Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
41.94 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний авіаційний університет

Аерокосмічний інститут

Факультет літальних апаратів

Кафедра збереження льотної придатності АТ

Розрахунково – графічна робота

з дисципліни: «Технічна експлуатація ПС»

на тему: «Розрахунок елементів польоту»

Студентки: Супрунець Марії Вікторівни

Група: ФЛА 403

Керівник: Молодцов М.Ф.

Київ 2014

Зміст Варіант завдання

Відстань між аеропортами: L=1150км.

Висота польоту: Н=5,8 км.

Швидкість вітру по маршруту: W=65 км/год.

Кут вітру: α=270°.

Максимально допустима злітна маса: m0=21 т.

1.Передполітна підготовка екіпажа і пс до польоту.

Виконання польотів у цивільній авіації здійснюється в строгій відповідності до вимог нормативних документів, які регламентують загальні правила виконання польотів у повітряному просторі України й льотну експлуатацію конкретних ПС.

Льотна експлуатація конкретного ПС регламентується посібником з льотної експлуатації, інструкцією із взаємодії й технологією роботи членів екіпажу.

Командир ПС є керівником і організатором координованих дій екіпажу, несе особисту відповідальність за всі ухвалені рішення на всіх етапах польоту й безпосередньо відповідає за забезпечення безпеки польоту, незалежно від того, хто пілотує (він особисто або другий пілот), виконання вимог Керівництва з льотної експлуатації (КЛЕ), витримування встановленого режиму польоту й точність літаководіння, прийняті рішення, своєчасне внесення в бортовий журнал зауважень про виявлені несправності ПС або роботу його систем.

Командир повітряного судна (КПС) зобов'язаний протягом усього польоту перебувати на своєму робочому місці, короткочасно залишаючи його тільки за сприятливих умов польоту. У цьому випадку ПС пілотує другий пілот, а всі інші члени екіпажу перебувають на своїх робочих місцях.

Членам екіпажу залишати свої робочі місця без дозволу КПС забороняється.

Командир ПС має право:

- ухвалювати рішення щодо вильоту відповідно до вимог порадника з виконання польотів ;

- відмовитися від виконання завдання на політ, якщо він вважає його непосильним для себе й екіпажу або не впевнений у безпеці його виконання;

- змінювати режим польоту у випадку, який не терпить зволікання, для забезпечення безпеки польоту з негайною доповіддю про це відповідному диспетчерові керування повітряним рухом;

- приймати рішення і діяти відповідно до сформованих умов,незалежно від вказівок диспетчера в тих випадках, коли іЇ вказівки суперечать безпеці польоту;

- зливати паливо, якщо це необхідно для забезпечення безпеки польоту й посадки ПС;

- робити вимушену посадку, коли він вважає продовження польоту небезпечним через сформовані умови, стан здоров'я членів екіпажу й пасажирів, стан авіаційної техніки або через інші причини;

- вимагати від усіх осіб, що перебувають на борту ПС, беззастережного виконання правил, пов'язаних із забезпеченням безпеки польоту, і вживати заходів примусу до осіб, які своїми діями створюють загрозу безпеці польоту.

Другий пілот відповідає за виконання вимог КЛЕ, дотримання встановлених режимів польоту, правил ведення радіозв'язку й контролю за повітряним простором, якість пілотування при передачі йому керування ПС.

Бортінженер відповідає за прийняття ПС у справному й підготовленому для польоту стані, дотримання правил експлуатації ПС на землі й у польоті, своєчасну інформацію КІІС про несправності авіаційної техніки, закриття заправних горловин, аварійних вантажних люків, дверей фюзеляжу, наявність на борту встановленої бортової документації, аварійно-рятувальних засобів, необхідної для польоту кількості палива, мастила, рідин і газів.

Штурман відповідає за експлуатацію бортових радіонавігаційних засобів літаководіння, точність і безпеку літаководіння, дотримання правил ведення радіозв'язку й контроль повітряного простору, витримування режиму зльоту.

У системі забезпечення безпеки польотів особливою значення набуває раціональний розподіл обов'язків і взаємодія в екіпажі, чітке виконання кожним членом екіпажу своїх обов'язків. Правильна взаємодія в екіпажі дає можливість КПС контролювати всі елементи польоту й приймати правильне рішення в конкретній ситуації. Залежно від конкретних умов і професійних навичок членів екіпажу КПС уточнює обов'язок кожного під час перед польотної і передпосадкової підготовок. Команди й доповіді членів екіпажу повинні бути короткими, чіткими й однозначними. Для уникнення можливих помилок через невиконання окремих операцій, на різних етанах підготовки до польоту й під час польоту виконання основних операцій членами екіпажу перевіряється за картою контрольної перевірки. Карта контрольної перевірки є засобом організації в екіпажі, додаткового контролю виконання найбільш відповідальних операцій, що визначають готовність ПС Й екіпажу до чергового рубежу або етапу польоту й безпосередньо впливають на безпеку польоту. Професійна підготовка льотного складу проводиться з метою досягнення рівня знань, навичок й умінь, що забезпечує високу безпеку. регулярність, економічну ефективність польотів, а також своєчасні й правильні дії членів екіпажу в особливих випадках та аварійних ситуаціях. Професійна підготовка льотного складу передбачає:

  • первісну підготовку, перепідготовку на інший тип ПС й підвищення кваліфікації;

  • підготовку в льотних підрозділах.

Кожний із цих етапів повинен передбачати теоретичну підготовку, практичні заняття на авіаційній техніці, тренажерну й льотну підготовку.

Первісна підготовка проводиться в льотних навчальних закладах цивільної авіації (ЦА) відповідно до навчальних планів і програм, затверджених Державною авіаційною адміністрацією України.

Перепідготовка льотного складу на ПС нових типів проводиться в центрах ЦА, льотних навчальних закладах ЦА й на авіаційних заводах.

Підвищення кваліфікації льотного складу здійснюється в навчально-тренувальних підрозділах, центрах ЦА. льотних навчальних закладах ЦА.

Підготовка льотного складу в льотних підрозділах здійснюється для допуску до самостійної роботи, підтримки й удосконалювання рівня професійної підготовки.

Одним з основних видів підготовки екіпажів ПС до дій в особливих випадках й аварійних ситуаціях с тренажерна підготовка. Вона проводиться регулярно, відповідно до програм Державної адміністрації України на тренажерах, що відповідають експлуатованим типам ПС. За відсутності тренажерів відповідних типів ПС тренування на тренажері заміняється тренуванням у кабіні ПС.