Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова робота. Дубль 2.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
542.21 Кб
Скачать

4. Оцінка впровадження європейських норм для автотранспорту, на прикладі центральної частини Ворошиловського району м. Донецька

Відповідно до методики [7] затвердженої державним комітетом статистики України, був проведений аналіз транспортних потоків на ділянці, яка обмежується проспектом Б. Хмельницького, вул. Артема, пр. Ватутіна та вул. Челюскінців у години пік. Результати спостережень наведені в таблиці 4.

Таблиця 4 — Характеристика транспортного потоку навколо "Студентського містечка", од. авто за 1 годину.

Аналіз транспортного потоку показує, що більшу долю його в центральній частині міста займає легковий автотранспорт (практично 90 %), що пов'язано з частковим обмеженням проїзду вантажного автотранспорту, і обладнанням великої мережі об'їзних доріг для нього.

Для зменшення негативного впливу автотранспорту на атмосферне повітря і здоров'я населення головним має стати запровадження норм стандартів Євро. Можливі зміни при впровадженні норм, на прикладі Ворошиловського району, можна оцінити за допомогою комплексного показника - категорія небезпеки автомобіля (КНА) за Бондаренко Є.В. і Дворнікова Г.П., який інтегрує в собі одночасно кількість викидів усіх домішок, що містяться у відпрацьованих газах, а також їх клас небезпеки та токсичність.

У даній роботі були проведені розрахунки показника екологічності для всього автомобільного потоку розглянутої ділянки. При розрахунку показника екологічності враховувалися наступні забруднюючі речовини: оксид вуглецю, вуглеводні, оксиди вуглецю в перерахунку на NO2, тверді частинки в перерахунку на вуглець (PM), діоксид сірки, метан, неметанові вуглеводні (NMVOC) та аміак.

Оцінка проводилась для норм Євро-0 — Євро-3 згідно з формулою:

КНАі = СУММА( Мі / ГДКі )^аі

де: ai — безрозмірна константа, що дозволяє співвіднести ступінь шкідливості i-тої речовини з шкідливістю діоксиду сірки (III клас небезпеки);

ГДКi — максимально-разова гранично допустима концентрація i-тої речовини, г/м3;

Мi — кількість викидів i-ої домішки в атмосферу, г / с.

Результати аналізу коефіцієнта небезпеки представлені у вигляді рисунка 6.

Рисунок 6 — Порівняльна оцінка коефіцієнта небезпеки автотранспортних потоків центральної частини міста

Аналіз графіка показує, що із запровадженням норм Євро для автотранспорту на території України, і для м. Донецька зокрема, значно знизиться небезпека автотранспорту для навколишнього середовища. Реальне впровадження норм Євро-3 на території міста Донецька дозволить зменшити небезпеку легкового автотранспорту в 4,5 разів, а вантажного - майже в 2 рази, що в свою чергу призведе до зменшення викидів забруднюючих речовин від пересувних джерел.

Висновок

Для зменшення негативного впливу автотранспорту на атмосферне повітря та здоров’я населення міське керівництво має прийняти заходи по переорієнтації транспортних потоків, будівництву нових доріг й обмеженню в'їзду вантажного автотранспорту й транзитних пасажирських автобусів у центральну частину міста. Окрім цього, головним має стати впровадження норм стандартів Євро. Серед впроваджень, які необхідно буде провести у зв’язку з переходом на норми Євро, можливо виділити такі основні, як установка каталітичних нейтралізаторів, вдосконалення якості паливаповышение, обновлення парку суспільного та промислового транспорту. Ураховуючи, що більша частина автотранспорту знаходиться в приватній власності, то при введенні вдосконалень відповідно стандартів Євро, необхідно буде ураховувати соціальний аспект. Більш низький рівень життя українців у порівнянні з населенням Європи, не дозволить багатьом з мешканців Донецька виділити необхідні кошти на доведення своїх автівок до стандартів Євро.

При написанні даного реферату магістерська робота ще не закінчена. Остаточне закінчення грудень 2011 р. Повний текст роботи й матеріали з теми можуть бути надані автором або його керівником після вказаної дати.

Список використаних джерел

1. http://www.lukyanchenko.donetsk.ua/public_echo.php?id=276

2. Доклад о состоянии окружающей природной среды города Донецка в 2009 году. Донецкий городской совет управление экологической безопасности, 2009.

3. Денисов В.Н., Рогалев В.А. Проблемы экологизации автомобильного транспорта. Изд. 2-ое. — СПб.: МАНЭБ, 2004. - 312 с.

4. Вырубов Д. Н., Алексеев В. П. Двигатели внутреннего сгорания, т. 1—3, М., 1957 — 62.

5. Павлова А.И. Экология транспорта: Учебник для вузов. — М.: Транспорт, 2000. — 248 с

6. Иванов В.Н., Сторчевус В.К., Доброхотов В.С. Экология и автомобилизация. — Киев: Будiвельник, 1983.

7. Бондаренко Е.В., Дворников Г.П. Б-81. Дорожно–транспортная экология: Учебное пособие/под ред. А.А. Цыцуры. — Оренбург: ГОУ ОГУ, 2004. - 113 с.

8. Расчетная инструкция по инвентаризации выбросов загрязняющих веществ автотранспортными средствами в атмосферный воздух. М.: НИИАТ, 2006.

23