Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МТА газопостачання.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
17.02.2016
Размер:
1.66 Mб
Скачать

1.5.4 Способи приєднання арматури

Основні способи приєднанні арматури такі: фланцеве, муфтове, цапфове, зварне. Всі вони, крім зварного, роз'ємні.

Найбільшого поширення набула фланцева арматура. ЇЇ переваги - можливість багатократного монтажу і демонтажу на трубопроводі, надійність герметизації стиків, можливість їх підтягування, велика міцність і придатність для широкого діапазону тисків і проходів. До недоліків цього способу слід віднести можливість ослаблення затягування і втрату герметичності з часом, підвищену трудомісткість збирання і розбирання, значні габаритні розміри і масу.

Для дрібної арматури з номінальним діаметром до DN50, особливо чавунної, часто використовують муфтові з'єднання. У цьому випадку кінці арматури мають вигляд муфти з внутрішньою різьбою. Муфтове з'єднання використовують у литій арматурі, оскільки литтям легше одержати необхідну конфігурацію муфти (під ключ). У зв'язку з цим основна сфера використання муфтових з'єднань - арматура низьких і середніх тисків.

Для дрібної арматури високих тисків, яку зазвичай виготовляють із поковок або прокату, часто використовують цапфові з'єднання із зовнішньою різьбою під накидну гайку.

У зв'язку з недоліками фланцевих з'єднань на сьогодні все більше використовують арматуру з кінцями під зварювання, тобто спосіб зварювання. Його переваги - це, насамперед, абсолютна і надійна герметичність з'єднання, відсутність необхідності підтягування, велика економія металу, зменшення маси арматури і трубопроводу. Особливо ефективне використання арматури з кінцями під зварювання на таких трубопроводах, де сам трубопровід монтується за допомогою зварювання. Недолік зварних з'єднань - складність демонтажу і заміни арматури, оскільки для цього її необхідно вирізати з трубопроводу.

1.5.5 Умовне позначення арматури

На сьогодні у каталогах арматури, у номенклатурах арматурних заводів, відомостях для замовлення арматури та у прейскурантах нерідко застосовують не стандартні, а галузеві умовні позначення.

У свій час позначення на основні види трубопровідної арматури були розроблені "Центральным конструкторським бюро арматуростроения" (ЦКБА) та інститутом ВНИПИнефтемаш. Умовні позначення загальнопромислової арматури, розроблені ЦКБА, складаються з ряду цифрових індексів і літер.

Перші дві цифри позначають тип арматури:

Кран пробково-спускний 10

кран для трубопроводу 11

запірний пристрій покажчика рівня 12

клапан (вентиль) запірний 13,14,15

клапан зворотний піднімальний 16

клапан запобіжний 17

клапан герметичний 19

клапан перепускний 20

регулятор тиску 18,21 клапан відсічний 22, 24

клапан розподілювальний 23

клапан регулювальний 25,26

клапан змішувальний 27 засув 30,31 затвор поворотний дисковий 32 конденсатовідвідник 45

Наступний індекс із літер (із одної, двох літер) вказує на матеріал корпусу:

вуглецева сталь с

легована сталь лс

корозійностійка (нержавіюча) сталь нж

сірий чавун ч

ковкий чавун кч

латунь, бронза б

алюміній а

монель-метал мн

пластмаси (крім вініпласту) п

вініпласт вп

титан тн

скло ск

Перша цифра, що йде після літер, вказує на вид привода:

механічний з черв'ячною передачею 3