Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
системы Технологий_для МВД_зачёт_2012_13 / СТ 2012_13_краткий Конспект.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
18.02.2016
Размер:
642.56 Кб
Скачать

9.3. Використання нанотехнологій в машинобудуванні

Розробка і застосування нанотехнологій в галузі машинобудування дозволять досягти таких основних цілей:

1. Зміна структури валового внутрішнього продукту в бік збільшення частки наукомісткої продукції.

2. Підвищення ефективності виробництва.

3. Переорієнтація експорту України, в основному сировинних ресурсів на кінцеву високотехнологічну продукцію і послуги шляхом впровадження наноматеріалів і нанотехнологій в технологічні процеси українських підприємств.

4. Створення нових робочих місць для висококваліфікованого персоналу інноваційних підприємств, що створюють продукцію з використанням нанотехнологій.

5. Розвиток фундаментальних уявлень про нові явища, структуру і властивості наноматеріалів.

6. Формування наукового співтовариства, підготовка і перепідготовка кадрів, націлених на вирішення наукових, технологічних і виробничих проблем нанотехнологій, створення наноматеріалів і наносистемної техніки, з досягненням на цій основі світового рівня у фундаментальній і прикладній науках.

9.4. Перспективи розвитку нанотехнологій в машинобудуванні

У розвинених країнах усвідомлення ключової ролі, яку вже в недалекому майбутньому будуть грати результати робіт з нанотехнологій, призвело до розробки широкомасштабних програм щодо їх розвитку на основі державної підтримки. Нанотехнології можуть стати потужним інструментом технологічного комплексу України в міжнародний ринок високих технологій, надійного забезпечення конкурентноспроможності вітчизняної продукції.

Формування і реалізація активної державної політики в галузі нанотехнологій дозволить з високою ефективністю використовувати інтелектуальний та науково-технічний потенціал країни в інтересах розвитку науки, виробництва, охорони здоров’я, екології, освіти і забезпечення національної безпеки України. Використання можливостей нанотехнологій може вже в недалекій перспективі принести значний економічний ефект у машинобудуванні:

  1. Збільшення ресурсу ріжучих і обробних інструментів за допомогою спеціальних покриттів і емульсій.

  2. Широке впровадження нанотехнологічних розробок у модернізацію парку високоточних і прецизійних верстатів.

  3. Створені з використанням нанотехнологій методи вимірювань і позиціонування забезпечать адаптивне управління ріжучим інструментом на основі оптичних вимірювань оброблюваної поверхні деталі й обробної поверхні інструменту безпосередньо в ході технологічного процесу. Наприклад, ці рішення дозволять зняти погрішність обробки з 40 мкм до сотень нанометрів при вартості такого вітчизняного верстата близько 12 тис.дол і витратах на модернізацію не більше 3 тис. дол. Рівні за точністю серійні зарубіжні верстати коштують 300-500 тис. дол.

  4. У двигунобудуванні та автомобільній промисловості – за рахунок застосування наноматеріалів, більш точної обробки та відновлення поверхонь можна домогтися значного (до1,5-4 разів) збільшення ресурсу роботи автотранспорту, а також зниження втричі експлуатаційних витрат (у тому числі витрат палив), поліпшення сукупності технічних показників (зниження шуму, шкідливих викидів), що дозволяє успішніше конкурувати як на внутрішньому так і на зовнішньому ринках.