Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
o_l.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
250.37 Кб
Скачать

11.Заходи екологічної безпеки при транспортуванні та зберіганні спеціальних рідин.

Устаткування для зберігання рідин на складах

Для зберігання великих кількостей рідких продуктів на складах застосовуються резервуари-сховища найрізноманітніших конструкцій, виготовлені з різних матеріалів, залежно від фізико-хімічних властивостей збережених речовин. Найбільш широке застосування в промисловості органічних напівпродуктів знаходять сховища із сталі і залізобетону.

Сталеві сховища виконують у вигляді горизонтальних або вертикальних циліндричних, рідше прямокутних резервуарів. Горизонтальні або вертикальні циліндричні резервуари забезпечуються сферичними або плоскими днищами залежно від способу евакуації рідини зі сховищ. Для роботи без тиску служать резервуари з плоскими днищами, для евакуації рідини за допомогою стиснутого повітря або вакууму застосовуються циліндричні резервуари з опуклими або увігнутими сферичними днищами. Якщо у вертикальних циліндричних резервуарах рідина відстоюється від води або інших домішок, резервуари постачають конічними днищами.

Внутрішню поверхню сталевих резервуарів захищають різними покриттями з матеріалів, стійких до дії збережених речовин.

Залізобетонні резервуари-сховища застосовуються для зберігання великих кількостей мінеральних кислот. Їх виготовляють здебільшого циліндричними, рідше - прямокутними. Днища їх роблять, як правило, плоскими.

Обладнання для транспортування рідкого сировини по заводській території

Із загальних складів рідка сировина розподіляється по виробничих цехах у порівняно невеликих кількостях, і подача її може проводитися перекачуванням по трубопроводах за допомогою насосів або шляхом перевезення в контейнерах. Вибір способу подачі залежить від властивостей транспортуються рідин, їх кількості і відстані від складів до місць споживання.

Перекачування рідин трубопроводами вимагає менших витрат праці і є більш зручним при експлуатації, особливо у випадку транспортування великих кількостей рідини на невеликі відстані.

Контейнери широко застосовуються для перевезення в'язких, легко кристалізуються і хімічно агресивних рідин, а також при перевезенні невеликих кількостей рідин на порівняно далекі відстані.

Контейнери, призначені для перевезення застигаючих рідин, забезпечуються обігріваючими елементами, виконуваними з змійовиків, приварюється до стінок апарату або занурених у рідину. Зовні такі контейнери покриваються шаром ізоляції.

Контейнери для перевезення агресивних рідин захищаються зсередини антикорозійним покриттям (гуммирование, покриття шаром поліізобутилену і т.д.).

Евакуацію рідини з контейнера проводять стисненим повітрям або газом через передавлюючу трубу.

12.Класифікація та призначення нафтопроводів. Склад магістрального нафтопроводу.

Трубопроводами називаються пристрої, якими транспортуються рідкі, газоподібні та сипучі речовини. По трубопроводах котельних установок транспортуються паливо (газ, мазут тощо), вода для живлення котлів, реагенти для хімічної очистки води, високотемпературна вода для потреб опалення, пар під різним тиском і різної температури для технологічних потреб.

Нафтопровід - сукупність споруд, за допомогою яких нафту переміщають з районів нафтовидобування до нафтосховищ і місць переробки.

Класифікація. Є нафтопроводи внутрішні, місцеві і магістральні; наземні, підземні й підводні; самопливні (безнапірні) і несамопливні (напірні).

В нафтотранспортних системах використовуються, як правило, прямошовні сталеві труби різного діаметра: в першій половині XX століття переважно 520-1020 мм, в 70-ті роки 1220 мм, в 80-ті 1420 мм, застосовують також труби діаметром 1620 мм та 2000 мм, вивчається можливість прокладення гігантських труб діаметром 2500 мм і більше, але застосування таких труб ускладнює удосконалення засобів механізації робіт.

Магістральний нафтопровід - комплекс споруд для транспортування нафти від пункту видобування до споживачів (нафтопереробного заводу або перевалочних нафтобаз). Споруджуються із сталевих труб діаметром до 1220 мм на робочий тиск від 5,5 до 6,4 МПа, пропускна здатність до 90 млн тонн нафти на рік.

Магістральні нафтопроводи прокладаються підземним, надземним і наземним способами і захищаються від корозії нанесенням ізоляційних покриттів, а також з допомогою катодного і дренажногозахисту. До складу магістральних нафтопроводів входять трубопроводи, лінійна арматура, головна і проміжні нафтоперекачувальні станції, лінійні і допоміжні споруди

Територією України проходять одні з найбільших у світі магістральних нафтопроводів (система нафтопроводів «Дружба»). Найважливішим новим магістральним нафтопроводом на території України є нафтопровід «Одеса-Броди», що став до ладу на початку XXI ст. (продуктивність понад 6 млн т на рік, проектна потужність - 14,5 млн тон нафти на рік).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]