Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екскурсия .docx
Скачиваний:
81
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
2.51 Mб
Скачать

Додатки

Додаток 1

Паспорт об’єкту

1. Назва пам’ятки: Замок Річарда Левове Серце – будинок №15

2. Місцезнаходження об’єкта, його адреса: м. Київ, Андріївський узвіз.

3. Історична подія з якою пов’язаний цей об’єкт: Названий Віктором Некрасовим на честь короля Річарда Левове Серце, героя роману Вальтера Скотта «Айвенго».

Там колись мешкав із батьками письменник і драматург Михайло Булгаков, а згодом «прописав» у цих стінах Турбіних — героїв свого роману «Біда гвардія».

4. Опис пам’ятки:

За однією з версій, назву замку дав радянський письменник Віктор Некрасов на честь простого, але хороброго чоловіка – Річарда Юрієвича. Він врятував у підвалах замку євреїв під час Другої світової війни. Пізніше письменник Некрасов й сам замок став називати «замком Річарда», тобто Річардом Левове Серце. За іншою версією, замок був названий на честь англійського короля й героя роману «Айвенго». Це не дивно, адже ця будівля була створена у стилі британської неоготики й оснащена різними шпилями, вежами, зубчатими стінами. Майже до кожної кімнати можна потрапити через балкон, гвинтові сходи й прибудову. На головну фортечну вежу можна піднятись через потаємні гвинтові сходи, сховані в стінах замку, а до внутрішнього двору – через криті сходи-галерею. 5. Джерела відомостей про пам’ятку: Літературні відомості та усні перекази.

6. Збереження пам’ятки: Земельна ділянка та замок належали київському підрядчику Дмитру Орлову.

7. Охорона пам’ятки:

8. В яких екскурсіях використовується: використовується в оглядових і тематичних екскурсіях здебільшого в екскурсіях на архітектурну та літературну тематику.

9. Відомості про особу, що склала картку: 03.11.2015, Прийма Єлизавета Михайлівна, студентка Національного Авіаційного Університету, Навчально-наукового Інституту Міжнародних відносин, кафедри країнознавства та туризму.

10. Фотографія об’єкту:

Контрольний текст екскурсії.

№1 «Замок Річарда - Левине серце» - опоетизована назва будинку № 15 на Андріївському узвозі - пам'ятки початку XX ст., спорудженого в стилі англійської готики . Названий киянами на честь англійського короля Річарда I Левине Серце, героя роману Вальтера Скотта «Айвенго». Монументальні фасади оздоблено архітектурними елементами фортечно-замкових споруд - різнотипними баштами, шпилями, зубчастими завершеннями стін тощо. З лівого боку будинку підноситься висока башта з фортечними рисами.

№2 Далі маршрут прямує на Замкову гору.

Замкова гора, Хоревиця, Киселівка, Флорівська (або Фролівська) гора. Історична місцевість Києва. У 1370-80-ті роки, коли Поділ став центром Києва, на Замковій горі був споруджений дерев'яний замок литовського воєводи. 1482 року під час навали кримського хана Менгли-Гирея замок був спалений, а близько 1532-1545 років - відновлений та перебудований. У замку налічувалося 15 бойових чотириярусних башт. Головними прикрасами вулиці до цих пір залишилися Андріївська церква XVIII століття - творіння Б.Растреллі і романтичний будинок - замок над літописної горою Уздихальницею.

№3 А під нею, на незручному ділянці, київський архітектор І.І. Горденін сто років тому поставив будинок № 13. Саме в цьому будинку в 1906 році оселилася сім'я професора Київської духовної Академії Афанасія Івановича Булгакова.

Додаток 2

Портфель екскурсовода

Зображення 1 . Андріївська церква 1748—1767. За проектом архітектора В. В. Растреллі побудована архітектором І. Ф. Мічуріним.

Зображення 2. Кадр з кінофільму «За двома зайцями». Момент розкриття брехні Голохвостова на сходах Андріївської церкви. Ці персонажі є героями улюбленої сатиричной комедії часів СРСР «За двома зайцями». Місце для монумента обрали не випадково. Саме біля Андріївської церкви і відбувалися зйомки основної сцени кінострічки. 

Зображення 3. В середині замку Річарда Левове серце. Названий киянами на честь англійського короля Річарда I Левине Серце, героя роману Вальтера Скотта «Айвенго».

Зображення 4. Літературно-меморіальний будинок-музей Михайла Опанасовича Булгакова був заснований на початку 1989 року. Основна експозиція знаходиться на другому поверсі будинку. Тут можна побачити особисті речі Булгакова, почути історію його життя в Києві.

Зображення 5. Замкова гора, або Киселівкачи Флорівська (або Фролівська) гора — історична місцевість Києва. Місце розташування Київського замку.

Додаток А

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]