Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_лаб_укр.doc
Скачиваний:
90
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
834.05 Кб
Скачать
  1. Лабораторна робота №8

  2. Розробка діаграми розгортання Ціль роботи

Освоїти:

  • особливості розробки діаграми розгортання в середовищі IBM Rational Rose 2003.

  • додавання вузла на діаграму розгортання.

  • особливості редагування властивостей процесора й обладнання.

  • додавання з'єднання.

  • приклад діаграми розгортання для моделі банкомата.

Хід роботи

Діаграма розгортання є другою складовою частиною фізичноїго представлення моделі й розробляється, як правило, для територіально розподілених систем. Для розробки діаграм компонентів у браузері проекту призначена окреме представлення розгортання (Deployment View), у якім уже міститься діаграма розгортання з порожнім змістом і без власного імені.

Активізація діаграми розгортання може бути виконано одним з наступних способів:

  • Клацнути на кнопці із зображенням діаграми розгортання на стандартній панелі інструментів.

  • Двічі клацнути на піктограмі представлення розгортання (Deployment View) у браузері проекту.

  • Виконати операцію головного меню: BrowseDeployment Diagram (ОглядДіаграма розгортання).

У результаті виконання цих дій з'являється нове вікно із чистим робочим аркушем діаграми розгортання й спеціальна панель інструментів, що містить кнопки із зображенням графічних примітивів, необхідних для розробки діаграми розгортання (табл. 8.1).

Таблиця 8.1.

Призначення кнопок спеціальної панелі інструментів діаграми розгортання

Графічне зображення

Спливаюча підказка

Призначення кнопки

Selection Tool

Перетворює зображення курсору у форму стрілки для наступного виділення елементів на діаграмі

Text Box

Додає на діаграму текстову область

Note

Додає на діаграму примітку

Anchor Note to Item

Додає на діаграму зв'язок примітки з відповідним графічним елементом діаграми

Processor

Додає на діаграму процесор

Connection

Додає на діаграму відношення з'єднання

Device

Додає на діаграму обладнання

Для додавання вузла на діаграму розгортання потрібно за допомогою лівої кнопки миші нажати кнопку із зображенням піктограми необхідного вузла (процесора або обладнання) на спеціальній панелі інструментів, відпустити ліву кнопку миші й клацнути лівою кнопкою миші на вільнім місці робочого аркуша діаграми. Додати процесор на діаграму розгортання можна також за допомогою операції головного меню: ToolsCreateProcessor або за допомогою операції контекстного меню: NewProcessor, попередньо виділивши представлення розгортання в браузері проекту. Аналогічно додати обладнання на діаграму можна також за допомогою операції головного меню: ToolsCreateDevice або за допомогою операції контекстного меню: NewDevice, попередньо виділивши представлення розгортання в браузері проекту.

У результаті цих дій на діаграмі розгортання з'явиться зображення вузла необхідного типу з маркерами зміни його геометричних розмірів і запропонованим середовищем іменем за замовчуванням, яке розроблювачеві слід змінити. При цьому слід мати у виді, що в середовищі IBM Rational Rose 2003 під процесором розуміється ресурсномісткий вузол, а під обладнанням - нересурсномісткий вузол.

Продовжуючи розробку моделі системи керування банкоматом, побудуємо для неї діаграму розгортання. Із цією метою в якості першого вузла виберемо тип процесор і задамо йому ім'я Банкомат №1, для якого у формі примітки вкажемо позначене значення: {адреса = вул. Садова, буд.5}. Це значення служить для специфікації конкретної адреси одного з банкоматів системи.

Для кожного процесора можна специфікувати різні властивості, такі як стереотип, характеристику, процеси і їх пріоритет. Специфікація цих властивостей здійснюється за допомогою діалогового вікна специфікації властивостей процесора.

При цьому на вкладці General (Загальні) можна тільки змінити ім'я процесора, ввести текст стереотипу, запропонований самим розроблювачем, і текст документації, що пояснює особливості фізичного розміщення даного компонента. На вкладці Detail (Докладно) вікна специфікації властивостей процесора можна визначити його характеристики, вибрати процеси й варіант планування його роботи.

Характеристики процесора, такі як його швидкодія й обсяг оперативної пам'яті, можуть бути записані у формі тексту в багатосторінкове поле з іменем Characteristics. У поле Processes (Процеси) можна задати деякий процес, який передбачається реалізувати на даному процесорі. Із цією метою необхідно виконати операцію контекстного меню Insert (Вставити) і ввести текст імені процесу. Далі можна задати пріоритет процесу, увівши деяке число у відповідне поле введення.

При наявності в процесора декількох процесів може бути додатково визначена процедура планування їх виконання. Для специфікації процедури планування процесора можуть бути використані наступні варіанти вибору в групі Scheduling:

  • Preemptive (Із пріоритетом) - визначає процедуру планування, при якій процес із більшим пріоритетом буде мати перевагу при використанні ресурсів процесора в порівнянні з менш пріоритетними процесами.

  • Non preemptive ( Без пріоритету) - визначає процедуру планування, при якій усі пріоритети процесів ігноруються. При цьому поточний процес виконується до свого завершення, після чого може бути почате виконання наступного процесу.

  • Cyclic (Циклічний) - визначає процедуру планування, при якій пріоритети процесів також ігноруються. Усі процеси виконуються циклічно по колу, при цьому кожному з них виділяється фіксований час на виконання, по закінченні якого керування передається наступному процесові.

  • Executive (Виконавчий) - визначає процедуру планування, для якої існує деякий алгоритм, призначений для керування окремими процесами.

  • Manual (Вручну) - визначає процедуру планування, при якій планування виконання процесів здійснюється користувачем.

Для відображення інформації про процеси, виконувані на окремих процесорах, представлених на діаграмі розгортання, слід виконати операцію контекстного меню Show Processes (Показати процеси). Для відображення інформації про процедуру планування окремих процесів на обраному процесорі слід виконати операцію контекстного меню Show Scheduling (Показати планування).

Продовжуючи розробку діаграми розгортання для моделі банкомата, слід додати другий вузол типу обладнання (Device) з іменем Мережа, для якого задати стереотип <<закрита мережа>>. При цьому для завдання стереотипу слід ввести його текст без кутових лапок у рядок з іменем Stereotype.

Для обладнання набір властивостей, що редагуються, менше, тому для нього за допомогою відповідного вікна специфікації властивостей можна визначити: ім'я, стереотип, документацію й характеристику. Цей факт узгодиться з визначенням обладнання як нересурсномісткого вузла, на якім відсутній процесор.

Для додавання з'єднання між двома вузлами потрібно за допомогою лівої кнопки миші нажати кнопку із зображенням з'єднання на спеціальній панелі інструментів, відпустити ліву кнопку миші, клацнути лівою кнопкою миші на зображенні одного з вузлів на діаграмі й відпустити її на зображенні іншого вузла. Додати з'єднання на діаграму розгортання можна також за допомогою операції головного меню: ToolsCreateConnection.

У результаті цих дій на діаграмі з'явиться зображення з'єднання у формі лінії без стрілок, що з'єднує два обрані вузли. Стосовно до діаграми розгортання моделі банкомата одним з розглянутих способів слід додати з'єднання для вузлів з іменами Банкомат №1 і Мережа.

Для з'єднання набір властивостей, що редагуються, аналогічний набору властивостей обладнання, тому для нього за допомогою відповідного вікна специфікації властивостей можна визначити тільки ім'я, стереотип, документацію й характеристику.

Для завершення побудови діаграми розгортання розглянутого прикладу випливає описаним вище способом додати, що залишилися вузли й з'єднання. Із цією метою слід виконати наступні дії:

  1. Додати процесор з іменем: Банкомат №2, для якого задати позначене значення у формі примітки: {адреса = вул. Паркова, буд.7}, а на вкладці властивостей Detail визначити новий процес і вибрати для нього ім'я Mainatm із вкладеного списку.

  2. Додати процесор з іменем: Банкомат №3, для якого задати позначене значення у формі примітки: {адреса = вул. Лісова, буд.9}, а на вкладці властивостей Detail визначити новий процес і вибрати для нього ім'я Mainatm із вкладеного списку.

  3. Додати процесор з іменем: Сервер Банку, для якого на вкладці властивостей Detail визначити новий процес із іменем Mainbank.

  4. Додати з'єднання для вузлів з іменами Банкомат №2 і Мережа.

  5. Додати з'єднання для вузлів з іменами Банкомат №3 і Мережа.

  6. Додати з'єднання для вузлів з іменами Сервер Банку й Мережа.

Побудована в такий спосіб діаграма розгортання буде мати такий вигляд (мал. 13.6).

Рис. 8.1.  Остаточний вид діаграми розгортання розроблювальної моделі керування банкоматом

Слід зазначити, що програма IBM Rational Rose 2003 не підтримує можливості графічного розміщення усередині вузлів компонентів, що розгортаються на них. Указати розміщення компонентів моделі у вузлах діаграми розгортання можна за допомогою документації відповідних вузлів. Після побудови діаграми розгортання розробка візуальної моделі системи керування банкоматом у нотації UML може вважатися завершеною.

Подальша робота з моделлю залежить від цілей виконання проекту. Якщо проект не припускає програмну реалізацію, то можна обмежитися формуванням проектної документації. Із цією метою слід виконати операцію головного меню: ReportSoda Report_ (ЗвітЗвіт за допомогою Soda), у результаті чого буде відкрито діалогове вікно властивостей для вибору шаблонів генерації звіту. Після вибору шаблонів буде автоматично сгенерован звіт про розроблювальну модель у форматі MS Word з використанням спеціального засобу IBM Rational Soda, якщо воно доступно в системі після інсталяції IBM Rational Rose 2003.

Якщо проект припускає програмну реалізацію, то доцільно скористатися можливостями генерації програмного коду в середовищі IBM Rational Rose 2003.