Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplomna (1).docx
Скачиваний:
18
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
77.85 Кб
Скачать

2.2 Особливості формування бухгалтерської звітності

При складанні та поданні бухгалтерської звітності необхідно керуватися Федеральним законом від 21 листопада 1996 р. N 129-ФЗ "Про бухгалтерський облік" (Відомості Верховної Ради України, 1996, N 48, ст. 5369), положенням з бухгалтерського обліку "Бухгалтерська звітність організації" ПБО 4 / 99 та іншими положеннями з бухгалтерського обліку, Планом рахунків бухгалтерського обліку фінансово-господарської діяльності організацій та інструкцією по його застосуванню, затвердженими Наказом Міністерства фінансів Російської Федерації від 31 жовтня 2000 р. N 94н (за висновком Міністерства юстиції Російської Федерації від 9 листопада 2000 р. N 9558-ЮД зазначений Наказ у державній реєстрації не потребує) [4, с.2].

У випадках виявлення неправильного відображення господарських операцій поточного періоду до закінчення звітного року виправлення виробляються записами по відповідним рахунках бухгалтерського обліку в тому місяці звітного періоду, коли спотворення виявлено. При виявленні неправильного відображення господарських операцій у звітному році після його завершення, але за який річна бухгалтерська звітність не затверджена в установленому порядку, виправлення виробляються записами грудня року, за який готується до затвердження та подання у відповідні адреси річна бухгалтерська звітність.

У випадках виявлення організацією в поточному звітному періоді неправильного відображення господарських операцій на рахунках бухгалтерського обліку в минулому році виправлення в бухгалтерський облік та бухгалтерську звітність за минулий звітний рік (після затвердження в установленому порядку річної бухгалтерської звітності) не вносяться [4, с.2].

При відображенні даних у бухгалтерській звітності слід мати на увазі, що якщо відповідно до нормативних документів з бухгалтерського обліку показник повинен відраховуватися з відповідних показників (даних) при обчисленні відповідних даних (проміжних, підсумкових і пр.) або має негативне значення, то в бухгалтерській звітності цей показник показується в круглих дужках (непокритий збиток, собівартість проданих товарів, продукції, робіт, послуг, збиток від продажів, відсотки до сплати, операційні витрати, зменшення капіталу, спрямування грошових коштів, вибуття основних засобів та ін.)

Некомерційна організація при прийнятті форми Бухгалтерського балансу (форма N 1) у розділі "Капітал і резерви" замість груп статей "Статутний капітал", "Резервний капітал" і "Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) включає групу статей" Цільове фінансування ".

Дані звіту про рух грошових коштів повинні характеризувати зміни у фінансовому становищі організації в розрізі поточної, інвестиційної та фінансової діяльності.

Поточною діяльністю вважається діяльність організації, яка має на одержання прибутку як основної мети або не має одержання прибутку як такої мети у відповідності з предметом і цілями діяльності, тобто виробництвом промислової, сільськогосподарської продукції, виконанням будівельних робіт, продажем товарів, наданням послуг громадського харчування, заготівлею сільськогосподарської продукції, здачею майна в оренду та ін

Інвестиційною діяльністю вважається діяльність організації, пов'язана з придбанням земельних ділянок, будинків і іншої нерухомості, обладнання, нематеріальних активів та інших необоротних активів, а також їх продажем; із здійсненням власного будівництва, витрат на науково-дослідні, дослідно-конструкторські та технологічні розробки; з здійсненням фінансових вкладень (придбання цінних паперів інших організацій, у тому числі боргових, вклади до статутних (складеному) капітали інших організацій, надання іншим організаціям позик і т.п.).

Фінансовою діяльністю вважається діяльність організації, в результаті якої змінюються розмір та склад власного капіталу організації, позикових коштів (надходження від випуску акцій, облігацій, надання іншими організаціями позик, погашення позикових коштів тощо) [4, с.3].

Відомості про рух грошових коштів організації представляються у валюті Російської Федерації. У разі наявності (руху) грошових коштів в іноземній валюті формується інформація про рух іноземної валюти за кожним її увазі стосовно до звіту про рух грошових коштів, прийнятому організацією. Після цього дані кожного розрахунку, складеного в іноземній валюті, перераховуються за курсом Центрального банку Російської Федерації на дату складання бухгалтерської звітності. Отримані дані по окремих розрахунками підсумовуються при заповненні відповідних показників Звіту про рух грошових коштів.

При розкритті організацією в поясненнях до бухгалтерського балансу і звіту про прибутки та збитки інформації про належні їй активах в якості основних засобів, нематеріальних активів, дохідних вкладень у матеріальні цінності роздільно наводяться дані про первісної (відновної) вартості цих активів і нарахованої амортизації.

При розкритті інформації про витрати по звичайних видах діяльності, згрупованих за відповідними елементами, дані наводяться в цілому по організації без урахування внутрішньогосподарського обороту. До внутрішньогосподарському обігу відносяться витрати, пов'язані з передачею виробів, продукції, робіт і послуг всередині організації для потреб власного виробництва, обслуговуючих господарств та ін [4, с.3].

У пояснювальній записці слід навести коротку характеристику діяльності організації (звичайних видів діяльності; поточної, інвестиційної та фінансової діяльності), основні показники діяльності і чинники, що вплинули у звітному році на фінансові результати діяльності організації, а також рішення за підсумками розгляду річної бухгалтерської звітності і розподілу чистого прибутку, тобто відповідну інформацію, корисну для отримання більш повної і об'єктивної картини про фінансове становище організації, фінансові результати діяльності організації за звітний період і зміни в її фінансовому становищі.

При викладі в пояснювальній записці основних показників діяльності, що характеризують якісні зміни в майновому і фінансовому становищі, їх причини в разі необхідності слід вказувати прийнятий порядок розрахунку аналітичних показників (рентабельність, частка власних оборотних коштів та ін.)

При оцінці фінансового стану на короткострокову перспективу можуть наводитися показники оцінки задовільності структури балансу (поточної ліквідності, забезпеченості власними засобами і можливості відновлення (втрати) платоспроможності). При характеристиці платоспроможності слід звернути увагу на такі показники, як наявність коштів на рахунках у банках, у касі організації, збитки, прострочені дебіторську і кредиторську заборгованість, не погашені в строк кредити і позики, повноту перерахування відповідних податків до бюджету, сплачені (підлягають сплаті ) штрафні санкції за невиконання зобов'язань перед бюджетом. Також слід звернути увагу на оцінку положення організації на ринку цінних паперів і причини мали місце негативних явищ.

При оцінці фінансового становища на довгострокову перспективу наводиться характеристика структури джерел коштів, ступінь залежності організації від зовнішніх інвесторів і кредиторів та ін Дається характеристика динаміки інвестицій за попередні роки та на перспективу з визначенням ефективності цих інвестицій.

Крім того, може бути приведена оцінка ділової активності організації, критеріями якої є широта ринків збуту продукції, включаючи наявність постачань на експорт, репутація організації, що виражається, зокрема, в популярності клієнтів, що користуються послугами організації, та інша інформація, ступінь виконання планових показників, забезпечення заданих темпів їхнього росту (зниження); рівень ефективності використання ресурсів організації. Доцільно включення в пояснювальну записку даних про динаміку найважливіших економічних і фінансових показників роботи організації за кілька років, описів майбутніх капіталовкладень, здійснюваних економічних заходів, природоохоронних заходів та іншої інформації, що цікавить можливих користувачів .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]