Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
планы сем._религия.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
129.54 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ДОНЕЦЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ УПРАВЛІННЯ

КАФЕДРА СОЦІАЛЬНО-ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ТА ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

З КУРСУ«РЕЛІГІЄЗНАВСТВО»

для студентів першого курсу усіх спеціальностей

денної форми навчання

Затверджено

на засіданні кафедри

соціально-гуманітарних

дисциплін

Протокол № 5

від 31 січня 2002 року

Донецьк, ДонДАУ - 2002

Методичні рекомендації та плани семінарських занять з курсу «Релігієзнавство» призначені для студентів 1-го курсу усіх спеціальностей денної форми навчання .

Методичні рекомендації містять послідовний ряд тем семінарських занять з курсу «Релігієзнавство». Кожна тема включає основні питання для обговорення, тематику рефератів та список рекомендованої літератури. Методичні рекомендації щодо планів семінарських занять допоможуть організувати роботу з вивчення змісту навчальної дисципліни.

Укладач:

к.мистецтв., проф. О.І.Журавльова

Завідувач кафедри

к.психол.н, проф. В.В.Бурега

Семінарське заняття № 1

Релігієзнавство” - область науки і навчальна дисципліна: її структура і функціонування. Релігія як історико-культурний феномен і духовне життя сучасного суспільства. Релігія і церква в системі державно-правових відносин.

1. Науково-методологічні основи сучасного “Релігієзнавства” (філософ-ські, історико-культурні, психологічні, соціологічні, соціально-правові і тектологічні методи наукових підходів). Структура сучасного «Релігієзнав-ства» як науки і її основні розділи (Історія і культура; Філософія; Психологія; Соціологія; Право). Тектологічні аспекти сучасного «Релігієзнавства».

2. «Релігієзнавство» у системі гуманітарних і управлінських дисциплін сучасної вищої школи (Історія культури, Філософія, Етика, Психологія, Соціологія, Менеджмент у невиробничій сфері, Стратегічний менеджмент та ін.)

3. Сучасні наукові концепції походження релігії: її гносеологічні й історико-соціальні корені (Теорія «відображення» і «екстраполяції» у психології; «екзистенціального» і «реального» буття у філософії; «сакральної моралі» і «ціннісних орієнтацій» у соціології). Наукові і філософські праці Э.Канта, Г.Гегеля, Л.Фейєрбаха, Ф.Енгельса, Э.Дюркгейма, Э.Фромма, О.Кона, А.Лосєва та ін.

4. Погляд на походження релігії, її сутності і «природи буття» з точки зору сучасних точних і природних наук («теорія відносності», «теорія систем», «теорія торксіних полів» і ін.). Наукові теорії А.Енштейна, А.Богданова, Л.Берталанфі, А.Анісімова і ін.

5. Релігія як форма суспільної свідомості, суспільного буття і духовного виробництва: її структура і функціонування. Соціальні інститути організації релігійного життя (канонічні і сучасні; міжнародні, міждержавні і національні).

6. Релігія і церква в системі державно-правових відносин: наукове розуміння свободи совісті. Демократичні принципи нового українського законодавства про свободу совісті та релігійних організацій. Свобода релігійної організації: принципи реєстрації і регламентації діяльності. Місіонерська діяльність. Євангелізація і прозелітизм, їх правове регулювання («Конституція України» 1996 року в контексті «Декларації прав Людини» і «Конституцій» демократичних країн Європи).