Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_MVSPD_istoriki.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
489.47 Кб
Скачать

Тема 9. Суспільно-політичні дисципліни у старшій профільній школі

Специфіка соціально-гуманітарного знання у старшій профільній школі. Курси галузі «Громадянська освіта»: «Правознавство», «Економіка», «Людина і світ». Спецкурси за профільним вибором «Основи філософії», «Основи політології», «Людина і суспільство» та інші (у т.ч. авторські).

Форми і методи навчання у старшій профільній школі. Можливості використання модульно-рейтингової системи організації навчального процесу.

Специфіка формування знань про суспільство, політику і державу в старшій профільній школі. Прийоми формування понять. Методика формування учнівських вмінь (образних, логічних, оціночних).

Навчальна програма курсу «Правознавство» та календарно-тематичне планування. Методи і прийоми навчання та їх використання на прикладі конкретних тем курсу.

Навчальна програма курсу «Людина і світ» та календарно-тематичне планування. Специфіка шкільних підручників та методичних посібників. Методи і прийоми навчання та їх використання на прикладі конкретних тем курсу. Формування інтелектуальних прийомів та вмінь учнів (аналіз, синтез, порівняння й узагальнення, доказ, дискусія тощо). Специфіка учнівської діяльності при вивченні теоретичного навчального матеріалу: складання опорних конспектів, логічних схем, розв’язування логічних задач тощо. Прийоми самостійної роботи з друкованими виданнями: конспектування, складання плану, таблиць, тез, цитування, анотування, рецензування, складання довідки, формально-логічної моделі («розумова картографія»), матриці ідей, написання есе, рефератів. Метод проектів як система самонавчання учнів. Дослідницька діяльність учнів. Шкільний урок з курсу «Людина і світ». Доцільність підбору форм і методів навчання. Карта аналізу та самоаналізу уроку. Методика організації позаурочної роботи учнів при вивченні курсу «Людина і світ». Громадянський форум, дебати та інші новітні технології позаурочної роботи.

Мета, зміст і організація економічної підготовки учнівської молоді. Програма курсу «Економіка». Обґрунтування завдань навчання учнів основ економіки. Емпіричні та теоретичні методи наукових досліджень. Суть дидактичних принципів і особливості їх реалізації на уроках основ економіки. Урок як основна форма організації процесу навчання основ економіки. Методи навчання основ економіки. Оцінювання навчальних досягнень учнів з економіки. Моделювання навчального процесу (гра «ЕКОНО»). Варіативні та факультативні курси «Основи ринкової економіки», «Основи підприємництва», «Бізнес», «Основи споживчих знань» тощо.

Особливості та вимоги до складання самостійного методичного проекту (власна програма факультативного курсу, позаурочний дослідницький проект, проект шкільного самоврядування, конференція, тематичний тиждень знань про державу, оригінальне проведення занять по розділу курсу тощо).

Тема 10. Викладання соціально-політичних дисциплін у внз і – іі рівня акредитації

Нова парадигма вищої освіти як умова якісної професійної підготовки фахівця. Особливості підготовки викладачів вищих навчальних закладіву ХХІ ст. Принципи дидактики у вищій школі. Державні документи змісту освіти: навчальний план, навчальна програма, навчальний підручник. Презентація та аналіз ІНДЗ

Зміст громадянської освіти у ВНЗ І-ІІ рівня акредитації.

Кредитно-модульна система організації навчального процесу. Упровадження в навчальний процес нових дидактичних прийомів та інноваційних педагогічних технологій. Проблеми організації діалогу викладача та студента у викладанні соціально-політичних дисциплін.

Методика підготовки і читання лекцій, проведення семінарських занять. Лекція: поняття, види, динаміка. Методичні рекомендації щодо проведення міні-лекції. Зведений виклад. Шляхи удосконалення лекцій. Загальні уявлення про семінарські та практичні заняття. Організація і методика проведення семінарів. Організація роботи малих груп. Дискусія. Мозкова атака. Аналіз конкретних ситуацій. Метод випадків. Метаплан. Презентації. Інсценізації. Дидактичні ігри. Підготовка викладача до семінару.

Поняття, функції та принципи контролю у ВНЗ. Види контролю ВНЗ. Методи і форми контролю у ВНЗ. Дидактичні тести та їх види. Методика розробки тестів та проведення тестування. Критерії і норми оцінки знань студентів

Методичне забезпечення самостійної роботи студентів. Особливості самостійної роботи студентів з різних суспільно-політичних дисциплін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]