Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-01-2015_21-21-54 / Тема 11.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
565.76 Кб
Скачать

Висновки до лекції за темою 11:

1) Валюта - це не просто гроші чи грошова одиниця тієї чи іншої країни. Це насамперед грошові цінності, які обслуговують зовнішньоекономічні відносини. Специфіка цих відносин надає національним грошам нову ознаку та статус валюти. Набувши статус валюти, гроші можуть використовуватися й у внутрішніх економічних відносинах. Уся сфера економічних відносин, в якій зв’язки між суб’єктами здійснюються з використанням валютних коштів, називається валютними відносинами. Тому валютні відносини за своїм обсягом можуть не збігатися з зовнішньоекономічними відносинами.

2) Найвищою якісною характеристикою валюти є її вільна конвертованість в інші валюти. У країнах з вільно конвертованою валютою до мінімуму зведені обмеження на здійснення валютних операцій, на ввіз та вивіз валюти через кордон. Вільна конвертованість валюти забезпечує їй широке використання як міжнародного платіжного засобу, статус резервної валюти в інших країнах, що надає країні-емітенту значних переваг на світовому ринку.

3) Валютний ринок - це сектор грошового ринку, на якому здійснюється купівля-продаж валютних цінностей. Ціною на цьому ринку є обмінний курс. Попит і пропозиція на валютному ринку виступають у формі підкріпленого платіжними засобами бажання купити та продати іноземну валюту, а також бажання одержати чи надати валюту в позичку. Відповідно валютний ринок поділяється на ринок реальної валюти та ринок валютних позичок. Крім того, виділяють національний (внутрішній) валютний ринок, міжнародні (регіональні) валютні ринки та світовий валютний ринок. Валютний ринок відіграє надзвичайно важливу роль у розвитку міжнародних економічних зв’язків, функціонуванні світової економіки та у державному регулюванні монетарної сфери кожної окремої країни.

4) Формування валютної системи України відбувається в умовах глибокої економічної і фінансової кризи, істотного розбалансування платіжного балансу, що зумовлює його значні ускладнення, істотні відхилення від ринкових засад, надмірне адміністративне втручання держави у валютні відносини та валютний ринок. Усе це знижує ефективність валютної системи України.

5) Платіжний баланс за своїм економічним змістом є моделлю зовнішньоекономічних відносин країни і містить у собі інформаційну базу для оцінки перспектив розвитку валютних відносин і валютного ринку в країні та визначення цілей і заходів валютної політики. Через забезпечення збалансованості валютних потоків за поточними і капітальними операціями платіжного балансу держава впливає на кон’юнктуру валютного ринку, забезпечує умови для ефективного регулювання валютних відносин.

Література до лекції за темою 11:

  1. Козик В.В. Міжнародні економічні відносини : навч. посіб. / В.В. Козик, Л.А. Панкова, Н.Б. Даниленко. - 7-е вид. - К. : Знання, 2008. - 406 с.

  2. Міжнародна економіка та міжнародні економічні відносини: Практикум / В.В.Козик, А.А.Панкова, О.Ю.Григор’єва – К.: Вікар, 2003. – 368 с.

  3. Міжнародна економіка : навч. посібник / Ю. Г. Козак, Н. С. Логвінов, В. В. Ковалевський та ін. ; за ред. Ю.Г. Козака, Н.С. Логвінової, В.М. Осипова. – 2-ге вид., перероб.та допов. – К. : Центр учбової літератури, 2008. – 1118с.

  4. Міжнародна економіка [Текст]: навч. посіб. / Білоцерківець В.В., Завгородня О.О., Лебедєва В.К. та інші / за ред. А.О. Задої та В.М. Тарасевича. – Д. : Вид-во ДУЕП, 2010. – 339 с.

  5. Румянцев, А. П. Міжнародна економіка. Практикум : Навч. посібник / А. П. Румянцев, Ю. О. Коваленко. – К : Центр учбової літератури, 2007. – 296с. 

  6. Савельєв, Є. В. Мiжнародна економiка [Текст] : пiдручник : / Є. В. Савельєв - 3-тє вид., перероб. i доп. – К. : Знання, 2008. – 622 с.

  7. Цимбалістий В.Ф. Теорія міжнародних відносин: навч. посіб. для студ. / В.Ф. Цимбалістий. -вид. 3-тє, допов. та випр. - Л. : Нов. Світ-2000, 2009. - 357с.

Соседние файлы в папке 12-01-2015_21-21-54