Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ з НВС (контр работы) (укр).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
335.87 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“УКРАЇНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ХІМІКО-ТЕХНОЛОГІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ”

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З ДИСЦИПЛІНИ “НАСТІЛЬНО-ВИДАВНИЧІ СИСТЕМИ”

Затверджено на засіданні

кафедри ПП і ФНПМ.

Протокол № 10 від 17.05.10

Дніпропетровськ удхту 2010

Методичні вказівки до виконання контрольних робіт з дисципліни “Настільно-видавничі системи” для студентів спеціальності 6.092700 “Матеріали видавничо-поліграфічних виробництв” / Укл.: О.С. Свердліковська, М.В. Бурмістр. – Дніпропетровськ: ДВНЗ УДХТУ, 2010. – 46 с.

Укладачі : О.С. Свердліковська, канд. хім. наук

М.В. Бурмістр, д-р. хім. наук

Відповідальний за випуск М.В. Бурмістр, д-р. хім. наук

Навчальне видання

Методичні вказівки

до виконання контрольних робіт

з дисципліни “Настільно-видавничі системи”

для студентів спеціальності 6.092700

“Матеріали видавничо-поліграфічних виробництв

Укладачі: СВЕРДЛІКОВСЬКА Ольга Сергіївна

БУРМІСТР Михайло Васильович

Редактор Л.М. Тонкошкур

Коректор О.Л. Свердліковська

Підписано до друку 28.09.10. Формат 6084 1/16. Папір ксерокс. Друк різограф. Умов.-друк. арк. 2,09. Облік.-вид. арк. 2,24. Тираж 60 прим. Замовлення №32. Свідоцтво ДК №303 від 27.12.2000.

ДВНЗ УДХТУ, 49005, м. Дніпропетровськ-5, просп. Гагаріна, 8.

Видавничо-поліграфічний комплекс ІнКомЦентру

ЗМІСТ

ЗМІСТ ………………………………………….....…………………………….

3

ОСНОВНІ ТЕРМІНИ І ПОНЯТТЯ ……………....……..………………….

4

РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНІ ВІдомості ПРО ВИДАВНИЧУ СПРАВУ. Технологія видавничого процесу підготовки поліграфічної продукції ……………………….………………….

15

1.1. Контрольні запитання …………………………………………………..…

15

1.2. Типові тестові завдання ………………………………………….……..…

16

РОЗДІЛ 2. Процес підготовки макету видавничої продукції ……………………………………………….………………….

26

2.1. Контрольні запитання …………………………………………………..…

26

2.2. Типові тестові завдання ………………………………………….……..…

27

РОЗДІЛ 3. Настільна видавнича програма комп'ютерної верстки PageMaker ……………………………

35

3.1. Контрольні запитання …………………………………………………..…

35

3.2. Типові тестові завдання ………………………………………….……..…

36

СПИСОК рекомендованої ЛІТЕРАТУРИ ..……..………………….

45

Основні терміни і поняття

Абзац – найдрібніша структурно-композиційна одиниця тексту, що позначається графічно в наборі абзацним відступом, зворотним абзацним відступом або неповним кінцевим рядком.

Автореферат дисертації – наукове видання у вигляді брошури, що містить складений автором реферат проведеного їм дослідження, що представляється на здобуття вченого ступеня.

Авторське право – сукупність юридичних норм і правил, які регулюють правові відносини між авторами та іншими фізичними і юридичними особами, що виникають у зв'язку зі створенням і використанням добутків, які є об'єктами інтелектуальної власності.

Авторський аркуш – одиниця виміру обсягу літературного твору, прийнятий для обліку праці авторів, перекладачів, редакторів та ін.

Адитивні кольори – більшість кольорів видимого спектра можуть бути отримані шляхом змішування в різних пропорціях трьох основних компонентів пофарбованого світла.

Альбом – книжкове або комплектне аркушеве ізовидання що має, як правило, пояснювальний текст.

Альбомна орієнтація смуги – горизонтальне розташування аркуша паперу.

Альманах – збірник, що містить літературно-художні і (або) науково-популярні твори, об'єднані по визначеній ознаці. Альманах може бути адресований дорослому читачу або дітям. Альманах може бути також серіальним виданням.

Анотація твору – короткий виклад його змісту (звичайно до 500 знаків), що містить відомості про тематику та призначення книги, її відмітних рисах і читацькій орієнтації.

Антологія – неперіодичний збірник, що включає обрані літературно-художні твори (або витяги з них), переважно віршовані.

Апрош (міжсловний пробіл) – пробіл, що відокремлює одне слово від іншого.

Атлас – альбом, що містить зображення різних об'єктів (карти, креслення, рисунки та ін.), який слугує для навчальних або практичних цілей.

Афіша – рекламне або довідкове аркушеве видання, що оповіщає про який-небудь культурний захід і призначене для розклеювання.

Багатотомне видання (багатотомник) – неперіодичне видання, що складається з двох або більш нумерованих томів, яке являє собою єдине ціле по змісту й оформленню.

Бібліографічний довідник (словник) – довідник, що містить біографічні відомості про яких-небудь осіб, списки їх праць і літератури, яке висвітлює їх життя і діяльність.

Бітова глибина сканера – світлочутливість пристрою введення.

Брошура – книжкове видання обсягом понад 4, але не більш 48 сторінок.

Буклет – видання, яке надруковано на одному аркуші, що сфальцьоване в декілька рівнобіжних згинів без шиття.

Буковиця – велика заголовна буква, що знаходиться нижче на декілька рядків.

Бюлетень – періодичне або триваюче видання, що випускається оперативно, яке містить короткі офіційні матеріали з питань, що входять у коло ведення випускаючої його організації. Періодичні бюлетені мають, як правило, постійну рубрикацію. В окремих випадках бюлетені можуть випускатися протягом короткого часу, обмеженого визначеним заходом.

Бюлетень-таблиця – бюлетень, що містить фактичні дані цифрового або іншого характеру, розташовані у формі таблиці.

Бюлетень-хроніка – бюлетень, що містить повідомлення, які відображають діяльність організації, яка його видає.

Векторна графіка – спосіб надання графічної інформації за допомогою сукупних кривих, описуваних математичними формулами. Цей спосіб забезпечує можливість трансформацій зображень без втрати якості.

Векторні шрифти складаються з математичних контурів, тобто математичним розрахунком створюється лінія, контур і заливається кольором або штрихуванням.

Виворотка – «вивернутий» текст, наприклад білий текст на чорному фоні.

Виготовлення негативів або діапозитивів (фотоформ) – процес, при якому цифрові коди перетворюються в графічний вигляд (текст, ілюстрацію).

Видавництво – державне, суспільне, кооперативне або приватне підприємство, що має право на видавничу діяльність, яке здійснює підготовку та випуск друкарської продукції на принципах самостійної комерційної діяльності та відповідно до вимог державних стандартів.

Видавнича марка – фірмовий знак, емблема видавця або видавництва, у якій часто символічно відображається специфіка його видавничої діяльності.

Видавнича продукція – сукупність видань, намічуваних до випуску або випущених видавцем (видавцями).

Видавець – юридична особа, що здійснює підготовку і випуск видання.

Видавнича справа – галузь культури і виробництва, зв'язана з підготовкою, випуском і поширенням книг, журналів, газет і інших видів друкарської продукції.

Видавничий каталог – каталог, що містить перелік видань, випущених видавництвом або видавничим об'єднанням за визначений період.

Видавничий оригінал – авторський оригінал, підготовлений у видавництві до здачі на поліграфічне підприємство для виготовлення друкарських форм.

Видання – документ, призначений для поширення інформації, що утримується в ньому, що пройшов редакційно-видавничу обробку, отриманий друкуванням або тисненням, поліграфічно самостійно оформлений, що має вихідні відомості.

Видання для дозвілля – видання, що містить загальнодоступні відомості з організації побуту, різноманітним формам самодіяльної творчості, різним видам захоплень.

Виключка – вирівнювання набору за лівою або правою вертикальними межами смуги.

Випуск за обріз – елемент макета являє собою текст, рисунок або лінію, які виходять за межі смуги після її обрізання.

Випускні дані – складова частина вихідних зведень, що включає наступні дані: номер ліцензії на видавничу діяльність і дату її видачі; дату підписання видання до друку; формат папера і частку аркуша; гарнітуру шрифту основного тексту; спосіб печатки, обсяг видання в умовно-друкованих і обліково-видавничих аркушах; тираж; номер замовлення поліграфічного підприємства; ім'я і поштова адреса видавця; назва поліграфічного підприємства і його поштова адреса.

Виробничо-практичне видання – видання, що містить відомості за технологією, техніці й організації виробництва, а також інших областей суспільної практики, розраховане на фахівців різної кваліфікації.

Виробничо-практичний журнал – журнал, що містить статті і матеріали за технологією, техніці, економіці, організації виробництва або практичної діяльності, методичні розробки та ін., призначений працівникам визначеної галузі.

Висячий рядок– початковий рядок абзацу, що завершує смугу, або кінцевий неповний рядок абзацу, що починає смугу. Неприпустима за правилами верстки.

Вихідні відомості у видавничій продукції – набір даних, що характеризують видання та призначених для його оформлення, інформування споживачів, бібліографічної обробки і статистичного обліку.

Вичитування – читання оригіналу рукопису перед здачею в набір з метою усунення орфографічних і пунктуаційних помилок, встановлення однаковості скорочень, одиниць виміру, написання слів, остаточної перевірки посилань на таблиці, ілюстрації і позиції ілюстрацій, вказівки на допущені значеннєві і стилістичні помилки та ін.

Відривний/перекидний календар – календар-щорічник настінної або настільної форми, у якому на щодня (тиждень, місяць) відведені окремі аркуші, що відриваються або перекидаються.

Відступи – смужка щільного паперу або картону, що наклеюється на корінець палітурної кришки для додання йому міцності і пружності.

Віконце – заголовок або ініціал, розташовані в оборці першого абзацу тексту.

Вторинні (змішані) кольори першого порядку – кольори, що утворюють перевернений трикутник (фіолетовий, жовтогарячий, зелений).

Газета – періодичне газетне видання, що виходить через короткі проміжки часу, що містить офіційні матеріали, оперативну інформацію і статті з актуальних суспільно-політичних, наукових, виробничих та інших питань, а також літературні твори і рекламу.

Гама– коефіцієнт нелінійного перекручування.

Гарнітура шрифту – комплект шрифтів однакового рисунка, але різного накреслення та розміру.

Градації сірого – одноканальне представлення зображення з 256 рівнями (градаціями) сірого кольору.

Динамічний діапазон (щільність) сканера – бітова глибина сканера.

Довідкове видання – видання, що містить короткі відомості наукового або прикладного характеру, розташовані в порядку, зручному для їх швидкого відшукання, не призначене для суцільного читання.

Довідковий бюлетень – бюлетень, що містить які-небудь довідкові матеріали, розташовані в порядку, зручному для їх швидкого відшукання.

Довідник – довідкове видання, що носить прикладний, практичний характер, що має систематичну структуру або побудоване за алфавітом заголовків статей.

Документально-художнє видання – літературно-художнє видання, що містить твір (твори), основою якого послужив документ, реальна подія або діяльність історичної особи.

Друкарська форма – будь-який носій графічного зображення, сформованого з друкарських і пробільних елементів, який приймає барвні речовини для наступного переносу на сприймаючу поверхню в ході друкарського процесу.

Експрес-інформація – періодичне реферативне видання, що містить розширені і зведені реферати найбільш актуальних закордонних опублікованих матеріалів або вітчизняних неопублікованих документів, що вимагають оперативного оповіщення.

Енциклопедичний словник – енциклопедія, матеріал у якій розташований за абеткою.

Енциклопедія – довідкове видання, що містить в узагальненому вигляді основні відомості по однієї або всім галузям знань і практичної діяльності, викладені у вигляді коротких статей, розташованих в алфавітному або систематичному порядку.

Ємність друкарського аркуша – число друкарських знаків, що уміщаються в друкарському аркуші.

Ємність шрифту – характеристика гарнітури шрифту, що залежить від щільності шрифту і визначається кількістю знаків, що поміщаються в рядку даного формату.

Журнал – періодичне журнальне видання, що містить статті або реферати з різних суспільно-політичних, наукових, виробничих та ін. питань, літературно-художні твори, що має постійну рубрикацію, офіційно затверджене як даний вид видання.

Журнальне видання – видання у вигляді блоку скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу установленого формату, видавниче пристосоване до специфіки даного періодичного видання, в обкладинці або плетінні.

Загально-політична газета – газета, що систематично висвітлює питання внутрішньої і зовнішньої політики країни, а також міжнародне життя. За місцем випуску і поширенням розрізняють: республіканські, крайові, обласні, міські, багатотиражні газети.

Зарубки – деталі у вигляді горизонтальних штрихів, трикутників, прямокутників, розташованих зверху та знизу вертикальних ліній.

Збірник – видання, що містить низка творів. У залежності від періодичності розрізняють: неперіодичний, періодичний і триваючий збірник.

Збірник наукових праць – збірник, що містить дослідницькі матеріали наукових установ, навчальних закладів або організацій.

Зібрання творів – однотомне або багатотомне видання, що містить всі або значну частину творів одного або декількох авторів, що дає уявлення про його (їх) творчість в цілому.

Ізовидання – видання, велику частину обсягу якого займає зображення.

Інструкція – офіційне і (або) нормативне виробничо-практичне видання, що містить правила з регулювання виробничої і суспільної діяльності або користування виробами і (або) послугами.

Інтерліньяж – відстань між сусідніми рядками абзацу.

Інтерполяція – спосіб збільшення (зменшення) розміру або дозволу за певним алгоритмом.

Інформаційне видання – видання, що містить систематизовані відомості про документи (опубліковані, неопубліковані) або результат аналізу й узагальнення зведень, наданих у першоджерелах, що випускаються організацією, що здійснює науково-інформаційну діяльність, у тому числі органами НТІ.

Календар – періодичне довідкове видання, що містить послідовний перелік днів, тижнів, місяців даного року, а також інші відомості різного характеру.

Календар знаменних дат – календар-щорічник (щоквартальник, щомісячник, щотижневик), що включає вибірковий перелік днів року, зв'язаних з якими-небудь пам'ятними подіями, і відомості про ці події.

Календар книжкового типу – календар-щорічник, що виходить у вигляді книжкового видання, що містить матеріали, підібрані відповідно до визначеної тематики і (або) адресою.

Карта – картографічне аркушеве видання, що містить зменшене узагальнене зображення на площині поверхні Землі іншого об'єкта, передане за допомогою визначеної системи умовних знаків.

Карткове видання – аркушеве видання у вигляді картки установленого формату, видрукуване на матеріалі підвищеної щільності.

Картографічне видання – видання, велику частину обсягу якого займає картографічний твір.

Каталог – нормативне виробничо-практичне, довідкове і (або) рекламне видання, що містить систематизований перелік наявних предметів і послуг.

Кегль (кегель) шрифту – розмір шрифту, що відповідає відстані між верхньою і нижньою гранями літери, вимірюваній у пунктах.

Кернінг – процес зміни відстань між окремими парами символів з невеликим кроком.

Книга – книжкове видання обсягом понад 48 сторінок.

Книжка-іграшка – видання, що має незвичайну конструктивну форму, призначене для розумового і естетичного розвитку дітей.

Книжкове видання – видання у вигляді блоку скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу будь-якого формату в обкладинці або плетінні.

Колір – синонім довжини хвилі світла у видимій області.

Колірна модель – візуальне і цифрове надання параметрів кольору в залежності від конкретних практичних вимог.

Колірна модель CMYK – колірний простір, заснований на чотирьох кольорах поліграфічного процесу – блакитному, пурпурному, жовтому і чорному.

Колірна модель HSB – колірний простір, заснований на трьох характеристиках кольору: колірному тоні, насиченості і яскравості.

Колірна модель RGB – колірний простір, заснований на трьох кольорах: червоному, зеленому і синьому.

Колірний тон – основна характеристика кольору, що відрізняє його від інших кольорів, наприклад жовтогарячий від синього, фіолетовий від рожевого та ін.

Колонцифра – елемент апарата видання, що являє собою цифру, що позначає порядковий номер сторінки або стовпця і поміщається на верхнім, нижнім або бічному полі сторінки.

Кольороділення – процес розкладання кольорового зображення на чотири складові стандартні друковані процеси й одержання окремих фотоформ для кожної складової.

Комплектне видання – сукупність видань, зібраних у папку, футляр, бандероль або ув'язнених в обкладинку.

Контраст – ступінь тонового розходження між областями зображення. Максимальний контраст – білих і чорних без усяких переходів, низький контраст – зближені тони без різких переходів.

Коректура – стадія виробничого процесу видання книг, газет, журналів і інших друкованих матеріалів, на якій усуваються різні помилки та недоліки, допущені при редагуванні та наборі.

Куля – мітка пункту списку.

Лігатура – символ, що являє собою два злитих символи.

Лініатура растра – щільність точок у напівтоновому растрі, що виражається зазвичай в лініях на дюйм – LPI (Lines per Inch).

Лінійки – елементи оформлення видання, що являють собою горизонтальні або вертикальні лінії, що відокремлюють елементи макета один від одного.

Літературно-художнє видання– видання, що містить твори художньої літератури.

Майнові права – право на відтворення, поширення будь-яким способом, зміна добутку та його переклад на інші мови.

Макет документа – розміщення тексту, ілюстрацій та інших матеріалів на сторінці.

Масово-політичне видання – видання, що містить твір суспільно-політичної тематики, агітаційно-пропагандистського характеру і призначене широким колам читачів.

Матеріали конференції (з'їзду, симпозіуму) – неперіодичний збірник, що містить підсумки конференції (доповіді, рекомендації, рішення).

Мовний словник – словник, що містить перелік язикових одиниць з їх характеристиками або перекладом їх на іншу (інші) мову (мови).

Моновидання – видання, що містить один твір.

Монографія – наукове або науково-популярне книжкове видання, що містить повне і всебічне дослідження однієї проблеми або теми і приналежне одному або декільком авторам.

Муар– темні плями на зображенні.

Музейний каталог – каталог, що містить перелік предметів (повний або частковий), що знаходяться в музеї (музеях), і їх опис.

Навчальна програма – навчальне видання, що визначає зміст, обсяг, а також порядок вивчення і викладання якої-небудь навчальної дисципліни (її розділу, частини).

Навчальне видання – видання, що містить систематизовані відомості наукового або прикладного характеру, викладені у формі, зручній для вивчення і викладання, і розраховане на учнів різного віку і ступені навчання.

Навчальний посібник – навчальне видання, що доповнює або частково (цілком) замінює підручник, офіційно затверджене як даний вид видання.

Накреслення шрифту – набір шрифтів усіх розмірів певної насиченості і стилю.

Напівтонові зображення – зображення, що складається з чорних і білих точок, а також і з проміжних відтінків сірого.

Насиченість – характеристика кольору, що визначає чистоту кольору.

Наукове видання – видання, що містить результати теоретичних і (або) експериментальних досліджень, а також науково підготовлені до публікації пам'ятники культури та історичних документів.

Науково-популярне видання – видання, що містить відомості про теоретичні і (або) експериментальні дослідження в області науки, культури і техніки, викладені у формі, доступній читачу-неспеціалісту.

Науково-художнє видання – літературно-художнє видання, що містить твір (твори), в основу якого покладений науковий факт.

Немайнове право – право на визнання авторства твору, право його використання в будь-якій формі та під будь-яким ім'ям (або анонімно), право на відмовлення в публікації на будь-якому етапі, право на захист від будь-яких зазіхань, що наносять збиток честі та гідності автора.

Неперіодичне видання – видання, що виходить однократно, що не має продовження.

Номенклатурний каталог – каталог, що містить перелік і основні технічні характеристики номенклатури промислової серійної продукції, що випускається зараз.

Нормативне виробничо-практичне видання – видання, що містить норми, правила і вимоги в різних сферах виробничої діяльності.

Нормативний бюлетень – бюлетень, що містить матеріали нормативного, директивного або інструктивного характеру, видаваний, як правило, яким-небудь державним органом.

Нотне видання – видання, велику частину обсягу якого займає нотний запис музичного твору (творів).

Обліково-видавничий аркуш – одиниця виміру обсягу видання, кількісно дорівнює авторському аркушу.

Обліково-друкарський аркуш – це одиниця, що визначає загальний обсяг друкарської продукції.

Оборка – текстова виїмка.

Обсяг видання – кількісна характеристика видання, виражена в аркушах, сторінках, стовпцях.

Однобітне зображення – зображення, тому що для опису кожного пікселя використовують один біт: чорні пікселі описуються одиницею, білі – нулем.

Однотомне видання (однотомник) – неперіодичне видання, випущене в одному томі.

Офіційне видання – видання, видане від імені державних органів, установ, відомств або громадських організацій, що містить матеріали нормативного або директивного характеру.

Первинні (основні) кольори – кольори, що утворюють основний трикутник (синій, жовтий, червоний).

Періодичне видання – серіальне видання, що виходить через визначені проміжки часу, постійним для кожного року числом номерів (випусків), що не повторюються за змістом, однотипно оформленими нумерованими і (або) датованими випусками, що мають однаковий заголовок.

Підручник – навчальне видання, що містить систематичний виклад навчальної дисципліни (її розділи, частини), що відповідає навчальній програмі, і офіційно затверджене як даний вид видання.

Плакат – аркушеве видання у вигляді одного або декількох аркушів друкованого матеріалу установленого формату, видрукуване з однієї або обох сторін аркуша, призначене для експонування.

План випуску літератури – видавничий документ, що містить перелік книг, брошур або іншої продукції, призначеної до випуску у світ протягом наступного календарного року.

Попередній контроль – процедури перевірки електронних файлів на предмет наявності в них усіх необхідних елементів, включаючи комплекти шрифтів і файли з записом зображення.

Посібник – видання, призначене у допомогу практичній діяльності або оволодінню навчальною дисципліною.

Практичний посібник – виробничо-практичне видання, призначене практичним працівникам для оволодіння знаннями (навичками) при виконанні якої-небудь роботи (операції, процесу).

Препринт – наукове видання, що містить матеріали попереднього характеру, опубліковані до виходу у світ видання, у якому вони можуть бути поміщені.

Приводка – операція підготовки до друкарського процесу, що забезпечує правильне розташування відбитків на папері (точні розміри полей, сполучення відбитків на лицьовому та зворотному обороті аркуша).

Приправка – складна операція підготовки машини та друкарської форми при високому друці.

Промисловий каталог – каталог, що містить систематизований перелік промислової продукції з метою її обліку.

Проспект – довідкове і (або) рекламне видання, що містить систематизований перелік послуг, предметів (опис одного предмета), призначених до випуску, продажу або експонування.

Путівник – довідник, що містить відомості про який-небудь географічний пункт або культурно-просвітню установу, розташовані в зручному для проходження або огляду порядку.

Рамка – лінія, яка обмежує растровий фон, частину тексту або ілюстрації.

Растр – техніка передачі безперервного тону, коли тональним градаціям ставляться у відповідність розміри точок.

Редагування – частина видавничого процесу, змістом якої є робота над рукописом твору з метою поліпшення його в літературних, язикових, професійних, наукових, соціальному відносинах.

Рекламне видання – видання, що містить викладені в приваблюючій увагу формі відомості про вироби, послуги, заходи з метою створення попиту на них.

Рекламний бюлетень – бюлетень, що містить викладені в приваблюючій увагу формі відомості про вироби, послуги, заходи з метою створення попиту на них.

Реферативне видання – інформаційне видання, що містить упорядковану сукупність бібліографічних записів, що включають реферати.

Рецензія – текст, що містить критичну оцінку твору і призначений як для публікації (після виходу твору у світ), так і для внутрішнього користування – з метою рішення питання про його видання.

Розмовник – популярний двох- або багатомовний мовний словник, що містить загально-побутову лексику і фразеологію і слугує посібником для спілкування.

Світлота – світлі тони зображення, на півтоновому растрованому зображенні, що являють собою точки малого розміру.

Серіальне видання – видання, що виходить протягом часу, тривалість якого заздалегідь не встановлена, як правило, нумерованими і (або) датованими випусками (томами), що мають однаковий заголовок.

Сканер – це кодування і вивід на екран монітора штрихових і растрових зображень.

Словник – довідкове видання, що містить упорядкований перелік язикових одиниць (слів, словосполучень, фраз, термінів, імен, знаків), постачених стосовними до них довідковими даними.

Спеціалізована газета – газета, що систематично висвітлює окремі проблеми громадського життя, науки, техніки, культури й інших областей діяльності й адресована визначеним категоріям читачів.

Спуск смуг – процес розташування сторінок у правильному порядку на друкарській формі або формному циліндрі, таким чином, щоб після друкування і фальцювання вони розташовувалися, як треба для наступних технологічних операцій.

Стандарт – нормативне виробничо-практичне видання, що містить комплекс норм, правил, вимог до об'єкта стандартизації, що встановлюють на основі досягнень науки, техніки і передового досвіду і затверджують відповідно до діючого законодавства.

Статутне видання – офіційне видання, що містить статут (звід правил, що регулюють організацію і порядок діяльності чого-небудь).

Суспільно-політичний журнал – журнал, що містить статті і матеріали актуальної суспільно-політичної тематики, призначений для широких кіл читачів.

Табель-календар – календар-щорічник у вигляді аркушового видання, що містить перелік днів року, розташованих по місяцях у формі таблиці.

Таблиця – форма організації матеріалу в тексті видання, при якій групи взаємозалежних даних розташовують за графами і рядками таким чином, що кожний окремий показник належить до складу і графам, і рядкам.

Тези доповідей (повідомлень) наукової конференції (з'їзду, симпозіуму) – науковий неперіодичний збірник, що містить опубліковані до початку конференції матеріали попереднього характеру (анотації, реферати доповідей і (або) повідомлень).

Текстове видання – видання, велику частину обсягу якого займає словесний, цифровий, ієрогліфічний, формульний (хімічні або математичні знаки) або змішаний текст. Текстові видання, у яких використовують кілька мов, називаються багатомовними.

Термінологічний словник – словник, що містить терміни якої-небудь області знань або теми і їх визначення (роз'яснення).

Тлумачний словник – мовний словник, що роз'ясняє значення слів якої-небудь мови, що дає їх граматичну і стилістичну характеристики, приклади вживання й інші відомості.

Трекінг – операція, що дозволяє розряджати або стискати слова тексту за рахунок зміни відстані між літерами.

Трепінг – прийом компенсації неточності приводки фарб на відбитку при багатоколірному друкуванні.

Навчально-методичний посібник – навчальне видання, що містить матеріали за методикою викладання навчальної дисципліни (її розділи, частини) або за методикою виховання.

Форзац – складений навпіл аркуш папера, що поміщають між палітурною кришкою і книжковим блоком, необхідний для їх скріплення.

Формула – текст, що являє собою комбінацію спеціальних знаків, який виражає яку-небудь пропозицію.

Хрестоматія – навчальний посібник, що містить літературно-художні, історичні й інші твори або уривки з них, що складають об'єкт вивчення навчальної дисципліни.

Шрифт – це набір символів певного розміру та рисунку.

Шрифт складальний – комплект знаків, використовуваний для набору тексту.

Штрихові ілюстрації – це зображення, що передаються штрихами, точками, суцільними заливаннями й іншими елементами однакової насиченості.

Яскравість – характеристика кольору, що визначає інтенсивності кольору.

Bitmap – режим сканування чорно-білих штрихових ілюстрацій, таких як гравюра або контурний малюнок.

GB – режим сканування кольорових зображень. 24 бітний режим відтворює до 16 мільйонів кольорів у трьох 8-бітових каналах (256 кольорів на канал).

Grayscale – чорно-білий напівтоновий 8-бітовий режим сканування, який дає 256 градацій сірого кольору.

Halftone Screen – режим сканування, при якому напівтонове зображення раструється і перетворюється в Bitmap-зображення.