Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гроші та кредит НМП.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
422.4 Кб
Скачать

Ііі. Практичні завдання

1. Розрахувати крос-курс: AUD/UAH, якщо відомо: USD/UAH = 5.3747/5,4116; AUD/USD = 0,7638/0,7641.

2. Банк виконує операції по вкладах населення, яким належить значне місце у банківських ресурсах. Тому велика увага приділяється залишкам вкладів. За ІІ квартал банк мав такі показники:

СЕРЕДНЬО КВАРТАЛЬНІ залишки вкладів – 63 млн. грн.

Обороти за надходженням – 32,2 млн. грн.

Обороти за видатками – 26 млн. грн.

Залишки на початок – 124 млн.грн.

Залишки на кінець – 130 млн.грн.

Визначте середній строк зберігання вкладів, рівень їх осідання та оборотність.

Зробити висновки.

ПРИКЛАД ПОБУДОВИ ЕКЗАМЕНАЦІЙНОГО БІЛЕТА ДЛЯ СТУДЕНТІВ ДЕННОЇ ТА ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

Екзаменаційний білет № 1

1. Роль грошей у ринковій економіці.

2. Швидкість обігу грошової одиниці: суть, порядок, визначення, фактори впливу та роль в макроекономічній стабілізації.

3. Суть та еволюція кредиту. Об'єкти та суб'єкти кредитних відносин.

Тестові завдання:

  1. Беззаперечність векселя означає: а) що причина видачі векселя в ньому не зазначена; б) що зазначена в ньому сума боргу може бути стягнута через суд в разі відмови боржника від його погашення; в) можливість його обліку в банку; г) його вільний обмін на грошові кошти.

  2. Потік виручки від реалізації товару в інші країни відноситься до: а) сектору грошового обігу; б) фіскально-бюджетного сектору; в) фінансового сектору; г) кредитного сектору.

  3. За видами інструментів грошовий ринок поділяється на: а) ринок цінних паперів і ринок грошей; б) ринок грошей, ринок капіталів і валютний ринок; в) ринок цінних паперів, ринок позичкових капіталів і валютний ринок; г) кредитний ринок і ринок грошей.

  4. Системі подвійної валюти характерні такі риси: а) відкрита чеканка тільки золотих монет; б) відкрита чеканка золотих і срібних монет, співвідношення між ними встановлюється на ринку стихійно; в) відкрита чеканка і золотих, і срібних монет, співвідношення між ними зафіксовано; г) закрита чеканка срібних монет.

  5. Для збільшення грошової маси в обігу центральний банк може застосувати такий інструмент: а) продавати державні цінні папери; б) купувати державні цінні папери; в) збільшити норму обов’язкових резервів; г) всі відповіді вірні.

  6. При прямому валютному котируванні за основу приймається: а) одиниця національної валюти; б) тільки долар США; в) одиниця іноземної валюти; г) одиниця будь-якої валюти.

  7. Суть металістичної теорії грошей полягає: а) у визначенні кількості грошей в обігу; б) в ототожненні грошового обігу з товарним обміном; в) у запереченні товарної природи грошей; г) все перелічене вірно.

  8. Суб'єктами комерційного кредиту є: а) НБУ і комерційні банки; б) комерційний банк і підприємство; в) підприємство-продавець і підприємство-покупець; г) комерційний банк і фізична особа.

  9. До інвестиційних фінансових посередників відносяться: а) фінансові компанії; б) страхові компанії; в) ломбарди; г) факторингові компанії.

  10. Активні операції комерційного банку - це: а) залучення тимчасово вільних коштів для формування власних ресурсів; б) розміщення банками банківських ресурсів для отримання прибутку; в) операції за дорученням клієнта за певну плату; г) немає правильної відповіді.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]