Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Збірка задач для соціологів.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
495.62 Кб
Скачать

Тема 12. Монопольний ринок та ринок монополістичної конкуренції

Короткий зміст

Характерні риси чистої монополії. Бар'єри до вступу в галузь. Визначення ціни та обсягу виробництва, що максимізують прибуток. Монопольний попит. Порівняння граничного доходу та граничних витрат. Економічні наслідки монополії. Ціна, обсяг виробництва та розподіл ресурсів. Науково-технічний прогрес: динамічна ефективність. Розподіл доходу. Цінова дискримінація: умови, приклади, наслідки. Суспільно оптимальна ціна. Ціна, що “забезпечує” справедливий прибуток. Антимонопольне (антитрестовське) законодавство.

Характеристика монополістичної конкуренції. Відносно невелика кількість фірм. Диференціація продукту. Нецінова конкуренція. Легке заступлення у галузь. Крива попиту фірми. Визначення ціни та обсягу виробництва. Короткостроковий період: прибуток та збитки. Довгостроковий період: беззбитковість. Витрати монополістичної конкуренції. Надлишкові виробничі потужності. Компенсуючи риси. Нецінова конкуренція. Роль реклами.

Питання й учбові завдання

1. Охарактеризуйте найбільш важливі бар'єри для вступу в галузь. Які бар'єри (якщо вони є) сприяють виникненню суспільно виправданої монополії?

2. Які методи ціноутворення можна розглядати як найбільше "ефективні" з погляду монополістів?

3. Чи є монополія "злом" або "благом" для суспільства? Хто виграє й хто програє в результаті встановлення монополії?

4. Припустимо, що чистий монополіст зіштовхується з обсягом попиту, показаним у таблиці і тими ж самими даними витрат, як у конкурентного виробника, які були наведені в таблиці. Обчислите валовий доход і граничний доход і визначите максимізуючи прибуток, ціну й обсяг виробництва для цього монополіста. Який обсяг прибутку? Підтвердите свою відповідь графічно й шляхом порівняння валового доходу й валових витрат.

Якби ця фірма могла займатися ціновою дискримінацією, тобто призначати кожному покупцеві максимально прийнятну ціну, який був би рівень виробництва; прибутку?

Ціна,грн.

Обсяг попиту, од.

Валовий доход, грн.

Граничний доход, грн.

100

1

83

2

71

3

63

4

55

5

48

6

42

7

37

8

33

9

29

10

5. Припустимо, що крива попиту фірми лежить нижче кривої її середніх валових витрат на всіх рівнях виробництва. Чи можете Ви уявити собі яку-небудь умову, при якому виробництво могло б бути прибутковим?

6. Монополістичний видавець згодний платити авторові підручника 15% валового доходу від продажів. Чи захочуть автор і видавець призначити однакову ціну за рукопис підручника?

7. Фірма повністю монополізувала виробництво чипів. Наступна інформація показує положення фірми:

Граничний доход = 1000 - 20Q.

Загальний доход = 1000Q- 10 Q2.

Граничні витрати = 100 +10Q,

де Q - обсяг випуску чипів, Р - ціна одного чипа (у грн.). Скільки чипів буде продано й за якою ціною, якщо:

  1. фірма функціонує як проста монополія?

  2. галузь (фірма) функціонує в умовах досконалої конкуренції?

8. Дано функцію попиту на продукцію монополіста: Q = 12 - P і функція загальних витрат монополіста: TC=6+6Q+Q2. Визначите ціну, при якій монополіст мінімізує збитки, і суму цих збитків.

9. Галузева функція попиту на товар має вигляд: Qd=80-P. Постійні витрати виробництва рівні 100, а змінні розраховуються по формулі: TVC=Q2. Виробничі можливості в короткостроковому періоді обмежені: Q ≤ 20. Визначите рівноважні значення Q й P,

  1. якщо галузь монополізована;

  2. якщо в галузі існує досконала конкуренція.

10. Витрати монополіста описуються функцією TC=4+4Q+Q2. Функція попиту на товар Q=48-P. Визначите обсяг виробництва, ціну, суму максимального прибутку й величину максимального доходу монополії.

11. Інформація про функції попиту на продукцію монополіста і його загальних витрат наведена в таблиці.

Випуск в од. часу

Ціна, грн.

Загальні витрати, грн.

1

12

29

2

11

31

3

10

32

4

9

34

5

8

37

6

7

42

7

5

49

8

3

59

При якому випуску монополіст максимізує прибуток, і яку ціну при цьому призначить?

12. Скористайтеся даними попиту для виробника, що діє в умовах чистої монополії, що має постійні граничні витрати в 4 грн.

Які ціна й обсяг виробництва будуть найбільш правильними для монополіста? Тепер допустимо, що крива попиту застосовується для галузі, що складає з 2-х фірм (дуополія), і що кожна фірма має постійні граничні витрати в 4 грн. Якщо фірми мають таємну угоду, які ціна й обсяг виробництва будуть максимізувати їхні спільні прибутки? Покажіть, чому для однієї з фірм могло б бути вигідним шахраювати. Якщо інша фірма довідається про цей обман, що відбудеться?

Ціна, грн.

Обсяг попиту, од.

Ціна, грн.

Обсяг попиту, од.

7,0

0

4,5

5

6,5

1

4,0

6

6,0

2

3,5

7

5,5

3

3,0

8

5,0

4

2,5

9

13. При яких умовах підсумки діяльності чистої монополії за ціною й обсягом виробництва могли б бути краще, з погляду суспільства, чим при олігополії?

14. Чим монополістична конкуренція відрізняється від чистої конкуренції? Від чистої монополії? Поясните, до чого приводить диференціація продукту.

15. Чому цінова конкуренція мало ефективна в умовах ринків з диференціацією продукту? Чому в умовах монополістичної конкуренції фірми часто віддають перевагу неціновій конкуренції ціновий?

16. Як досягається рівновага в умовах монополістичної конкуренції, і наскільки продуктивні ці ринки?

17. Поясните, чому монополістична конкуренція являє собою монополію до того моменту, коли в споживачів з'являється бажання купити продукти, що є близькими замінниками, і стає конкурентною за межами цієї крапки.

18. Критично оціните й поясните твердження:

  1. "У галузях з монополістичною конкуренцією економічні прибутки в довгостроковому періоді зникають у результаті конкуренції; отже, немає вагомої підстави для критики поводження й ефективності таких галузей".

  2. "У довгостроковому періоді монополістична конкуренція приводить до монополістичної ціни, а не до монополістичних прибутків".

19. Фірма робить біжутерію (тис. шт. у рік) і діє на ринку монополістичної конкуренції. Граничний доход цієї фірми описується формулою МR = 20-2Q, її граничні витрати в довгостроковому періоді (на зростаючій ділянці) - формулою МС = 3Q -10. Якщо мінімальне значення довгострокових середніх витрат (АС) становить 11, то який буде надлишок виробничих потужностей у цієї фірми?

20. Чи характеризується монополістична конкуренція обмеженням конкуренції? Чому "так" або чому "ні"? У якому випадку ми можемо говорити про перевагу конкуренції, а в яких - про перевагу монополії при дослідженні монополістичної конкуренції?

Література

1, с.139-161; 2, с.104-116; 3, с.460-486; 4, с.92-111; 6, с.97-106; 9, с.167-196; 10, с.74-163.