Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
настя / ROZDIL_3_18_05.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
37.55 Кб
Скачать

3.3. Рекомендації щодо покращення умов праці та попередження надзвичайних ситуацій на тов «Сніжнянська ковбасна фабрика»

Політика в галузі охорони праці повинна бути незмінною основою всієї праце охоронної діяльності на підприємстві [5]. Основними елементами політики у галузі охорони праці будь-якого виробництва, великого чи малого, можуть бути:

пріоритетність безпеки і гігієни праці, здоров'я працівників і демонстрація керівництвом підприємства як на словах, так і на ділі своєї прихильності до цих пріоритетів;

неприпустимість усунення недоліків у виробництві за рахунок зниження рівня безпеки праці;

творчий підхід до питань охорони праці, схвалення будь-яких розумних ініціатив, реалізація яких знижує можливості виникнення нещасних випадків і профзахворювань, зводить до мінімуму причини небезпек, властивих виробничому середовищу;

позитивне сприйняття будь-яких зусиль й ініціатив щодо забезпечення безпеки праці усіма працівниками підприємства, у т. ч. і керівництвом, навіть якщо вони не знайшли реалізації;

відповідність роботи з охорони праці вимогам законодавства держави.

Система керування охороною праці на ТОВ «Сніжнянська ковбасна фабрика» розроблена з урахуванням особливостей його виробничої діяльності і вписується в існуючу структуру і схему керування підприємством у цілому. Суб'єктами керування є служби, відділи, посадові особи; об'єктом керування - діяльність функціональних служб і структурних підрозділів по забезпеченню безпечних і нешкідливих умов праці на робочих місцях, виробничих ділянках, у цехах і на підприємстві в цілому.

3.4. Висновки за розділом 3

Незадовільні умови праці негативно відбиваються на продуктивність праці, якість і собівартість продукції, зменшують валовий національний дохід країни, створення небезпечних умов праці в 10 разів дешевше, ніж сплачувати за наслідки нещасних випадків. Тому всебічна турбота про охорону праці, проведення активної соціальної політики стає важливою проблемою для власників і керівників підприємств, державних та профспілкових органів.

Охорона праці – це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини в процесі трудової діяльності [2].

Управління охороною праці є цільовою підсистемою загальної системи управління підприємством.

Система управління охороною праці (СУОП) на ТОВ «Сніжнянська ковбасна фабрика» є комплексом нормативних документів, які організують дію посадових осіб, спеціалістів і працівників на забезпечення:

приведення умов безпеки праці до нормативних вимог і підвищення існуючого рівня охорони праці на виробництві;

безпечних та здорових умов праці робітників, постійного зниження травматизму, аварій та професійних захворювань;

гнучкої структури управління охороною праці на підприємстві, яка має властивість безперервного її удосконалення;

розробки і впровадження автоматизованої системи управління охороною праці на базі персональних комп’ютерів і сучасних засобів

Найбільш важливі функції в СУОП - організація і координація робіт в галузі охорони праці, які включають наступні елементи:

взаємодія керівництва та структурних підрозділів з охорони праці;

чіткий розподіл функцій, обов’язків, прав і відповідальності в галузі охорони праці, які покладаються на адміністративні та технічні служби,

реорганізація, координація і контроль службою охорони праці,

забезпечення виконання планів робіт по охороні праці і всіх вимог законодавчих актів, положень, правил стандартів, інструкцій та іншої нормативної документації з охороні праці,

Впровадження СУОП забезпечує виконання таких задач [1]:

удосконалення організації робіт в області охорони праці на всіх рівнях управління виробництвом;

встановлення єдиного порядку навчання робітників безпечним методам роботи і перевірки знань по охороні праці;

забезпечення безпечної експлуатації виробничого обладнання і виробничих процесів;

дотримання вимог охорони праці на стадії проектування, будівництва, реконструкції та приймання в експлуатацію об’єктів виробничого призначення;

забезпечення своєчасного і правильного розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, аналіз та ліквідація причин їх появлення;

мотивація службовців, інженерно-технічних робітників і посадових осіб в роботі по забезпеченню безпечних умов праці;

забезпечення дотримання працівниками правил, норм і інструкцій по охороні праці;

підвищення відповідальності посадових осіб, спеціалістів і робітників за безпеку праці.

На жаль, сьогодні стан охорони праці в Україні не можна визнати задовільним. Про це свідчить високий рівень травматизму. Ураховуючи сказане, на сьогодні постала нагальна необхідність здійснення впроваджень у сфері охорони праці.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Геврик Є.О. Охорона праці : навч. посібн. / Є.О. Геврик. – К. : Ельга, Ніка-Центр, 2003. – 280 с.

  2. Венедиктов В.С. Охорона праці: європейські і міжнародні стандарти та законодавство України (порівняльний аналіз) / В.С. Венедиктов, М.М. Клемпарський, К.Ю. Мельник, О.М.Музичук, І.М. Шопіна; за ред. В.С. Венедиктова / Державний департамент з питань адаптації законодавства. Українська асоціація фахівців трудового права. – Харків-Київ, 2006. – 680 с.

  3. Про охорону праці: закон України // Офіційний вісник України. – 2010. – №37. – С. 25-38.

  4. Про пожежну безпеку: закон України // Офіційний вісник України. – 2009. – №25. – С. 12-41.

  5. Ткачук К.Н. Основи охорони праці : підручник. – 2-ге видання, доповнене та перероблене / К.Н. Ткачук, М.О. Халімовський, В.В. Зацарний, Д.В. Зеркалов, Р.В. Сабарно, О.І. Полукаров, В.С. Коз’яков, Л.О. Мітюк; за ред. К.Н. Ткачука і М.О. Халімовського. – К. : Основа, 2006. – 448 с.

  6. Шуаібов О.К. Лекції з охорони праці : навч. посіб. / О.К. Шуаібов. – Ужгород:Ужгородський національний університет, 2006. – 94 с.

  7. Черевко О.І. Устаткування підприємств харчування. Курсове проектування: навч. посіб. / О. І. Черевко, Г. В. Дейниченко, Н. Щ. Афукова [та ін.] / за ред. О. І. Черевко, Г.В. Дейниченка ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – 2-ге вид., перероб і доп. – Х. : Факт, 2011. – 256 с.

Соседние файлы в папке настя