Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
samostoyatelnaya_menedzhment_2012_12shrift.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
93.85 Кб
Скачать

Заліковий модуль II. Ресурсне забезпечення діяльності підприємства. Собівартість продукції

Змістовий модуль 6. Ресурсний потенціал підприємства.

Питання для самостійного опрацювання:

    1. Особливості оцінки потенціалу підприємства для моніторингу поточних можливостей.

    2. Охарактеризуйте потенціал підприємства як економічну категорію. Які його характерні риси?

    3. Чому за певних умов господарювання потенціал ототожнювався з виробничою потужністю підприємства, його розміром?

    4. Чому ресурсна концепція потенціалу є найбільш поширеною? Чи можна трактувати потенціал підприємства виключно як систему ресурсів, що має забезпечити досягнення певних цілей? Чому?

    5. Які складові повинні включатися до моделі потенціалу підприємства? Чому?

    6. В чому полягає сутність результатної концепції потенціалу підприємства?

    7. За якими ознаками можна класифікувати видові прояви потенціалу підприємства?

    8. Чому ринковий потенціал прийнято вважати зовнішнім?

    9. Чи можна вважати величину потенціалу підприємства еквівалентною сумі потенціалів його бізнес-одиниць? Чому?

Завдання для самостійної роботи:

Розглянути ситуації та обґрунтувати своє рішення. Вибір та освоєння виготовлення нових виробів

Характеристика ситуації. АТ відкритого типу «Електроніка», що виготовляє електронно-вимірювальну техніку, є високоспеціалізованим виробничим комплексом, що складається з трьох технологічно пов'язаних підприємств. Одним з найважливіших способів підвищення ефективності виробничої діяльності АТ «Електроніка» за ринкових умов господарювання має стати освоєння нових видів продукції, конкурентоспроможної на внутрішньому й зовнішньому ринках.

Галузевий НДІ розробив кілька зразків нової вимірювальної техніки. За ступенем новизни конструкторських рішень вироби мають такі характеристики:

  1. виріб А — традиційний, створений з використанням наявних технічних рішень;

  2. виріб Б — принципово новий, сконструйований на основі нового технологічного принципу, не має аналогів в Україні та за кордоном;

  3. виріб В — новий використаний оригінальний інженерний підхід; не має вітчизняних аналогів, а за кордоном аналогічні прилади створюються з використанням дещо іншого принципу.

Вибір найефективнішого зразка має ґрунтується на кількісному та якісному аналізі сукупності певних груп факторів. Загальна характеристика й оцінювання впливу окремих груп факторів зводяться ось до чого.

1. Виробничі фактори

1.1. Найповніше (раціональне) використання виробничої потужності. Інформація про трудомісткість виробів за стадіями оброблення й річний фонд часу наведено в табл. 6.1. Вплив цього фактора визначається за допомогою укрупнених розрахунків завантаження резервних потужностей за трьома стадіями оброблення. Відповідного висновку можна дійти на основі визначення й порівняння коефіцієнтів завантаження устаткування. Середній коефіцієнт перевиконання норм, що враховується під час обчислень, становить за стадіями: заготовчою — 1,1; механообробною і складальною —1,2.

Таблиця 6.1

Питома трудомісткість виробів і річний фонд часу за стадіями обробки

Стадія оброблення

Трудомісткість одиниці виробів, нормо-год

Річний фонд часу за стадіями оброблення (резервна потужність), год

А

Б

В

Заготовча

5

5

5,25

5000

Механообробна

12

14

13,50

12 000

Складальна

15

18

17,00

10 000

Річна програма випуску, од.

1100

1000

1000

1.2. Можливі витрати на підготовку та освоєння виробництва. По виробу А може використовуватися традиційна технологія, потрібні додаткові витрати на придбання технічної документації. Для розроблення виробу Б необхідно створити спеціальну групу проектантів і нову дільницю плат печатного монтажу. Процесу освоєння виготовлення виробу В мають передувати незначні додаткові розробки й деякі зміни в технології його виготовлення. Очікувані витрати на підготовку й освоєння виробництва продукції наведено в табл. 6.2.

Таблиця 6.2

Орієнтовні тривалість і величина витрат на підготовку й освоєння виготовлення виробів

Виріб

Тривалість підготовки й освоєння виробництва, місяців

Витрати, грн

А

2

21 000

Б

6

11 8000

В

4

43 000

1.3. Окремі якісні техніко-експлуатаційні показники. За рівнем надійності, довговічності та ремонтопридатності виріб А відповідає вимогам чинного вітчизняного стандарту. Виріб Б додатково забезпечує вищу точність вимірювань. Виріб В має підвищену довговічність порівняно з технічним параметром виробу А.

1.4. Використання конструкційних матеріалів. Для виготовлення виробів А і В використовуються традиційні матеріали, а виробу Б — платина та інші нетрадиційні матеріали.

1.5. Розширення кооперованих зв'язків. Поставки комплектуючих вузлів і деталей здійснюються з використанням усталених кооперованих зв'язків. Стосовно виробу Б необхідно укласти нові угоди щодо поставки кількох комплектуючих деталей: для цього існує реальна можливість, оскільки є попередня домовленість з конкретними постачальниками. Водночас виникла потреба знайти можливого постачальника трьох комплектуючих деталей для виробу В.

1.6. Використання уніфікованих вузлів і деталей під час проектування виробів. Передбачено забезпечити високий рівень уніфікації вузлів і деталей у процесі проектування нових виробів. Інформацію для визначення рівня уніфікації спроектованих виробів подано в табл. 6.3.

Таблиця 6.3

Загальна кількість і кількість уніфікованих деталей у спроектованих виробах

Виріб

Загальна кількість вузлів і деталей, од.

Кількість уніфікованих вузлів і деталей, од.

А

195

170

Б

180

142

В

178

150

1.7. Транспортабельність виробів. Транспортування виробів А потребуватиме виготовлення спеціальних і тому дещо дорожчих контейнерів, що призведе до підвищення валових витрат на виробництво (собівартості продукції) на 0,6%. Для здійснення транспортування виробу Б можуть використовуватися звичайні пакувальні матеріали. Що ж до виробів В, то додаткові витрати на їх пакування й транспортування становитимуть 0,3% собівартості продукції.

1.8. Структура й організація виробництва. Організація та освоєння випуску виробів А потребують деякого перепланування робочих місць, зумовленого зміною руху потоків вузлів і деталей. Необхідні певні зміни в чисельності ВТК підприємства у зв'язку з ускладненням процесу контролю якості виробів Б. Виготовлення виробів В може забезпечуватися за умови збереження наявної організації виробництва.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]