Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_практ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
7.08 Mб
Скачать

Іі. Застосування пакета Neural Net для рішення прикладних інженерних задач (апроксимація, прогнозування, класифікація) Нейромережевий інструментарій MatLab (Neural Net Toolbox)

1. Передумови й особливості використання пакета

Нейромережевий Інструментарій Matlab (NNT Matlab) - універсальне нейронне мережне середовище. У пакет включено практично усе, що стосується процедур створення нейронних мереж і аналізу отриманих результатів, зокрема їхньої інтерпретації. Варто визнати, що документація, що поставляється з пакетом, не просто жахає користувача (навіть досвідченого) своїм розміром, але і своєї, скажімо так, своєрідністю, що дуже незвичайно сприймається читачем з технічною освітою, отриманою на Пост- Радянському просторі. Читача законно дивує те, що багаторазово повторюються досить прості речі, у той час як про принципові положення говориться абсолютно мимохідь. У даному виданні ми обмежуємося версією 3.0 NNT. Новітня версія - 4.0, доступна з Matlab 6.0 (R12), і існує на ринку України. Ціль - спробувати пояснити користувачу, що не має спеціальної математичної освіти, як вирішувати прикладні інженерні задачі , використовуючи можливості програми ToolBox Neural Net зі складу математичного пакета MatLab. З практичної точки зору визнано доцільним розглянути наступні питання:

1. Загальне введення в прикладні нейронные мережі.

  • Шаруваті нейронные мережі:

  • Конструювання шарів.

  • З'єднання шарів.

  • Установка функцій передачі.

  • Ваги і зсуви.

  • Функції тренувань і параметри

  • Відмінності тренувань від адаптації

  • Функції виконання

  • Параметри тренувань

  • Параметри адаптації

Нейронний Мережний Інструментарій системи математичного моделювання Matlab (NNT) могутнє, але все-таки ще іноді цілком незрозуміле знаряддя рішення цілого ряду задач, котрі відомими методами не вирішуються, чи їхні рішення зв'язані з великими технічними труднощями. Це пояснюєеться головним чином складністю створеного мережного об'єкта. Навіть якщо високорівнева мережна модель ефективно функціонує, подібно функціям newp і newff, що включаються в створений мережний об'єкт, ймовірно буде потрібно ще визначений час, щоб користувач міг самостійно редагувати свої власні об'єкти і правильно інтерпретувати результати.

У даному посібнику нейронні мережі розглядаються практично і прагматично. При цьому автори ставлять головною задачею на першому етапі навчання - бачення лісу за деревами: студенти й аспіранти (основний контингент, на який розрахована книга) і ін. користувачі повинні починати свої заняття з розуміння ідеології нейронних мереж, але не з програмування і реалізації отриманих програм, призначених для створення мереж. Створене програмне забезпечення повинне бути таким, щоб сховати багато деталей мережного об'єкта за ГРАФІЧНИМ ІНТЕРФЕЙСОМ КОРИСТУВАЧА Matlab. У ході запису такого програмного продукту, природно використовувати файл підказок (із усіма його недоліками), але більшість питань розвязується одним способом - методом спроб і помилок. Цьому сприяє і сама ідеологія нейронних мереж .

Математична нотація нейронних мереж, прямо зв'язана з обєктно-орієнтованим програмуванням, природно повинна розглядатися (хоча б у самому елементарному виді). Проте, можна думати, що вивчивши запропонований матеріал, користувач одержить досить пристойний об'ем знань, умінь і навичок, щоб будувати власні мережні моделі, достатні для рішення досить складних прикладних задач. Для більш складних задач необхідно ретельно вивчати специфічну Matlab-документацію, необхідну для врахування специфічних деталей і особливостей задачі.

Усі Matlab- команди, приведені в документації й у книзі приймають наявність NNT- мережного об'єкта, що називається "мережа"(net). Для того, щоб створити такий обєкт 1, необхідно набрати в командному рядку команду

>> net = net

яка дає "чисту" мережу, тобто без «особливостей» (характеристик), що визначають специфіку задачі. Які характеристики мережі необхідно установити і як установлювати їх - предмет цього практикума.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]