Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
79
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
131.72 Кб
Скачать

2.5. Бюджет маркетингу

Таблиця 2.9

Бюджет плану «Житлобуд-1»

Виробничі витрати

770 тис. грн

Постійні витрати

540 тис. грн

Змінні витрати

255 тис. грн

Невиробничі витрати

144 тис. грн

Маркетингові дослідження

387 тис. грн

Засоби стимулювання збуту

583 тис. грн

Зв’язки з громадськістю

188 тис. грн

Сума всіх витрат

2877 тис. грн

2.6. Контроль

У процесі реалізації маркетингових планів виникає безліч непередбачених обставин. У зв`язку з цим відділ маркетингу постійно повинен здійснювати контроль маркетингових заходів (контроль маркетингу). Контроль маркетингу є процес кількісного визначення і аналізу результатів реалізації маркетингових стратегій і планів, а також здійснення дій з коригування для досягнення поставлених цілей. На сьогоднішній день виділяють чотири види контролю маркетингової діяльності: контроль щорічних планів; контроль прибутків; контроль ефективності; стратегічний контроль. Перш за все, керівник встановлює межу у вигляді системи контрольних показників. Потім ведеться контроль за ринковою діяльністю підприємства. Серйозні відхилення, якщо вони виникають, визначаються керівником, знаходяться їхні причини. На завершальному етапі починаються коригувальні дії, що скорочують розриви між реальними і запланованими показниками.

На ЗАТ «БМФ «Житлобуд-1» потрібно підвищувати якість обслуговування покупців. Надавати гарантії на продукцію, а у випадках непридатності виробів - ремонтувати в короткі строки. Проводити технічні консультації щодо експлуатації виробу, його правильного зберігання і т. д. Організовувати передпродажний і післяпродажний сервіс.

Контроль за виконанням плану є важливою частиною діяльності ЗАТ «БМФ «Житлобуд-1». Адже виготовлення продукції на цьому підприємстві потребує ретельного контролю, та конролю якості. А фінансові показники підприємства напряму залежать від додержання плану підприємством.

ВИСНОВКИ

Таким чином у роботі значну увагу ми приділили питанням сутності та принципів планування. Адже для досягнення своєї мети кожне підприємство повинно вміти передбачати цілі, результати своєї діяльності та розраховувати свої ресурси. В сучасних умовах на українському ринку існує високий ступінь невизначенності. Він обумовлений змінами у всіх сферах суспільного життя: економічній, політичній, соціальній та духовній. Непередбаченність таких змін знижує маштаби планування та робить можливим складання плану хоча б на три роки вперед. Низький рівень накопичення капіталу в Україні економічних організаціях не дозволяє здійснювати ефективні витрати на організацію планування. Крім того в Україні відсутні ефективні юридичні та етичні норми.

В таких умовах планування проживає свій “інтуітивний етап”. Сьогодні все більше успіх у бізнесі залежить від таланту, енергії та інтуіції підприємця, але навіть враховуючи все вище викладене, важливу роль відіграють принципи, за якими будується система планування на підприємстві. Особливої уваги набуває принцип участі всього колективу у процесі планування, особливо в умовах великої фірми. Адже сьогодні в плануванні приймають участь як державні, так і не державні структури. В кожному окремому випадку не можна застосувати стандартну систему планування. А тому вступає в дію принцип гнучкості. Принциепами планування необхіднокеруватися як на великому державному підприємстві, так і в приватній фірмі, але бюджет при цьому, а значить і матеріальна база будуть різні. Якщо на державному підприємстві відповідальність за стратегічне планування несе адміністративна команда, то в приватному підприємстві більше діє принцип участі, тобто у плануванні приймає участь більшість членів фірми, незалежно від їх службового статусу.

При стратегічному плануванні в обох варіантах (державному та приватному) планування повинне забезпечуватися аналогічним підходом. Для досягнення стратегічних цілей необхідно розподілити ресурси організації.

Саме це завдання вирішує тактичне планування. Воно зосереджує свою увагу на тому як організація повинна досягти своїх цілей. Тобто різниця між тактичним та стратегічним плануванням це різниця між цілями та засобами.

Сьогодні підприємство ЗАТ «БМФ «Житлобуд-1» одне з найпотужніших в області. Зараз житлобудівці мають власний бетонно-розчинний завод, де в повному обсязі до потреб виробляють товарний розчин і бетон. Є чималий технічний парк, а це понад 60 одиниць будівельної техніки, у тому числі й висотні баштові крани. Їх, щоправда, ще недостатньо, адже замовлень на будівництво висотних будинків стає дедалі більше, але й це питання буде вирішене. Окрім того, завершується спорудження нових цехів - для виробництва збірного залізобетону та ремонту техніки. Обсяги будівництва на ЗАТ "Житлобуд-1" рік у рік зростають.

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Бізнес-план: технологія, розробка та обґрунтування; Навч. посібник / С.Ф. Покропивний, С.М. Соболь, Г.О. Швиданенко, О.Г. Дерев’янко - К.: КНЕУ, 2002. - 379 с.

2. Гончаров С.М., Барановський С.В., Дубенюк І. Є., Петрук І.Р. Маркетинг: вправи, ситуації, тести: Навч. посібник / За ред.С.М. Гончаров. - Рівне: РДТУ, 2000. - 196 с.

3. Гончаров С.М., Дупляк В.Д. Практикум з маркетингу: Навч. посібник. - Рівне: Волинські обереги, 1997. - 275 с.

4. Гаркавенко С.С. Маркетинг: Підручник для вузів. - К.: Лібра, 1998. - 384 с.

5. Гончаров С.М. Маркетинг: Навч. посібник. - Рівне: НУВГП, 2007. - 364 с.

6. Гончаров С.М. Маркетинг: Інтерактивний комплекс навчально-методичного забезпечення - Рівне: НУВГП, 2006. - 154 с.

7. Іванова Н.Ю. Аналіз беззбитковості виробництва: теорія та практика: Навч. посібник - К.: Лібра, 2002. - 72 с.

8. Мороз Л.А., Чухрай Н.І. Маркетинг: Навч. посібник. - Львів: Державний університет "Львівська політехніка", 1999. - 244 с.

9. Гаркавенко С.С. Маркетинг: Підручник для студ. екон. спец. вищ. навч. закл. - 4. вид., доп. - К.: Лібра, 2006.

10. Гермогенова Л.Ю. Ефективна реклама в Україні. Практика і рекомендації.

11. Гаркавенко С. С. Маркетинг: Підручник. — К.: Лібра, 2002.

Герасимчук В. Г. Маркетинг: теорія і практика: Навч. посіб. — К.:Вищашк., 1994.

12.Герчикова И. Н. Международное коммерческое дело. — М.: Междунар. коммерческие отношения, 1996.

13. Голубков Е. Маркетинг: стратегии, планы, структуры. — М.: Дело, 1995.

14. Дегтяренко В. Г. Основы логистики и маркетинга. — М.: Гарда-рика, 1996.

15. Котлер Ф. Маркетинг, менеджмент. Анализ, планирование, внедрение и контроль. — СПб.: Питер, 1998.

16. Лиходій В. Г. Маркетинг: Навч.-практ. посіб. — К.: Вид-во НАУ, 1998.

17. Лудченко О. А., Лудченко Я. О., Примак Т. А. Планирование технической подготовки автомобилей: Учеб. Пособие. — К., 1999.

18. Маркетинг: принципи і функції: Навч. Посіб. Для вищих навчальних закладів. — 3-є вид., перероб. І доп. / За ред. О. М. Аза-рян. — Харків: Студцентр, 2002.

19. Прауде В. Р., Білий О. Б. Маркетинг: Навч. Посіб. — К.: Вища шк, 1994.

20. Примак Т. А. Планирование деятельности предприятий: Конспект лекций. — К.: МАУП, 1998.