Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
380.27 Кб
Скачать

10.2. Пожежна безпека

За вибухонебезпекою та пожежною небезпекою приміщенні та будівлі згідно з НАПБ Б. 07.005-86 ОНТП 24-86 поділяються на п'ять катего-рій: А, Б, В, Г, Д.

Категорія А (вибухопожежонебезпечна). Горючі гази, легкозаймистірідини з температурою спалаху не більше 28°С у такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні паро- і газоповітряні суміші, при спалахуванні яких розвивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху вприміщенні, що перевищує 5 кПа. Речовини та матеріали, здатні вибухатиі горіти при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним у такійкількості, що розрахунковий надлишковий тиск у приміщенні перевищує 5 кПа;

Категорія Б (вибухопожежонебезпечна). Горючий пил або волокна, легкозаймисті рідини з температурою спалаху більше 28°С та горючірідни у такій кількості, що можуть створювати вибухонебезпечні пило-повітряні або пароповітряні суміші у разі спалахування яких розвиваєтьсярозрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, що перевищує5 кПа;

Категорія В (пожежонебезпечна). Горючі і важко горючі рідини,тверді горючі і важкогорючі речовини і матеріали, речовини та матеріали, здатні при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним лише горіти, за умови, що приміщення, в яких вони знаходяться (використовуються) не належать до категорій А і Б;

Категорія Г. Негорючі речовини та матеріали в гарячому, розжареному або розплавленому стані, процес обробки яких супроводжується виділенням променистого тепла, іскор, полум'я; горючі гази, рідини, тверді речовини, які спалюються або утилізуються як паливо;

Категорія Д. Виробництво, де застосовуються неспалимі речовини іматеріали у холодному стані. До цієї ж категорії дозволяється зараховувати приміщення, у яких розміщені горючі речовини у системах змащування, охолодження і гідроприводу обладнання і яких не більше 60 кг в одиниці обладнання(за умов тиску не більше 0,2 МПа), а також кабельніелектропроводки в обладнанні, окремі предмети меблі на місцях.

Залежно від категорії виробництва вибирають ступені вогнестійкостібудівель й приміщень, а також розробляють заходи щодо запобігання ви-никненню вибухів і пожеж на виробничих процесах.

Найбільш небезпечні щодо вибухів і пожеж види виробництв необхідно розміщувати в одноповерхових будівлях, а в багатоповерхових – на верхньому поверсі у зовнішніх стін.

Процес гідроочищення характеризується наявністю в обладнанні та трубопроводах великої кількості горючих речовин у рідкому та газоподібному стані за високих температури та тиску. До таких речовин відносяться нафта та продукти її переробки. Ці речовини є легкозаймистими або горючими рідинами. Крім цього на технологічній установці є наявність легких та важких горючих газів, такі як водень та водневмістний газ, сірководень, а також важкі вуглеводневі зріджені гази. Каталізатори процесу гідроочищення мають у своєму складі сполуки нікелю, кобальту, молібдену, платини. На об’єкті, що проектується, можливі наступні джерела загорання: електричні іскри, розряди зарядів електростатичного струму, пряме попадання блискавки.

Пожежогасіння відбувається від загальної заводської насосної пожежогасіння. В установці гідроочищення бензину передбачені наступні системи пожежогасіння:

-системи водяного пожежогасіння та водяного зрошення;

-системи паропожежогасіння;

-система піногасіння.

Внутрішнє пожежогасіння етажерки здійснюється за допомогою води та багатократною повітряно-механічною піною. На дільницях є вуглекислотні (ОУ-5) та порошкові (ОПС-6) вогнегасники. Будівля захищена від прямого удару блискавки блискавковідводом. Все обладнання використовується з високою ступенню надійності і герметичності.

10.3. Розрахунок зони надзвичайної ситуації при вибухах газоповітряних, паливоповітряних сумішей у відкритому просторі

Характерними рисами вибухів газоповітряних, паливоповітряних сумішей (ГПС, ППС) є:

  • виникнення різних типів вибухів: детонаційного, дефлаграційного чи комбінованого (найбільш розповсюджений);

  • утворення п’яти зон ураження: детонаційної (бризантної), дії продуктів вибуху (вогняної кулі), дії ударної хвилі, теплового ураження токсичного задимлення;

  • залежність потужності вибуху від параметрів середовища, у якому відбувається вибух (температура, швидкість вітру, щільність забудови, рельєф місцевості).

Для реалізації комбінованого чи детонаційного вибуху для ГПС і ППС обов’язковою умовою є створення концентрації продукту горіння в повітрі в межах нижньої і верхньої концентрації межі.

Для зниження рівня вибухонебезпеки і зведення до мінімуму наслідків аварійних ситуацій установка гідроочищення бензину розділена на 2 блоки:

  1. блок ректифікації;

  2. реакторний блок.

Серед різних причин виникнення аварійних ситуацій можна виділити основні:

  • Блок №1 – падіння тиску і загазованість (розгерметизація на вході в ректифікаційну колону);

  • Блок №2 – падіння тиску і загазованість (розгерметизація реактора).

Відключення і аварійне звільнення технологічних блоків проводиться з допомогою швидкодіючих відсічних клапанів і запірних пристроїв з часом спрацювання менше 12 секунд. Передбачена можливість дистанційного управління відсікачами із операторної.

Категорія блоків і споруд установки визначена у відповідності з вимогами «Общих правил взрывобезопасности для взрывопожароопасных химических, нефтехимических и нефтеперерабатывающих производств» (НАОП 13.00-1.01-88).

При виконанні інженерних розрахунків радіуси зон руйнування визначаються:

, (10.1)

де R0 - базовий радіус руйнування;

K – безрозмірний коефіцієнт, що характеризує вплив вибуху на обєкт.

R0 при m ≤ 5000 кг розраховується:

при m ≥ 5000 кг

(10.2)

де WT - значення відносного енергетичного потенціалу.

Таблиця 10.2.

Класифікація зон руйнування

Клас зони руйнування, Ri, м

K

∆Р, кПа

1

3,8

≥ 100

2

5,6

70

3

9,6

28

4

28

14

5

56

≤ 2

R1- сильне пошкодження всіх споруд;

R2- середнє пошкодження споруд з масовими обвалами;

R3- середнє пошкодження промспоруд;

R4- легкі пошкодження фабричних труб;

R5- часткове руйнування.

Розрахунок категорії вибухонебезпеки блоку №1:

Розрахунок категорії вибухонебезпеки блоку №2:

Результати розрахунку категорій вибухонебезпеки блоків представлені в табл. 10.3.

Таблиця 10.3

Результати розрахунку категорій вибухонебезпеки блоків

Номер і найменування блоку

Загальна маса горючих парів (газів) вибухонебезпечної парової хмари, кг

Значення відносного енергетич-ного потенціалу WT

Категорія вибухо-небез-пеки блоку

Клас зони руйну-вання

Надлишковий тиск по фронту ударної хвилі на границі зони, Р, кПа

Радіус зони руйнуван-ня, Ri, м

1

2

3

4

5

6

7

Блок №1

Блок ректифікаціі

10600

47,6

1

1

2

3

4

5

≥100

70

28

14

≤2

60,29

88,85

152,32

444,27

888,53

Блок №2

Реакторний блок

13268

51,3

1

1

2

3

4

5

≥100

70

28

14

≤2

64,98

95,76

164,16

478,80

957,60