Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответы философия.docx
Скачиваний:
49
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
140.55 Кб
Скачать

Вопрос 1

Предмет філософії є природа, людина, свідомість, пізнання, суспільство.

Вопрос 2

Історичні форми:

Що первинне матерія чи ідея? межі та можливості пізнання?

В чому сенс життя?

Вопрос 3

Світогляд – систематизований комплекс уявлень, оцінок установок, що забезпечує цілісне бачення та усвідомлення світу і місце в ньому людини. Структура: світовідчуття, світосприйняття, світоуявлення, світорозуміння.

Вопрос 4

Історичні типи світогляду: магічний, міфологічний, релігійний, філософський, науковий, художній.

Вопрос 5

Міфологія — це історичний тип світогляду, в якому творення людиною цілісної картини світу ґрун­тується на абсолютизації ролі, значення природного сто­совно людського.

Вопрос 6

В релігійній свідомості вже чітко розділяються суб'єкт і об'єкт, а отже, долається характерна для міфу неподільність людини й природи і закладються основи проблематики, яка стане специфічною для філософії. В релігії ідея відділяється від матерії і навіть протиставляється їй. Світ роздвоюється на духовний та тілесний, земний і небесний, горний і дольний, природний і надприродний, до того ж земний починає розглядатися як наслідок надприродного.

Вопрос 7

Філософія, як і релігія, є форма суспільної свідомості. Подібно до релігії, вона являє собою світогляд, тобто має в центрі свого проблемного поля питання про ставлення людини і світу. Вона є система поглядів на світ у цілому і на відношення людини до цього світу. Розрізняються вони змістовно - у трактуванні світу в цілому, його основи, першоджерела, а також у засобах осягнення свого об'єкта. Якщо в релігії на першому плані знаходиться віра, то у філософії, незважаючи на різноманіття її коштів розуміння реальності, провідним засобом є методи раціонального пізнання.

Вопрос 9

Аналіз усіх філософських методів спростовує застарілі уявлення про те, що існують тільки два методи — діалектика і метафізика, утверджує думку про множинність філософських методів. Існування різноманітних шкіл і напрямів у філософії пояснюється саме різноманітністю філософських методів.

Вопрос 10

Діалектика – це метод в основі якого лежить боротьба протилежностей, рух по спіралі, розвиток.

Діалектична концепція розвитку полягає в тому, що розпиток тлумачиться як боротьба протилежностей, стрибкоподібний перехід кількості у якість і навпаки та як рух за спіраллю. Метафізики сприймають розвиток як результат. божественного першопоштовху, як збільшення або зменшення, тобто як чисто кількісній) процес та як рух по замкненому колу.

Вопрос 11

Діалектика одиничного й загального полягає в тому, що відмінність між ними відносна. Те, що є загальним в одному випадку, в іншому є одиничним. Наприклад, рух, будучи загальною ознакою всіх речей, виступає й одиничною ознакою світу в цілому. Відносною є й відмінність між загальним та особливим. Особливе теж може бути одночасно загальним і навпаки. Так, наявність молочних залоз є особливістю деяких хребетних і загальною ознакою ссавців. Проте відносну відмінність між цими поняттями не потрібно ігнорувати, насамперед на практиці.

Діалектичний характер цих категорій полягає в тому, що вони не можуть існувати ізольовано одна від іншої. Нема явищ, які б складались лише з одиничних чи загальних ознак. Кожне явище становить собою єдність одиничного й загального, яка виражається категорією „окреме”.