Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дітям про правові знанняOffice Word.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
66.93 Кб
Скачать

Судова влада України

Відповідно до Конституції правосуддя в Україні здійснюється винятково судами, будь-яке делегування функцій судів, а також присвоєння цих функцій іншими органами або посадовими особами не допускається. Юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Конституція вказує на неприпустимість створення надзвичайних і особливих судів.

Загальну структуру судової системи визначає стаття 124 Конституції України, відповідно до якої судочинство здійснюється Конституційним Судом України і судами загальної юрисдикції. Суди загальної юрисдикції здійснюють правосуддя у формі цивільного, господарського, адміністративного і кримінального судочинства. Конституційний Суд України є особливим судовим органом конституційного контролю.

Правосуддя здійснюється професійними суддями і, у визначених законом випадках, народними засідателями і присяжними.

Громадянство України

Конституція визначає в Україні існування єдиного громадянства. Україна не підтримує ідею подвійного громадянства. Громадянин України, що набув підданство іншої держави, в правових відносинах з Україною визнається лише громадянином України. Іноземець, який має громадянство України, в правових відносинах з Україною визнається тільки громадянином України. Позиція України в цьому питанні узгоджується з нормами міжнародного права.

Законом «Про громадянство України” встановлено, що громадянство України є рівним і єдиним, незалежно від того, чи мають громадяни свій статус від народження або набули його на інших підставах. Всі громадяни користуються рівними правами та мають однакові обов’язки.

Держава зобов’язана захищати права і свободи своїх громадяни не тільки на території України, але й за її кордонами.

Україна приєднується до міжнародних зобов’язань щодо захисту прав людини. Зокрема, іноземцям та особам без громадянства може бути надано притулок у порядку, встановленому «Законом про біженців».

Рішення про надання і припинення громадянства України, а також про надання притулку в Україні іноземним громадянам та особам без громадянства приймає Президент України.

Права та обов'язки учнів

Права та обов'язки учнів центру визначаються чинним законодавством та Статутом центра.

Учні, слухачі мають право на :

а) належні умови навчання за обраною професією;

б) матеріальне забезпечення в період навчання на умовах і в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;

в) навчання професії за індивідуальному програмою;

г) безоплатне користування навчально-виробничою, культурно-спортивною, побутовою, оздоровчою базами навчального закладу;

д) матеріальну допомогу;

е) оплату парці під час виробничого навчання і практики згідно з законодавством України;

є) безоплатне медичне обслуговування, користування засобами лікування, профілактики захворювань та зміцнення здоров'я;

ж) щотижневий відпочинок і канікули протягом року та після його закінчення;

з) безоплатне оволодіння іншою професією у разі хвороби, що не дає змоги продовжувати навчання за обраною професією;

й) додаткову відпустку за місцем роботи, скорочений час та інші пільги, передбачені законодавством для осіб, які поєднують роботу з навчанням;

і) продовження освіти за професією, спеціальністю на основі одержаного освітньо-кваліфікаційного рівня, здобуття додаткової освіти відповідно до укладеної з навчальним закладом угоди;

ї) направлення на навчання, стажування до інших навчальних закладів, у тому числі за кордон;

к) участь в науково-дослідній, дослідно-конструкторській та інших видах наукової діяльності, конференціях, олімпіадах, виставках, конкурсах;

л) особисту або через своїх представників участь у громадському самоврядуванні, в обговоренні і вирішенні питань удосконалення навчально-виховного процесу, науково-дослідної роботи, одержання стипендій, організація дозвілля, побуту тощо;

м) участь в об'єднанні громадян;

н) безпечні і нешкідливі умови навчання та праці;

о) захист від будь-яких форм експлуатації, фізичного та психічного насильства, від дій педагогічних та інших працівників, які порушують права або принижують їх честь та гідність.

Учні, слухачі зобов'язані:

а) дотримуватись законодавства України, моральних та етичних норм;

б) виконувати вимоги навчальних програм і системи контролю знань, умінь;

в) систематично і досконало оволодівати знаннями, практичними навичками, професійною майстерністю, підвищувати загальний культурний та громадський рівень;

г) відвідувати заняття, в тому числі й за індивідуальним графіком;

д) дотримуватись вимог Статуту центру, правил внутрішнього розпорядку;

е) виконувати під час проходження виробничої практики вимоги нормативно-правових актів, які регулюють працю робітників відповідних підприємств, установ, організацій;

є) дотримуватись правил охорони праці та техніки безпеки під час практичного навчання і виробничої практики;

ж) бережно відноситись до обладнання, засобів навчання, що використовуються в навчально-виробничому і навчально-виховному процесі.

Збитки, що навмисно заподіяні учнями, слухачами центру підприємству, установі, організації тощо, відшкодовуються ними особисто або за рахунок їх батьків (опікунів) відповідно до законодавства України.

За невиконання обов'язків і систематичне порушення Статуту центру, правил внутрішнього розпорядку центру, незадовільну успішність та поведінку до учня, застосовуються такі заходи впливу, як попередження, догана, відрахування з навчального закладу.

Порядок накладення дисциплінарного стягнення, відрахування з центру визначається його Статутом та правилами його внутрішнього розпорядку.

Учень, слухач може бути відрахованим з центру за:

- власним бажанням;

- незадовільну успішність, поведінку;

- невиконання вимог навчального плану та навчальних програм;

- вироком суду, що набрав чинності;

- грубі порушення навчальної дисципліни або правил внутрішнього розпорядку центру.

Учень, слухач при відрахуванні з центру може бути атестованим за досягнутим рівнем кваліфікації.

За досягнення високих результатів у навчанні та в оволодінні професією, спеціальністю, за активну участь у виробничій діяльності та за інші досягнення в центрі застосовуються наступні форми морального та матеріального заохочення учнів, слухачів: подяка, премія, подарунок.

Для матеріального заохочення учнів, слухачів в центрі створюються в установленому порядку фонди матеріального заохочення, що формуються за рахунок коштів відповідно бюджету, доходів від виробничої діяльності та залучення коштів підприємств, установ, організацій, громадян.

Час навчання в центрі зараховується до трудового стажу учня, слухача, у тому числі і до безперервного і до стажу роботи за спеціальністю, що дає право на пільги, встановлені для відповідної категорії працівників, якщо перерва між днем закінчення навчання і днем зарахування на роботу за одержаною професією не перевищує 3 місяців.

Випускникам центру денної форми навчання, які навчалися 10 і більше місяців, надається оплачувана відпустка підприємством, установою, організацією протягом перших трьох місяців роботи в ньому. Тривалість щорічної основної відпустки випускників віком до 18 років становить 31 календарний день, випускників віком понад 18 років – відповідно до встановленої на підприємстві для робітників відповідної професії, спеціальності, посади.

Випускникам, які навчалися за державним замовленням, держава гарантує надання першого робочого місця, відповідно до одержаної професії згідно з законодавством.

Інші питання соціального захисту учнів, слухачів центру регулюються законодавством України.

Учням центру видається учнівський квиток встановленого зразка.