Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
222.48 Кб
Скачать

Рис.4

Моделювання складного тіла

Формування тіл шляхом обертання

Формування тіл шляхом обертання заготовки дуже популярні в виробництві виробів, особливо машинобудівного профілю тому не дивно, що в автокаді розробники не обійшли увагою побудову твердотільних об’єктів способом обертання плоского профілю навколо осі, пропонуючи для ціх цілей команду REVOLVE(Обертай)

Клацаємо на піктограмі REVOLVE(Обертай) панелі інструментів

Solids(Тіла).

У відповідь на запит

Select objects: (Виберіть об’єкти:)

вибираємо один замкнутий об’єкт. У відповідь на запрошення

Specify start point for axis of revolution or define axis by{Object/X(axis)/Y(axis)}:

(Задайте початкову точку осі обертання або визначите вісь {Об’єкти/X вісь/Y вісь}:

можна вибрати дві точки, щоб створити вісь обертання. Можна також вибрати в якості осі обертання об’єктвикористовуйте відрізок чи один

11

з сегментів полілінії. Скористуйтеся опціями X(axis)(Х вісь) або Y(axis)(Yвісь) для обертання об’єкту навколо осі X чиY відповідно.

У відповідь на запрошення

Specify angle of revolution <360>: (Задайте кут обертання <360>:)

натискаємо Еnter для обертання об’єкту на 3600 або задаємо кут.

Побудова тіл методом видавлювання

Команда EXTRUDE знаходиться в підменю Solids падаючого меню

Draw. Також її можна знайти на панелі інструментів Solids(Тіла). Спосіб створення твердотільних об’єктів про який зараз піде мова,

схожий на технологічний процес створення виробів способом видавлювання пластичного матеріалу через отвір необхідної форми. Так роблять, наприклад, гумові уплотнення для автомобілів, які мають причудливу форму перерізу, часто використовується для формування моделей таких об’єктів, як шестерні і зірочки.

За допомогою команди EXTRUDE (Видави) палітри інструментів

Тіла можна створювати твердотільну модель із любого плоского замкнутого контура методом видавлювання, якщо замкнутий контур перетворити в область. Область – це площина, обмежена замкнутою лінією. Перетворити любу замкнену лінію в область можна за допомогою команди REGION(Область) панелі інструментів Малювання. Області можна віднімати та об’єднувати за допомогою команд UNION SUBTRACT палітри інструментів Редагування тіл. Щоб отримати отвір необхідно із однієї області відняти іншу.

Якщо для побудови тіла в якості такого контуру взяти прямокутник, то в наслідок видавлювання вийде параллепіпед, т.я за умовчанням бокові грані розташовуються перпендикулярно площині контура. Якщо при виконанні команди задати кут то фігура може звужуватися(при позитивному куті)

або розширятися(якщо кут негативний. Висота при цьому повинна бути достатньою щоб контур не перетворився в точку

Висновки

Для побудови твердотільного об’єкту способом видавлювання необхідні наступні умови:

- побудувати профіль (плоска замкнута фігура), в якості якого можуть використовуватися тільки наступні примітиви: коло, еліпс, двумірна полілінія.

Конусне видавлювання часто використовується при кресленні об’єктів з нахиленими сторонами, наприклад, літейних форм.

Запити: Select objects:

(Виберіть об’єкти:)

12

Specify height of extrusion or {Path}:

(Задайте висоту видавлювання або {Траекторія}: Specify angle of taper for extrusion:

(Задайте кут звуження при видавлюванні).

Щоб побудувати усічений конус або конус, орієнтований під деяким кутом, необхідно спочатку накреслити коло, а потім за допомогою команди EXTRUDE(Видави) провести конічне видавлювання під кутом до осі Z. Щоб зрізати конус, необхідно, використовуючи команду SUBTRACT(Одніми), відняти з нього паралелепіпед, усередині якого знаходиться вершина конуса.

Булеві операції

Ряд дій з твердотільними об’єктами зручно здійснювати за допомогою булевих операцій, дія яких зрозуміла з самих імен команд: UNION(Об’єднати), SUBTRACKT(Віднімання), INTERSECT( (Перетин).

Ці команди на основі вибраних двух або більше твердотільних об’єктів створюють один об’єкт з новими геометричними параметрами, в тому числі числі, звичайно, і лінії перетину поверхонь. Визвати одну з перелічених команд зручно з падаючого меню Modify розділі Solids Editing, або за допомогою кнопок –піктограм з одноіменної панелі інструментів Рис.5

Рис.5

Об’єднання об’єктів

Для об’єднання кількох об’єктів в один використовується команда UNION(Об’єднати).

Вона дозволяє створювати нові складні тіла або області з кількох тіл. Після вибору команди на запит системи

Рис.6

Віднімання об’єктів

Віднімання одного об’єкту з другого забезпечує команда SUBTRACKT (Віднімання), яка дозволяє сформувати таким чином складне тіло або область.

Тіла створюються шляхом віднімання одного набору об’ємних тіл з другого подібного набору. Найбільш часто ця команда використовується для створення отворів.

13

Діалог з користувачем проходить по жорсткому сценарію команди, яке складається з двох частин: спочатку AutoCAD пропонує вибрати об’єкти, з яких буде відніматися, а після обов’язкового завершення цього вибору необхідно вибрати об’єкти, які будуть відніматися.

Після вибору команди іде запрошення вибрати тіло, з якого будемо ’віднімати’, тобто те тіло яке буде збереженим:

Перетин об’єктів

-Команда INTERSECT( Перетин) дозволяє при перетині кількох об’єктів створювати нові складені тіла та області.

Після виклику команди необхідно вибрати об’єкти в любому порядку, натиснути Enter і AutoCAD створює нове тіло.

Висновок

Система AutoCAD дозволяє отримувати проекції любих геометричних тіл не тільки традиційним методом нарисної геометрії, але й методом тривимірного комп’ютерного моделювання. Якщо коротко сформулювати основи цього методу, то можна сказати наступне. В системі створюється просторова модель, яка займає деякий об’єм тривимірного простору системи, має конкретну геометричну форму та інші властивості. Така модель формується на основі плоских зображень (проекцій, перерізів, твірних) за допомогою спеціальних команд AutoCAD. Ці моделі використовуються при розрахунках механізмів конструкцій, моделюванні фізичних процесів в якості наочних зображень та в інших випадках.

Заключення

Таким чином, геометричне моделювання є ядром автоматизованого конструювання і технологічної підготовки виробництва. Із всіх програмних продуктів, які використовують для тривимірного конструювання, система AutoCAD забезпечує найбільшу точність та ступень керування. Даний пакет є надійним інструментом побудови просторових моделей, залишаючись в той же час універсальною системою отримання креслень.

Запитання на самостійну роботу студента

Підготувати відповіді на наступні питання:

1.Де використовується тривимірне комп’ютерне моделювання?

2.Що називається точкою зору при роботі з тривимірними виглядами?

3.Які команди побудови простих тривимірних тіл має AutoCAD? Що необхідно вводити на запит цих команд?

4.Суть методу видавлювання в системі AutoCAD. Яка команда дозволяє це виконати?

14

5.Використання методу обертання для побудови тіл в системі AutoCAD.

6.В чому полягає різниця між об’єднанням, відніманням та перетином об’єктів? Суть цих операцій.

15

Соседние файлы в папке архив прош.сесий