Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Релігієзн.МенеджментДВ.ЗВ.2013-14 / Метод.комплексРелігієзн.2013-14 / Програма навч.дисц.Релігієзн.Менеджм.2013014.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
59.9 Кб
Скачать

Тема 6. Іслам як світова релігія

Історичні і ідейно-теоретичні передумови виникнення ісламу. Життя і діяльність Мухаммеда та історія виникнення і розповсюдження ісламу. Ос-новні положення віро-вчення ісламу та його моральні аспекти. Ісламський ка-нон. Особливості культової практики і релігійної організації ісламу. Сунізм і шиїзм як ортодоксальні конфесійні напрями ісламу: історія виникнення, особливості віровчення, культу, релігійного життя. Модер-нізація ісламу і виникнення і розвиток в його руслі неортодоксальних течій. Іслам і арабо-мусульманська культура. Ідея панісламізму та її ідейно-догматичні витоки. Іслам в сучасному світі, його місце і роль в історії світової цивілізації.

Тема 7. Нетрадиційні релігії хх століття

Соціально-політичні та морально-духовні причини виникнення нетра-диційних рухів та їх особливості. Класифікація нових релігійних рухів в Україні. Рухи, що виникли на ґрунті християнства. Орієнталістські, нео- язичницькі, синкретичні, сайєнтологічні та езотеричні нетрадиційні релігійні рухи у сучасному світі. Тенденція розвитку нетрадиційних релігійних рухів в Україні.

3. Рекомендована література:

  1. Голос І.І. Релігієзнавство: навчально-методичний посібник / І.І. Голос, О.Р. Чугріна. – Донецьк: ДонДУУ, 2011. – 101 с.

  2. Голос І.І. Методичні рекомендації до семінарських занять з дисципліни «Релігієзнавство» / І.І.Голос, Ю.О.Суворова – Донецьк: ДонДУУ, 2011. - 56 с.

  3. Голос І.І. Методичні рекомендації до самостійного вивчення дисцип-ліни «Релігієзнавство» / І.І.Голос, Ю.О.Суворова – Донецьк: ДонДУУ, 2012. - 48 с.

  4. Журавльова О.І. Проблеми сучасного релігієзнавства: Навч. посібник / О.І Журавльова – Донецьк: ДонДУУ, 2006. – 199 с.;

  5. Основи філософських знань [текст]: філософія, логіка, етика, естетика, релігієз-навство: підруч. для студ.: зат. м-вом освіти і науки України / М.І. Горлач, В.Г. Кремень, С.М. Ніколаєнко, М.П. Требін та ін. – К.: ЦУЛ, 2008 – 1028 с.

  6. Подольська Є.А. Кредитно-модульний курс з філософії: філософія, логіка, етика, естетика, релігієзнавство: навч. посіб. для студ.: рек. м-ом освіти і науки України / Є.А. Подольська / – вид. 2-ге, перероб. та доп. – К.: ЦУЛ. – 2006. – 624 с

Форма підсумкового контролю успішності навчання – залік.

Зсоби діагностики успішності навчання: опитування, тестування, викорис-тання презентацій, портфоліо, постановка і вирішення проблемних ситуацій с використанням internet-ресурсів, публікації тез та статей.

Проректор

Проректор з навчальної роботи В.І.Токорева

Директор Методичного центру Шаміна Є.О.