Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lect_9.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
259.58 Кб
Скачать

5. Поняття конвергенції мереж

Зближення локальних і глобальних комп’ютерних мереж. Наприкінці 80-х років відмінності між локальними і глобальними мережами виявлялися вельми виразно.

  • Протяжність і якість ліній зв'язку. Локальні комп'ютерні мережі за визначенням відрізняються від глобальних мереж невеликими відстанями між вузлами мережі. Це в принципі робить можливим використання в локальних мережах більш якісних ліній зв'язку.

  • Складність методів передачі даних. В умовах низької надійності фізичних каналів в глобальних мережах потрібні складніші, ніж в локальних мережах, методи передачі даних і відповідне обладнання.

  • Швидкість обміну даними в локальних мережах (10, 16 і 100 Мбіт/с) у той час була істотно вищою, ніж в глобальних (від 2,4 Кбіт/с до 2 Мбіт/с).

  • Різноманітність послуг. Високі швидкості обміну даними дозволили надавати в локальних мережах широкий спектр послуг. В той же час глобальні мережі в основному обмежувалися поштовими і файловими послугами в їх найпростішому (не найзручнішому для користувача) вигляді.

Поступово відмінності між локальними і глобальними типами мережних технологій стали згладжуватися. Ізольовані раніше локальні мережі почали об'єднувати одна з одною, при цьому у якості зв'язуючого середовища використовувалися глобальні мережі. Тісна інтеграція локальних і глобальних мереж призвела до значного взаємопроникнення відповідних технологій. Зближення в методах передачі даних відбувається на платформі цифрової передачі даних по волоконно-оптичних лініях зв'язку. Це середовище передачі даних використовують практично всі технології локальних мереж для швидкісного обміну інформацією на відстанях понад 100 метрів, на ній же побудовані сучасні магістралі первинних мереж SDH і DWDM, що надають свої цифрові канали для об'єднання обладнання глобальних комп'ютерних мереж.

Висока якість цифрових каналів змінила вимоги до протоколів глобальних комп'ютерних мереж. На перший план замість процедур забезпечення надійності вийшли процедури забезпечення гарантованої середньої швидкості доставки інформації користувачам, а також механізми пріоритетної обробки пакетів особливо чутливого до затримок трафіку, наприклад, голосового. Ці зміни знайшли відображення в нових технологіях глобальних мереж, таких як Frame Relay і ATM. Великий внесок в зближення локальних і глобальних мереж внесло домінування протоколу IP. Цей протокол сьогодні працює поверх будь-яких технологій локальних і глобальних мереж (Ethernet, Token Ring, ATM, Frame Relay), об'єднуючи різні підмережі в єдину складну мережу.

Починаючи з 90-х років, комп'ютерні глобальні мережі, що працюють на основі швидкісних цифрових каналів, істотно розширили спектр послуг, що надаються, і наздогнали в цьому відношенні локальні мережі. Стало можливим створення служб, робота яких пов'язана з доставкою користувачу великих об'ємів інформації в реальному часі — зображень, відеофільмів, голосу - всього того, що одержало назву мультимедійної інформації. Найяскравіший приклад — гіпертекстова інформаційна служба World Wide Web, що стала основним постачальником інформації в Інтернеті. Її інтерактивні можливості перевершили можливості багатьох аналогічних служб локальних мереж, так що розробникам локальних мереж довелося просто запозичити цю службу у глобальних мереж. Процес перенесення технологій з глобальної мережі Інтернет в локальні придбав такий масовий характер, що з'явився навіть спеціальний термін — intranet-технології (intra — внутрішній).

В локальних мережах останнім часом надається така ж велика увага методам забезпечення захисту інформації від несанкціонованого доступу, як і в глобальних. Це обумовлено тим, що локальні мережі перестали бути ізольованими, частіше за все вони мають вихід в «великий світ» через глобальні зв'язки.

І, нарешті, з'являються нові технології, призначені для обох видів мереж.

Ще однією ознакою зближення локальних і глобальних мереж є поява мереж, що займають проміжне положення між локальними і глобальними мережами. Міські мережі, або мережі мегаполісів (Metropolitan Area Networks, MAN), призначені для обслуговування території великого міста. MAN спочатку були розроблені тільки для передачі даних, але зараз перелік послуг, що надаються ними, розширився, зокрема вони підтримують відеоконференції і інтегральну передачу голосу і тексту.

Конвергенція комп'ютерних і телекомунікаційних мереж. З кожним роком посилюється тенденція зближення комп'ютерних і телекомунікаційних мереж різних видів. Робляться спроби створення універсальної, так званої мультисервісної мережі, здатної надавати послуги як комп'ютерних, так і телекомунікаційних мереж.

До телекомунікаційних мереж відносяться телефонні мережі, радіомережі і телевізійні мережі. Головне, що об'єднує їх з комп'ютерними мережами, — те, що як ресурс, що надається клієнтам, виступає інформація. Проте ці мережі, як правило, представляють інформацію в різному вигляді. Так, спочатку комп'ютерні мережі розроблялися для передачі алфавітно-цифрової інформації, яку часто називають просто даними, в результаті у комп'ютерних мереж є і інша назва — мережі передачі даних, тоді як телефонні мережі і радіомережі були створені для передачі тільки голосової інформації, а телевізійні мережі передають і голос, і зображення.

Не дивлячись на це, конвергенція телекомунікаційних і комп'ютерних мереж йде по декількох напрямах.

Перш за все, спостерігається зближення видів послуг, що надаються клієнтам. Перша спроба створення мультисервісної мережі, здатної надавати різні послуги, у тому числі послуги телефонії і передачі даних, призвела до появи технології цифрових мереж з інтегрованим обслуговуванням (Integrated Services Digital Network, ISDN). Найбільш привабливими зараз є нові види комбінованих послуг, в яких поєднуються декілька традиційних послуг, наприклад, послуга універсальної служби повідомлень, яка об'єднує електронну пошту, телефонію, службу факсиміле і пейджинговий зв'язок. Успіхів на практичному терені досягла IP-телефонія, послугами якої прямо або побічно сьогодні користуються мільйони людей.

Технологічне зближення мереж відбувається сьогодні на основі цифрової передачі інформації різного типу, методу комутації пакетів і програмування послуг. Телефонія вже давно зробила ряд кроків назустріч комп'ютерним мережам, перш за все, за рахунок представлення голосу в цифровій формі, що робить принципово можливою передачу телефонного і комп'ютерного трафіку по одним і тим же цифровим каналам (телебачення також може сьогодні передавати зображення в цифровій формі). Телефонні мережі широко використовують комбінацію методів комутації каналів і пакетів. Так, для передачі службових повідомлень застосовуються протоколи комутації пакетів, аналогічні протоколам комп'ютерних мереж, а для передачі власне голосу між абонентами комутується традиційний складний канал.

Додаткові послуги телефонних мереж, такі як переадресація виклику, конференц-зв'язок, телеголосування і інші, можуть створюватися за допомогою так званої інтелектуальної мережі (Intelligent Network, IN).

Комп'ютерні мережі теж багато що запозичили у телефонних і телевізійних мереж. Зокрема вони беруть на озброєння методи забезпечення відмовостійкості телефонних мереж, за рахунок яких останні демонструють високий ступінь надійності.

Сьогодні стає все більш очевидним, що мультисервіна мережа нового покоління не може бути створена в результаті «перемоги» якої-небудь однієї технології або підходу. Її може утворити тільки процес конвергенції, коли від кожної технології буде взято найкращі риси і поєднано в деякий новий «сплав», який і дасть необхідну якість для підтримки існуючих і створення нових послуг. З'явився термін інфокомунікаційна мережа, який прямо говорить про дві складові сучасної мережі — інформаційної (комп'ютерної) і телекомунікаційної.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]