Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_IPDU.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
526.34 Кб
Скачать

Тема 9. Суспільно-політична думка України в другій половині хіх ст. – на початку хх ст.

Вплив соціально-історичних умов та культурно-просвітницького руху після аграрної реформи 1861 р. на розвиток політичної думки в Україні. Політичні погляди революційного народництва на сутність держави, форм державного правління, національне питання, права і свободи людини (М.Кибальчич, Я.Стефанович, Д.Лизогуб, І.Андрющенко). Вплив напівлегальних громадських організацій: громад, «Землі і волі», народовців на піднесення українського національно-визвольного руху. В.Антонович, його концепції народоправства, федералізму, автономізму, суверенності людської совісті, фізичної і духовної свободи та ідеї державності.

Політичні і суспільні ідеї М. Драгоманова: концепція свободи особистості і суспільства, проект децентралізованої федералістської конституційної Російської держави, теорія територіально-господарської автономії України у федеративній Російській державі, висунення проблеми України як складової частини загальноєвропейського етнополітичного процесу. Розгляд проблеми політичної свободи. Б. Д. Грінченко — M. П. Драгоманов: діалоги про українську національну справу.

Специфіка розвитку політичної думки в Західній Україні.

Соціалістичні ідеали С. Подолинського. Федералістська концепція держави та ідея єдності українського народу у поглядах О. Терлецького. Проект С.Подолинського і О.Терлецького на майбутнє України як федеративну демократичну республіку громад, а в подальшому як член всенародного вільного союзу, інтернаціональної федерації. Ідеї громадського соціалізму, свободи особи, її природних прав, необхідності боротьби за утвердження української національної ідеї у поглядах І. Франка. Політична система і місце в ній держави, її походження, сутність і форми. Соціальна воля і державна влада. Ідея федеративної України і слов’янської федерації з участю України. Суспільно-політичні ідеали Л. Українки. Леся Українка про роль народу в суспільстві, причини виникнення, суть і форми держави. Політична свобода і соціальна революція.

Визначення проблеми „Галичина – український П’ємонт” в українській суспільно-політичній думці. Польські та українські політичні доктрини 70-90-х років ХІХ ст.: порівняльний аналіз.

Джерела української політичної думки початку ХХ ст. Розуміння необхідності політичної боротьби за відновлення національної незалежності та державності. Суспільно-політичні наслідки першої буржуазно-демократичної революції 1905-1907 рр. Українське національне питання в III і V Державній Думі. Перший проект автономії України в ХХ ст. Діяльність українських парламентаріїв у Державній Думі Російської імперії. Державність України у поглядах українських поступовців. Політичні програми Української демократичної партії, Української радикальної партії, та об’єднаної Української радикально-демократичної партії. Радикальні погляди поступовця С. Єфремова. Політична платформа товариства українських поступовців. Ліберальна модель державності України — національно-територіальна автономія України у складі федеративної Росії. Ліберальні погляди М.Ковалевського.

Специфіка української соціал-демократії. Сутнісні засади соціал-демократії в політичних поглядах В. Левинського.

Національно-радикальний підхід до державності України. Ідея політичної самостійності України Ю. Бачинського. Політичні погляди представників «Братства тарасівців». Аналіз політичної програми Революційної української партії «Самостійна Україна», написаної М. Міхновським. Політична програма української національної партії — першої української партії з виразною національно-радикальною ідеологією. Ідеї соборності в українознавчих дослідженнях на рубежі ХІХ – ХХ століть

Модуль 4. Українська політична думка у контексті державотворчого досвіду українства в ХХ – на початку ХХІ ст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]