Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
33
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
624.13 Кб
Скачать

2.4 Особливості визначення норм чтр для систем стільникового рухливого зв'язку

У діапазоні 800 МГц регіональні стільникові мережі сухопутного рухливого зв’язку України створювалися на базі стандарту AMPS (D-AMPS), а мережі фіксованого стільникового зв’язку з кодовим поділом каналів (CDMA) – стандарту IS-95. Мережі стандартів AMPS і CDMA працювали в співпадаючих діапазонах частот (у сполучених частотних каналах) і розміщалися часто в одному регіоні. Тому виникала необхідність забезпечення ЕМС РЕЗ засобів цих мереж.

Пояснимо основні положення методики забезпечення їх ЕМС. При аналізі міжсистемної ЕМС РЕЗ варто розглядати вплив базових станцій (БС) однієї системи на абонентські станції (АС) інший, а також зворотний вплив АС на БС (далі ). Символічно вплив завад мереж CDMA і AMPS на мережі AMPS і CDMA будемо позначати в такий спосіб: ,,,.

На рис. 2.9 показані ситуації, що заваджають в розглянутій ЕМО й уведені позначення ТР між РЕЗ мереж, що сполучаються, (,,,). Стрілками показані напрямкивпливу радіозавад. З рис. 2.9 видно, що величина max(,) визначає необхідну відстань між і , що забезпечує ЕМС між ними. Аналогічно територіальний рознос max(,) забезпечує ЕМС між та. Із практичної точки зору доцільно визначити мінімальна припустима відстань між базовими станціями розглянутих мереж, при якому забезпечується спільна робота всіх РЕЗ цих мереж із заданою якістю. Методологія розрахунку величин ,,та подібна до раніше викладеної.

Для забезпечення ЕМС РЕЗ необхідно, щоб ТР між й вибирався з умови максимуму:

де та–радіуси зон обслуговування БС у системах AMPS і CDMA.

На рис. 2.10 схематично показаний варіант взаємного розташування БС мереж CDMA і AMPS. Секторні антени БС цих мереж орієнтовані в напрямку своєї зони обслуговування, а в напрямку сусідньої мережі радіозавада випромінюється задньою пелюсткою ДСА. Радіуси зон обслуговування БС у напрямку сусідньої мережі показані стрілкою: –радіус зони обслуговування , .

Рисунок 2.9 - Ситуації, які заважають при взаємодії двох мереж рухливого зв’язку

Рисунок 3.10 - Необхідний територіальний рознос між границями сот двох мереж

Забезпечення ЕМС РЕЗ стільникових мереж зв’язку стандартів AMPS і CDMA у сполучених частотних каналах можливо тільки в тому випадку, якщо встановлені обмеження на енергетичні параметри цих РЕЗ, а зони покриття радіомереж розділені деякою нейтральною областю, обумовленої необхідним територіальним розносом між границями мереж. Розмір цієї області може бути зменшений, якщо на БС застосовуються секторні антени зі зниженим рівнем бічних і задніх пелюсток ДНА, що дозволяє знизити потужність завади, випромінюваної БС у напрямку сусідньої мережі.

Необхідний ТР між границями зон обслуговування мереж AMPS і CDMA, як видно з рис. 2.10, може бути розрахований у такий спосіб:

Значення ТР, розраховані за описаною методикою, наведені в табл. 2.7 [35].

Таблиця 2.7 - Значення територіального розносу

, дБ

,км

,км

, км

,

км

, км

, км

, км

, км

13

1,5

5,3

4,0

3,1

15,4

6,1

20,7

13,6

-7

0,5

1,4

1,0

0,82

4,0

1,6

5,4

3,5

-27

0,12

0,37

0,27

0,21

1,0

0,42

1,37

0,88

Аналіз цих норм ЧТР показує, що радіус зони обслуговування становить , а для . При використанні секторних антен БС із рівнем бічних пелюстків -7 дБ радіуси зон обслуговування БС у напрямках випромінювання цих пелюстків зменшуються до і . Якщо застосувати спеціальні міри, розташувавши, наприклад, антени БС на стінах будинків, що екранують випромінювання у зворотному напрямку, то рівень випромінювання задніх пелюсток ДНА може бути знижений до -27 дБ. При цьому радіуси зон обслуговування БС у напрямках випромінювання цих пелюсток становлять: , .

Для роботи стільникових систем рухливого зв’язку третього покоління були виділені смуги частот 1885...2025 і 2110...2200 МГц. У цих же діапазонах працюють зонові РРЛ. Тому, розглядаючи питання розвитку систем рухливого зв'язку 3-го покоління в діапазоні 2 ГГц, необхідно визначити можливості спільного використання цих діапазонів частот системами рухливого зв’язку стандарту CDMA і РРЛ. Таке спільне використання може бути досягнуто тільки за рахунок територіального й/або частотного розносу між цими системами.

Методика аналізу ЕМС і розрахунок норм ЧТР для цих РЕЗ наведені в [34]. Ця методика в основних своїх положеннях відповідає підходам, викладеним вище. Її основні особливості пов’язані з визначенням потужності завад, створюваних передавачами мережі рухливого зв’язку на вході приймача радіорелейної станції (РРС).

Розрахунки показують, що для мережі рухливого зв’язку стандарту CDMA і аналогової РРС, що займає канал із шириною смуги частот 28 МГц, ЕМС забезпечується у випадку, якщо частотний рознос між КС і СЗ перевищує 35 МГц. Для цифровий РРС, що займає канал із шириною смуги частот 2 МГц, ЕМС забезпечується, якщо частотний рознос між КС і СЗ більше 3,4 МГц.

Соседние файлы в папке мартинов_оемс