Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Еко.експертиза. Свиридова.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
121.74 Кб
Скачать

2.4. Вплив на атмосферне повітря.

Основними джерелами забруднення атмосфери при виробництві лікарських препаратів є: вентиляційні установки, що видаляють забруднене повітря від технологічного устаткування основного і допоміжного виробництв, і загально-обмінні вентиляційні установки.

Допоміжне виробництво хіміко-фармацевтичного підприємства містить у собі різні ділянки, які забезпечують роботу основного технологічного устаткування, його ремонт, матеріально-технічне постачання, і являє собою технологічні процеси обробки металу, деревини, зварювання та проведення типографських робіт.

Організованими викидами шкідливих речовин вважаються такі, які відводяться від місць їхнього виділення системою газовідводів, що дозволяє застосовувати для їхнього уловлювання відповідні установки. На підприємствах фармацевтичної галузі з цією метою використовуються в основному циклони різних типів:

• для очищення запиленого повітря, яке видаляється від устаткування по здрібнюванню твердої лікарської сировини типу — ЦН-11-630;

• для очищення повітря, яке видаляється від деревообробних верстатів, та ін. — циклони типу ВЦНИИОТ №6.

Для уловлювання дрібнодисперсного пилу лікарських речовин, що утворюється при здійсненні процесів гранулювання, просівання, висушування тощо — рукавні (тканинні) фільтри типу МФУ.

Неорганізовані викиди виникають за рахунок негерметичності технологічного устаткування та газовідвідних пристроїв.

2.4.Вплив на геологічне середовище та ґрунти

Вплив на земельні ресурси полягає у механічному пошкодженні верхніх шарів ґрунту під час проведення земляних робіт, можливому забрудненню будівельним сміттям та нафтопродуктами від двигунів будівельних машин та механізмів.

При будівництві і експлуатації об'єкту верхній родючий шар ґрунту піддається деяким змінам, що відображається на його складі і властивостях.

Оскільки приміщення під цех по переробці рибопродуктів розміщене в існуючій будівлі, то негативний вплив на ґрунти відсутній.

При знятті, переміщенні і збереженні родючого шару грунту не допускається зміщення його з іншими породами, забруднення рідинами або матеріалами, розмиви і вивітрювання.

Після закінчення будівництва проектованого об'єкту по всьому буд майданчику проводиться:

- видалення з його меж всіх тимчасових прибудов і споруд;

- засипка і пошарова трамбівка або вирівнювання вибоїн і ям, утворених в результаті проведення будівельних робіт;

- прибирання будівельного сміття.

З метою захисту ґрунтів і підземних вод передбачено укриття території асфальтобетонним покриттям та фігурною плиткою з лоткамивідводу поверхневих вод.

Виробнича діяльність підприємства не викликає негативних процесів та явищ геологічного та геотехногенного походження (тектонічних, сейсмічних, кувних, сельовнх, деформації земної поверхні тощо).

Вплив об'єкту, що проектується, на геологічне середовище та грунти приймається допустимим.

2.5.Вплив на рослинний та тваринний світ

Негативний вплив на рослинний світ не передбачається, оскільки на території будівництва зелені насадження відсутні.

Негативний вплив на тваринний світ відсутній, оскільки викиди забруднюючих речовин в атмосферу в межах допустимих норм, негативний вплив на ґрунти та водне середовище також відсутній.

Негативний вплив на об'єкти природно-заповідного фонду відсутній, оскільки земельна ділянка, яка розглядається не відноситься до об'єктів природно-заповідного фонду України.

Вплив об'єкту, що проектується, на рослинний та тваринний світ приймається допустимим.