Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
psihologia_shpori_na_ekzamen.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
30.4 Кб
Скачать

26. Розвиток освіти України в першій половині 20 ст. Розвиток освіти в Україні в період визвольних змагань 1917-1921 рр. Педагогічна спадщина г.Ващенка.

Розвиток освіти України в першій половині 20 ст.

Початок 20 ст. особливих змін у стан освіти не приніс. Царський уряд всіляко відстоював принцип становості. Юридично всі навч. заклади були відкриті для представників будь-якого соц. прошарку, але фактично могли вчитися тільки діти заможних батьків, спроможних сплачувати за навчання. Діти селян, робітників та дрібних ремісників мали задовольнятись в основному початковою освітою. Деякі зрушення стосувалися жіночих шкіл. Вищу освіту можна було здобути на вищих жіночих курсах, які відкривалися з ініціативи приватних осіб та благодійних організацій. Але позашкільна освіта набуває деякого розвитку: недільні школи, народні бібліотеки, народні будинки.

Розвиток освіти в Україні в період визвольних змагань 1917-1921рр.

Українська історія 1917-1921 рр. характеризується великими і частими змінами в суспільно-політичному житті, які позначилися і на розвитку освіти. Початком цих змін було повалення самодержавства у Росії під час лютневої революції 1917 р.Протягом 1917-1921 рр. Україна пережила кілька змін влади, кожна з яких по-своєму визначала розвиток української освіти. За часів Центральної Влади (1917) створювалася єдина,обов’язкова, безкоштовна, загальноосвітня світська школа з семирічним терміном навчання. У перші роки встановлення Радянської влади уряд України видав ряд декретів про народну освіту і школу:про відокремлення церкви від держави і школи від церкви,про скасування плати за навчання,про запровадження української мови,про ліквідацію не писемності (1919-1921).В 20-х роках не існувало єдиних навчальних планів і програм. Комісаріатом освіти видавалися різні варіанти навчальних планів для шкіл усіх видів, до яких місцеві органи народної освіти,вчителі вносили деякі зміни.

Педагогічна спадщина Г.Ващенка.

Григорій Григорович Ващенко (1878-1967) – один із творців української освітньо-виховної системи. Народився на Полтавщині. Написав підручник для студентів-педагогів "Загальні методи навчання" (1928 р.), що став головним твором педагога.

Ващенко запропонував наступну структуру системи освіти у вільній Україні: 1. Передошкільне і дошкільне виховання: материнський догляд або ясла (до 3-х років), дитячий садок (з 3 до 6-ти років); 2. Початкова школа (від 6 до 14-ти років); 3. Середня школа: класична гімназія, реальна школа, середні технічні школи, учительська семінарія, середня агрономічна школа, середня медична школа (від 14 до 18-ти років); 4. Висока школа: університет, високі технічні школи, педагогічний інститут, академія мистецтва, консерваторія, військова академія (від 18 до 23-х років); 5. Позашкільна освіта; 6. Науково-дослідні установи: академія наук, академія педагогічних наук.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]