Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка з дипл. проект. бакалавр MVPV.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
889.34 Кб
Скачать

2.8 Охорона навколишнього середовища і раціональне використання природних ресурсів

У зв'язку з бурхливим розвитком промисловості виникла проблема охорони навколишнього середовища від забруднення промисловими викидами, що становлять істотну небезпеку для здоров'я людей.

Для попередження забруднення атмосферного повітря, водойм, а також ґрунту твердими відходами треба насамперед використовувати технологічні ресурсозберігаючі методи, які є сукупністю технологічних і конструктивних заходів, що передбачають істотне скорочення кількості й токсичності викидів у навколишнє середовище без зниження якості й кількості цільового продукту.

У цьому розділі, залежно від характеру викидів (гази, рідкі стоки, тверді відходи), студент повинен відобразити (запропонувати) варіанти або заходи щодо екологізації виробництва. Обсяг підрозділу 3-5 сторінок. Виклад розділу проводять у такій послідовності.

2.8.1 Характеристика промислових викидів проектованого виробництва

Стічні води: кількість, характеристика, ГДК, вплив на організм людини, навколишнє середовище.

Газові викиди: кількість, характеристика, ГДК, вплив на організм людини, навколишнє середовище.

Тверді відходи: питання ті ж.

2.8.2 Заходи щодо захисту навколишнього середовища від забруднення промисловими викидами

Методи очищення газових викидів вибирають залежно від характеру викидів – абсорбційний, адсорбційний, каталітичний. Підбирають поглинач і схему (циклічну, нециклічну). Рекомендується пропонувати схеми очищення, що пройшли перевірку в промисловому масштабі й задовольняють санітарним нормам за викидами.

Метод очищення промислових стічних вод підбирають на підставі наявних даних: механічне очищення, хімічне, біологічне, фізико-хімічне або комплексне. Залежно від поставленого завдання підбирають схему очищення та роблять оцінку з погляду охорони водних ресурсів.

При необхідності утилізації твердих відходів вносять пропозиції до використання коштовних компонентів, що містяться у відходах, вказують шляхи їх вилучення. У випадку відсутності пропозицій до їх утилізації пропонують способи їхнього знищення (спалювання, поховання й т.д.). Дають екологічну оцінку запропонованим заходам.

При виробленні природоохоронних заходів щодо проектованого виробництва студент повинен звернути увагу:

  • на розробку принципово нових енерготехнологічних процесів і відповідного обладнання для виробництва продукції на основі комплексної переробки сировини й раціонального використання енергії;

  • на створення замкнутої структури матеріальних потоків, що дозволить найбільш технічно реально та економічно доцільно мінімізувати відходи;

  • на розробку систем послідовного використання й рециркуляції матеріальних потоків окремих процесів і виробництв, зокрема систем оборотного водо- і газовикористання;

  • на розробку способів переробки вторинних ресурсів, які повинні бути складовою частиною систем рекуперації й послідовного використання матеріалів;

  • на вивчення механізму утворення токсичних речовин і вдосконалювання з урахуванням його технологічних процесів;

  • на удосконалення конструкції обладнання;

  • на заміну токсичних матеріалів на менш токсичні або взагалі нетоксичні;

  • на розробку безводних і технологічних процесів, що не порошать.

Рекомендації за цими напрямками при проектуванні виробництв студент може знайти в літературі або використовувати новітні розробки базового підприємства.