Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
43
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
542.72 Кб
Скачать

2.3 Принципи визначення видів і значень критеріїв емс для різних радіослужб

При визначенні видів і значень КЕМС повинні враховуватися такі особливості спільного використання смуг радіочастот радіослужбами. Критерії ЕМС не повинні утрудняти розвиток радіослужб, що сполучаються, а повинні бути засновані на компромісі між максимально припустимим рівнем завад для кожної із цих служб і мінімальної ЕІВП, що забезпечує задану якість їхньої роботи [1]. Тому значення КЕМС вибирають таким чином, щоб забезпечувалася нормальна робота всіх радіослужб, що сполучаються у даній смузі частот при припустимому рівні взаємних завад. При цьому допускається відносно невелика частка (10...20%) від повного припустимого рівня завад, як, наприклад, прийняте в НФС і ФСС. У той же час для наземної радіомовної служби (НРС) і радіомовної супутникової служби (РСС) у якості КЕМС нормуються значення . Для деяких радіослужб у якості КЕМС служить рівень СЗ (на вході станції-реципієнта), значення якого вибираються на 5...10 дБ нижче рівня СЗ.

Деяке погіршення якості роботи радіослужб, що сполучаються, через кінцевий допустимий рівень СЗ повинне компенсуватися поліпшенням технічних характеристик систем, підвищенням їхніх енергетичних параметрів, що в остаточному підсумку пов’язане з певними додатковими витратами на реалізацію забезпечення умов ЕМС.

При розробці КЕМС повинні враховуватися дві категорії завад [8]:

– завади, створювані службами, що спільно використовують смуги частот на первинній основі; ці завади будуть повністю або частково попадати в смугу пропускання приймача;

– завади від служб, відмінних від тих, які використовують смуги частот на первинній основі; ці завади можуть бути численними й досить різноманітними й можуть ураховуватися як гаусів шум.

У силу того, що завади змінюються в часі, одного значення КЕМС для коректного розрахунку умов ЕМС недостатньо. В [9] визначені два значення КЕМС – довгострокове (для 20% часу) і короткочасне (<1% часу). Точне значення відсотка часу дії короткочасної завади пов’язане з показниками якості функціонування розглянутої системи. Методи визначення значень КЕМС для спільного використання смуг частот НФС і ФСС приводяться в [9-12].

На практиці існує велика кількість потенційних джерел завад, що викликають погіршення показників якості функціонування систем радіозв’язку, і ситуацій, коли одна завада діє на різні частини однієї системи, такий, наприклад, як багатопрогонова РРЛ. У таких випадках необхідно розподілити загальні показники якості між окремими ділянками, а потім у межах ділянки показники якості пропорційно діляться між різними джерелами завад [8, 13].

Принцип розподілу показників якості й готовності, по яких можна обчислити припустимий рівень довгострокової завади, наведений в [13], де показано, що у випадку релеївських завмирань завад, сумарний рівень яких на 10 дБ нижче рівня власних шумів приймача, погіршення показників якості не буде перевищувати 10%.

Розрахунок рівнів короткочасних завад і відповідних відсотків часу повинен проводитися з урахуванням впливу на якість/готовність характеристик завмирань, включаючи можливу кореляцію рівнів КС і СЗ на вході приймача станції-реципієнта [8].

При визначенні КЕМС повинна оцінюватися також імовірність появи завад на вході антени станції-реципієнта. При такій оцінці варто використовувати сучасні моделі поширення радіохвиль. Розрахунки втрат передачі повинні включати такі фактори, як поглинання в атмосфері, дифракційні втрати, втрати через розсіювання гідрометеорами й локальними неоднорідностями місцевості, втрати через деполяризацію, вплив багатопроменевого поширення. Крім того, може знадобитися урахування як сумарного рівня завад, так і рівня одного СЗ.

Соседние файлы в папке мартинов_оемс