Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЦИВІЛЬНИЙ ЗАХИСТ.ОСАУЛЕНКО С.В..doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
283.14 Кб
Скачать

25

ДержавНа служба статистики україни

НАЦІОНАЛЬНА академія статистики, обліку та аудиту

Кафедра економіки підприємств

"ЗАТВЕРДЖУЮ"

Декан факультету «Обліку та аудиту»

_____________ С.П. Червона

Навчально-методичний комплекс

з дисципліни «Цивільний захист»

Київ - 2011

ДержавнА СЛУЖБА статистики УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА академія статистики, обліку та аудиту

Кафедра економіки підприємства

"ЗАТВЕРДЖУЮ"

Декан факультету «Обліку та аудиту»

_____________ С.П. Червона

РОБОЧА ПРОГРАМА

з дисципліни "Цивільний захист"

Структура:

лекцій

- 18 год.,

семінарських та практичних занять

- 10 год.,

індив. (самост. робота)

- 8 год.,

форма контролю

- залік

Київ - 2011

Укладач: к.е.н., доцент кафедри економіки підприємства Ксенофонтов М.М.

Програму розглянуто і схвалено на засіданні кафедри економіки підприємства

(Протокол № __ від "___"___________ 2011 р.)

Зав. кафедрою,

д.е.н., доцент

_____________

В.В. Попова

1. Мета і завдання дисципліни

1.1. Місце і роль дисципліни у системі підготовки фахівців

Успішне вирішення багатопланових і складних завдань, які покладені на Цивільний захист України, значною мірою будуть залежати від рівня підготовки населення держави до дій у складній обстановці, яка може скластися внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій техногенного, природного і екологічного характеру.

Класики економічної науки відзначали, що здійснення підприємницької діяльності відбувається за умов обмеженості ресурсів та необмеженості потреб. Тому формування програм розвитку суб’єктів підприємництва будь-якої галузі повинно ґрунтуватись на врахуванні цих умов. Останні десятиліття характеризувались значним технічним та інноваційним розвитком, що дало підстави для багатьох вчених визначати поточний період як інноваційне суспільство, інформаційне суспільство. Проте, значний прогрес в економіці, техніці, технології супроводжується також і збоями в роботі як технічних засобів, так і систем управління ними. В зв’язку з цим важливим є знання основ цивільного захисту як населення, так і підприємств. Адже вміння заздалегідь попередити виникнення непередбачених обставин в роботі техніко-технологічних об’єктів, а разі їх виникнення швидко усунути наслідки є запорукою формування стабільного економічного суспільства.

Цивільний захист як навчальна дисципліна має на меті теоретичну та практичну підготовку студентів за всіма напрямами цивільного захисту: усвідомлення всієї сукупності видів непередбачених обставин, підходів до формування системи їх завчасного визначення, усвідомлення відповідальності на кожному рівні управління за виконання завдань цивільного захисту, тобто планування діяльності з цивільного захисту на випадок виникнення непередбачених обставин, можливий розподіл повноважень між структурними підрозділами за усунення наслідків дії непередбачених обставин і швидше відновлення нормальної діяльності на підприємствах.

В процесі вивчення курсу студент відпрацьовує навички вирішення завдань цивільного захисту і надбає вміння творчого пошуку визначення масштабів наслідків дії непередбачених обставин, потреби в коштах по їх відшкодуванню та джерел надходження коштів.

Дисципліна «Цивільний захист» є базовою дисципліною серед комплексу дисциплін по „Безпеці життєдіяльності”.