Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-25-06 / Тема 9.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
263.68 Кб
Скачать

Висновки до лекції за темою 9:

1. Отже, як кумулятивна система ринок фінансових послуг об’єднує сегментовані види професійної діяльності з оперування фінансовими активами.

Він включає в себе менш місткі ринки – банківських, страхових, інвестиційних та інших послуг. Щойно перелічені й інші субринки є підсистемами ринку фінансових послуг, що відрізняються способом організації, регулювання та характеристиками конкретної послуги, а також метою й завданнями її надання / використання. Функціональне призначення фінансового ринку полягає у трансформації грошових засобів у ресурси, що створюють валовий внутрішній продукт.

2. Слід зазначити, що об’єктом фінансового ринку виступають гроші, які вивільняються у процесі суспільного відтворення. Через ринок ці кошти акумулюються і перерозподіляються. Основним критерієм перерозподілу стає дохід. В основі цього перерозподілу лежить ціна, яка встановлюється на фінансовому ринку внаслідок зіставлення попиту та пропозиції, і є важелем саморегулювання ринку. 

3.Діяльність фінансових посередників формує ринок фінансових послуг, де в рамках кругообігу капіталу реалізуються контрактні відносини посередників із клієнтами щодо обслуговування останніх з використанням широкого спектру фінансових інструментів.

4. Фінансове посередництво послідовно розвивається разом із поглибленням розподілу праці у сфері обслуговування потреб економічних контрагентів щодо збереження та примноження первісної вартості фінансових і матеріальних активів, поступово виокремлюючись у самостійний вид економічної діяльності.

Література до лекції за темою 9

  1. Карпінський Б.А. Фінансова система : навч. посіб. / Б.А. Карпінський, О.В. Герасименко. – К. : ЦНЛ, 2005. – 184 с.

  2. Ковальчук С.В. Фінанси : навч. посіб. / С.В. Ковальчук, І.В. Форкун. – Львів : Новий Світ – 2000, 2006. – 568 с.

  3. Колесников О.В. Історія грошей та фінансів : навч. посіб. / О.В. Колесников, Д.І. Бойко, О.О. Коковіхіна. – 2-ге вид., перероб і доп. – К. : ЦУЛ, 2008. – 140 с.

  4. Ковальчук С.В., Форкун І.В. Фінанси. Навч. посіб. - Львів: Новий Світ, 2006.

  5. Опарін В.М. Фінанси (Загальна теорія): Навч. посібник. – 2-ге видання, - К.:КНЕУ, 2008 р. – с. 5-22

  6. Фінанси: навч. посіб. / В.С. Загорський, О.Д. Вовчак, І.Г. Благун, І.Р. Чуй. – 2-ге вид., стер. – К. : Знання, 2008. – 247 с.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-25-06