Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidpovidi_IUK.docx
Скачиваний:
306
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
191.56 Кб
Скачать

18.Розвиток архітектури в Україні (хііі – перша половина хvі ст.)

Тенденції розвитку архітектури пізньої княжої доби (XIII - середина XIV ст.)

Тогочасна містобудівна система передбачала спорудження міст насамперед як укріплених поселень. У нових містах Д. Галицького увага концентрувалася на будівництві укріпленої княжої резиденції. Іноді на території княжого замку розміщувався головний храм міста, як. наприклад, кафедральний собор св. Іоанна Златоуста у Холмі. За літописними повідомленнями, укріплення таких резиденцій буяй земляними, з ровами і валами та дерев'яними стінами. Така укріплення притаманні оборонному будівництву Галицько-Волинської Русі, що продовжувало традиційну для регіону систему фортифікацій із засипаних землею ктітей і дерев'яних стін: обнесених ровами.До оборонного будівництва княжого періоду належать і укріплені монастирі. їх оборонний характер обумовлювався загальними тенденціями еволюції тогочасної архітеклури. та роллю окремих монастирських комплексів, що нерідко засновувались як; важливі стратегічні пункти на головних дорогах чи навколо міст. їхні укріплення споруджувалися в руслі загальних тенденцій тогочасного оборонного будівництва й мали комбінований (земляний та дерев'яний) характер. Лише в поодиноких випадках до таких комплексів входити об'єкта кам'яної оборонної архітектури. Важливим напрямом розвитку церковної архітеклури. очевидно, було дерев'яне будівництво. у якому найповніше розвивалася і виражалася місцева будівельна традиція. 3 поширенням християнства й розвитком парафіяльної мережі його рать на заключній стадії княжої доби української історії, природно, мала неухильно зростати

Розвиток архітектури у другій половині XIV - першій половині XV ст.

Загальні тенденції розвитку архітектури. Містобудування

У тій частині західноукраїнських земель, яка відійшли до Польщі, починається процес утвердження західноєвропейської будівельної системи. Вестернізація в архітектурі стала однією з найяскравіших демонстрацій входження частини українських земель до складу Польщі із західною орієнтацією її мистецької культури. Орієнтація на Захід виявлялася не лише в поширенні на західноукраїнських зешях європейського готичного будівництва, а й у проникненні його певних елементів в українське церковне будівництво чергове звернення до Заходу найповніше проявилося насамперед у Львові. 3 наданням місту Магдебурзького права (1356) і напливом сюди німецьких колоністів, боно стало поступово перетворюватися у найхарактерніше на західноукраїнських земтях міське поселення на німецькому праві.

Оборонне будівництво

підтримувана польськими дослідниками точка зору, нібито вагому рать у поширенні оборонних укріплень на західноукраїнських землях відіграв польський король Казимир Ш, якому приписують будівництво оборонних споруд Львова. Галичини та ряду інших міст. В хід пущене романтичне судження нібито він зайняв дерев'яну Русь, а залишив її по собі кам’яною.

Храмове будівництво

В другій половині XIV ст. на західноукраїнських землях продовжувало розвиватися церковне будівництво. У Львові в цей час зводяться два мурованих храми східної традиції - монастирська церква св. Георгія (Юра), яка простояла до кінця XVI ст., і вірменський кафедральний собор Успіння Богородиці. Окрема регіональна школа церковної архітектури розвивалася на Волині. Найважливішою пам'яткою тут виступає збудований наприкінці XIV ст. кафедральний собор святого Іоанна Богослова в Луцькому замку. Своєрідну сторінку мурованого церковного будівництва Поділля становить вірменська архітектура Кам'янця, найдавнішою пам’яткою якої була заснована у 1398 р. церква св. Миколая. Вірменська церква Богородиці з XIV ст. збереглась у Бітгороді. Розвивалася вірменська мурована церковна архітектура й у Криму. її пам'ятками є церкви Іоанна Предтечі (1348). Георгія (XIV ст.), архангелів Мнхаїла та Гаириїла (1408) в Євпаторії, церква св. Саркіса (Сергія) у Феодосії (XIV—XV ст.).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]