Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Релігієзн.МенеджментДВ.ЗВ.2013-14 / Метод.комплексРелігієзн.2013-14 / Програма навч.дисц.Релігієзн.Менеджм.2013014.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
59.9 Кб
Скачать

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

2. Інформаційний обсяг навчальної дисципліни

Змістовий модуль 1. Стародавні форми релігійної культури.

Тема 1. Вступ до релігієзнавства. Релігія як історико–культурний феномен.

Релігієзнавство як автономна комплексна галузь гуманітарного знання та його специфіка та його структура: філософія релігії, психологія релігії, соціологія релігії Етимологія та зміст терміну релігія. Походження феномену релігії. Класифікація релігій. Структура релігії та специфіка її основних компонентів.Функції релігії та релігійні оргшанізації. Значення релігії, її фу-нкції і роль в житті індивіда та суспільства. Вплив феномену релігії на історію цивілізації.

Тема 2. Найдавніші форми релігійних уявлень

Світоглядні принципи первісних родоплемінних релігій і їх характерні ознаки. Первісні релігії і міфологія. Основні форми родоплемінних вірувань і культів: магія, фетишизм, анімізм, тотемізм, табу, похоронні і землеробські культи, шаманізм. Місце родоплемінних релігій в культурі первісного суспільства. Язичеські (дохристиянські) вірування і культи давніх східних слов’ян. Вплив первісних родоплемінних культів на подальший розвиток релігійних вірувань.

Тема 3. Національні релігії

Історичне підґрунтя виникнення та існування національних (націо-нально-державних) релігій та їх місце в історії цивілізації. Ранні національні релігії та їх ознаки. Релігії Стародавнього Єгипту, релігії цивілізацій Стародавньої Месопотамії (шумеро-аккадський, вавілонсько-ассирійський періоди), релігійна традиція Стародавньої Індії (Веди і ведична релігія, брахманізм). релігійні вірування і культи Стародавньої Греції та їх влив на Європейську культуру.

Пізні національні релігії та їх характерні ознаки. Основні історичні форми існування пізніх національних релігій: індуїзм як національна релігія Індії, даосизм і конфуціанство як національні релігії Китаю, зороастризм як релігія Стародавнього Ірану, іудаїзм як релігія єврейського народу, релігійні культи і вірування Стародавнього Риму та їх вплив на Європейську культуру, синтоїзм як релігія Японії. Вплив пізніх національних релігій на формування і розвиток світових релігій і їх місце в сучасної мирової цивілізації.

Змістовий модуль 2. Світові релігії: історія і культура.

Тема модуль 4. Буддизм як світова релігія

Історичне підґрунтя виникнення світових релігій. Поняття світової релігії та її характерні ознаки. Життєдіяльність Будди та історія виникнення буддизму. Основи віровчення і культової практики буддизму. Буддійська мораль. Буддійській канон. Історія розвитку буддизму та формування його основних конфесійних напрямів. Хінаяна як ортодоксальний конфесійний напрям буддизму: специфіка віровчення, культу, організації релігійного життя. Махаяна і її течії (дзен-буддизм) як модернізований конфесійний напрям буддизму: загальна специфіка віровчення, культу, організації ре-лігійного життя. Модернізований буддизм (дзен-буддизм) в контексті неоо-рієнтальних релігійних культів сучасності. Місце і роль буддизму в історії цивілізації.

Тема модуль 5. Виникнення і ранній період християнства. Християнські конфесії

Історичні і ідейно-теоретичні передумови виникнення християнства. Концепція Нового завіту і духовний універсалізм християнства. Догматичні положення ранньохристиянського віровчення (Нікео-Константинопольський канон віри). Базові засади християнської моралі. Таїнства як основа хрис-тиянського культу. Історія формування єпископальних общин та христия-нської церкви. Перші християнські церковні собори і церковна боротьба за ствердження, канонізацію і розповсюдження загально-християнського віров-чення і культу.

Історичні і ідейно-догматичні передумови першого церковного розколу в християнстві. Виникнення православної конфесії християнства. Специфіка православного віровчення. Особливості православного культу. Організація діяльності і управління православної церкви. Сучасні православні церкви і сучасний стан православ’я. Місце і роль православної церкви в історії цивілізації. Утвердження християнства і історія православної церкви в Україні.

Специфіка католицького віровчення. Особливості католицького культу. Організація діяльності і управління римсько-католицької церкви. Соціально-ідеологічні доктрини сучасної римсько-католицької церкви. Основні напрями діяльності сучасної римсько-католицької церкви. Глобальне розповсюдження католицизму, місце і роль римсько-католицької церкви в історії цивілізації. Римсько-католицька церква в Україні та її влив на релігійне життя країни.

Рух Реформації в Європі і виникнення протестантської конфесії хрис-тиянства. Основні положення протестантського віровчення. Лютеранство, кальвінізм, англіканство (англіканська церква), баптизм як основні напрями протестантизму: історія виникнення, специфіка віровчення і культу, органі-зація діяльності і управління церкви. Вплив протес-тантизму на формування і розвиток сучасної західної цивілізації. Основні протестантські організації в Україні: історія виникнення і сучасний стан. Протестантизм як модернізоване християнство і сучасні нехристиянські вірування і культи.