Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОП.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
380.27 Кб
Скачать

10.4. Розрахунок вентиляційної системи лабораторії пмм

Визначаємо витрату повітря через місцеву вентиляцію, 3/год):

(10.1)

де - сумарна площа усіх вхідних отворів витяжних шаф, м2;

- швидкість руху повітря в цих отворах, м/с.

Визначаємо кількість парів бензину, що видаляються місцевою вентиляцією () до граничної концентрації:

(10.2)

.

Залишкова кількість нерозбавлених парів бензину :

(10.3)

Розраховуємо необхідну витрату повітря загально обмінної вентиляції:

(5.4)

де - гранично допустима концентрація шкідливої речовини в повітрі робочої зони, мг/м3;

- концентрація шкідливих речовин в припливному повітрі, мг/м3(при нормальних умовах роботи):

.

Розрахуємо необхідну витрату повітря, коли концентрація парів буде вища за гранично допустиму концентрацію (на випадок аварії):

.

Аналогічно виконуємо розрахунки для випадку парів керосину у повітрі робочої зони:

;

;

.

Для нашого випадку при одночасному виділенні парів бензину та керосину витрата повітря через загально обмінну вентиляцію приймається за парами бензину.

Отже ми розрахували необхідну витрату повітря в лабораторії ПММ як і в нормальних умовах (при нульовій концентрації шкідливих речовин) так і при критичних (аваріях, розливів бензинів тощо)[77-83].

На основі проведених розрахунків можливих аварійних ситуацій в секції можна зробити висновок, що найбільш небезпечним блоком установки є блок №2.

В блоці №2 до найбільш небезпечних наслідків призводить розгерметизація реактора, радіус зони ураження становить 65м. Внаслідок вибуху може постраждати весь персонал який буде працювати в цей час у цеху.

Даний проект виконано у відповідності до вимог нормативних документів по техніці безпеки, промсанітарії та охороні праці, що діють на території України.

Сировина, напівфабрикати, готова продукція, реагенти, відходи виробництва є токсичними речовинами, які шкідливо діють на організм людини. Внаслідок того, що процес проходить в закритій герметизованій системі, шкідлива дія вказаних речовин можлива тільки при аварійних витоках і розливах.

В робочих зонах процесу гідроочищення передбачається постійний контроль за якістю повітря за допомогою автоматичних газоаналізаторів гранично-допустимих концентрацій (ГДК) токсичних газів і газоаналізаторів довибухонебезпечних концентрацій горючих газів та спрацювання сигналізації при перевищенні допустимих значень.

встановлюється вентиляція);

- запобігання виникненню в горючому середовищі джерел займання (для цього регламентується виконання, застосування та режим експлуатації обладнання, матеріалів та виробів, що можуть стати джерелом займання

горючого середовища);

- підтримання температури горючого середовища нижче максимально допустимого за горючістю (для цього регламентується максимально допустима температура нагрівання горючих речовин, матеріалів та конструкцій).

Запобігання утворенню вибухонебезпечного середовища в приміщенні лабораторії досягається: застосуванням герметичного обладнання. Застосування вентиляції; відведенням і видаленням вибухонебезпечних середовищ із лабораторії ПММ, в якому вони розлиті і можуть призвести до утворення вибухонебезпечної концентрації; обмеженням проведення вогневих робіт у приміщенні лабораторії; застосуванням вибухобезпечного обладнання.

Під час проектування і будівництва лабораторії для безпечної евакуації людей під час виникнення пожежі передбачено один евакуаційний вихід. Ширина коридорів дозволяє забезпечити мінімальний час, за який можна прон6икнути у приміщення лабораторії та безпечний шлях людей до виходу з приміщення.

Оскільки успіх у боротьбі з пожежею залежить від того, як швидко буде вона виявлена і сповіщені про її виникнення пожежні бригади, для цього в приміщенні лабораторії встановлена пожежна сигналізація та охоронно-пожежна сигналізація. Під час гасіння пожежі у першу чергу необхідно вимкнути „рубильник”, зупинити роботу системи вентиляції. Для ліквідації невеликих джерел пожежі на самому початку її виникнення, до прибуття пожежної бригади, застосовуються первинні засоби гасіння пожежі, такі як ручні вогнегасники ОУ-8, та ОУ-5, а також пісок - все обов’язково розміщується у лабораторії.