Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_informatika.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
411.65 Кб
Скачать

Нумерація сторінок.

За умовчанням, незалежно від того, хочете ви цього чи ні, система сама для себе нумерує сторінки документа, починаючи нумерацію з 1. Якщо ви хочете побачити ці номери на роздруку або змінити нумерацію сторінок, доведеться скористатися спеціальною командою.

  1. Виконайте команду Вставка/Номера страниц.

  2. В списку поля Положение, виберіть місце розташування номера (вверху, внизу страницы).

  3. Всписку поля Выравнивание відзначте тип вирівнювання номера щодо вертикальних меж смуги набору.

  4. Вбагатосторінкових документах перша сторінка часто використовується як титульний лист, і тому номер на ній проставляти не потрібно. Якщо номер все ж таки необхідний, відзначте ознакуНомер на первой странице.

  5. Клацніть по кнопці Формат. У вікні, що відкрилося, можна вибрати варіант зображення номера (поле Формат номера) і вказати номер першої сторінки в документі (поле начать с).

  6. Врежимі Обычный проставлені номери сторінок не видні. Щоб перевірити коректність виконаних дій, перейдіть в режимРазметка страницы.

  7. У будь-який момент ви можете відкрити вікно Нумерация страниц і змінити характеристики номера сторінки. Єдине, що неможливо зробити в цьому вікні, - це відмовитися від нумерації. Для цього вам доведеться скористатися прийомами роботи з колонтитулами, оскільки номер сторінки входить в їх склад.

Колонтитули

Колонтитулом називається текст або графічні елементи, які повторюються на кожній сторінці документа, звичайно вгорі або внизу. Текст може містити назву фірми, документа, його розділу, номер сторінки, дату і навіть картинки.

Для створення спрощеного варіанту колонтитулу необхідно:

1. Колонтитули парної і непарної сторінок можуть відрізнятися один від одного, а також, на першій сторінці видання звичайно колонтитули не проставляються. Щоб цього добитися, виконайте команду Файл/Параметри сторінки і на закладці Источник бумаги в області Розличать колонтитули поставте відмітки у двох ознак парних і непарних сторінок та першої сторінки.

2. Перейти на будь-яку непарну сторінку (праву на розвороті) і виконати команду Вид/Колонтитули. При цьому текст документа став світлого кольору, зате виділилося поле верхнього колонтитулу, і відкрилася панель інструментів для роботи з колонтитулами. Якщо номер сторінки ви вже ввели по команді Вставка/Номера страниц, він висвітиться в полі колонтитулу.

Якщо у момент виконання команди ви працювали в режимі Обычный, система автоматично перейде в режим Розметка страницы.

  1. Тут вводиться текст колонтитулу і форматується його за звичайними правилами, встановлюючи переважні для вас характеристики шрифту.

  2. Номер сторінки ви вже вставили за допомогою команди Вставка/Номера страниц. Якщо раптом ви схочете його видалити, клацніть по номеру кнопкою миші, (навкруги нього висвітиться штрихована рамка) і натискуйте клавішу <Del>. Знаходячись в колонтитулі, також можна вставити в його текст номер сторінки. Для цього використовується кнопка (1). Вставлений цим способом номер віддаляється у разі потреби, як звичайний символ.

  1. - номер сторінки;

  2. - додавання сторінок;

  3. - формат номера сторінки;

  4. - вставити дату;

  5. - вставити час;

  6. параметри сторінки;

  7. основний текст;

  8. - верхній/нижній колонтитул;

  9. - перехід до попереднього;

  1. - перехід до наступного;

  2. завершити редагування колонтитулу.

5. Щоб відділити колонтитул горизонтальною лінією, в панелі Таблицы и границы виберіть стиль лінії (кнопка «тип линии»), її товщину (кнопка «товщина линии»), а як варіант лінії - нижню межу (список «внешние границы»).

6. Колонтитул непарної сторінки закінчений. Якщо необхідно відразу перейти до створення нижнього колонтитулу, було достатньо б клацнути по кнопці 8 або по кнопці з направленою вниз стрілкою на клавіатурі.

7. Якщо необхідно створити колонтитул парної сторінки, то для цього, не виходячи з режиму створення колонтитулу, клацніть по кнопці 9 або 10. Процес створення цього колонтитулу абсолютно аналогічний попередньому з точністю до розташування номера сторінки: тут він притиснутий до лівого краю, а не до правого.

8. Вихід з режиму роботи з колонтитулами проводиться клацанням по кнопці Закрыть (11).

В колонтитул можна вставити поточну дату (кнопка 4), час (кнопка 5). Форматування тексту колонтитулу проводиться самим звичайним способом. Кількість рядків в колонтитулі довільно.

Можна змінити відстань від краю колонтитулу (за умовчанням вона задається 1,25 см) для чого зайти до Параметрів сторінки (6) і вибрати вкладку Источник бумаги.

У будь-який момент можна відредагувати колонтитул або взагалі видалити його. Робиться це по тій же самій команді Вид/Колонтитули.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]