Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5 - Контроль за публічною адміністрацією.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
122.37 Кб
Скачать

5. Контроль громадськості.

Контроль за публічною адміністрацією з боку громадськості не володіє засобами примусового характеру, що можуть застосовуватись при здійсненні державного контролю.

Цей вид контролю може істотно впливати на діяльність публічної адміністрації, яка змушена підвищувати свою ефективність за наявності постійного моніторингу з боку громадян та створюваних ними юридичних осіб. Контроль уряду з боку громадськості, навіть якщо він провадиться на підставі адміністративного закону, може бути здійснено, якщо громадськість поінформована, чим саме займається уряд та яким чином здійснюється його функціонування.

Відповідно до американського Акта про адміністративні процедури кожна агенція:

  • періодично публікує у «Федеральному реєстрі» описи та адреси своїх центральних та місцевих органів, правила процедури прийняття адміністративних актів, опис наявних у роботі актів і вказівки на те, де ці акти можна отримати;

  • надає для здійснення публічного ознайомлення та копіювання матеріали своєї діяльності.

Отже, за американським законодавством, будь-хто має право з будь-якого приводу одержати дані, які знаходяться у будь-якої федеральної агенції, причому винятки з цього правила є досить незначні за обсягом (державна таємниця тощо).

Завдяки гарантованому адміністративним законодавством доступу до публічної інформації громадськість у зарубіжних країнах може контролювати публічну адміністрацію. Способи цього контролю варто звести до таких напрямів:

1) Подання до адміністративних органів петицій, скарг та пропозицій.

2) Вплив на адміністративні органи засобів масової інформації.

3) Контроль з боку громадських організацій та інших недержавних інституцій. Як приклад, варто нагадати про участь зацікавлених громадських організацій в процедурі прийняття нормативних актів адміністрації (їх публічне обговорення), що має характер переднього контролю. Поза тим, громадські організації використовують інші форми державного контролю. Наприклад, екологічні організації можуть подати позов до суду.

Завершуючи, зазначимо, що ступінь використання контролю над публічною адміністрацією з боку громадськості характеризує рівень демократичності відповідної держави.

Висновки по розділу для України.

  1. Контроль за публічною адміністрацією є важливою складовою її ефективного функціонування у зарубіжних країнах. В системі українського адміністративного права контроль за органами виконавчої влади та місцевого самоврядування варто окремо виділити з інституту «Забезпечення законності в державному управлінні».

  2. 3 огляду на зарубіжний досвід, в Україні доцільно розвивати різні форми внутрішнього адміністративного контролю. Зокрема, має бути продовжена робота зі створення спеціальних підрозділів в органах виконавчої влади по розгляду скарг в адміністративному порядку. Також в Адміністративно-процедурному кодексі має бути врегульовано питання щодо суб'єктів та порядку розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність органів місцевого самоврядування.

  3. Застосування в Україні із прийняттям Кодексу адміністративного судочинства німецької моделі судового контролю за публічною адміністрацією загалом є виправданим у зв'язку з її концептуальною логічністю. Однак в практиці становлення адміністративного судочинства треба брати до уваги досвід його розвитку у державах Центральної та Східної Європи з метою уникнення помилок.

  4. У національному адміністративному законодавстві варто передбачати усі можливі форми контролю громадськості за публічною адміністрацією, адже цей вид контролю ще не набув в Україні поширення після зміни політичної та економічної системи.