Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KR_SAPR.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
840.19 Кб
Скачать

1.3.Програмний пакет компас

Програмний пакет КОМПАС Система автоматизованого проектування КОМПАС російської фірми АСКОН продовжує розвиватися. До складу останньої версії "Компас V13" входять креслярсько-графічна підсистема "Компас-Графік", підсистема геометричного моделювання "Компас-SD", підсистеми технологічного проектування "Вертикаль", а також ряд спеціалізованих бібліотек, орієнтованих на конкретні додатки (є бібліотеки металоконструкцій, підшипників кочення, елементів хімічних виробництв, трубопровідної арматури, інженерних комунікацій тощо).

Основне завдання системи КОМПАС-3D - моделювання виробів із метою істотного скорочення періоду проектування і швидкого їх запуску у виробництво.

Моделювання в 2D Креслярський редактор КОМПАС - Графік надає щонайширші можливості автоматизації проектно-конструкторських робіт у різних галузях промисловості. КОМПАС - Графік може використовуватися як повністю інтегрований у КОМПАС-3D модуль роботи з кресленнями та ескізами, так і як самостійний продукт, що повністю закриває завдання 2Б-проектування і випуску документації. Проектування в 3D Моделювати вироби у КОМПАС-3D можна різними способами: "знизу вверх" (використовуючи готові компоненти), "зверху вниз" (проектуючи компоненти в контексті конструкції), спираючись на компонувальний ескіз (наприклад кінематичну схему), або змішаним способом. Така ідеологія забезпечує отримання асоціативних моделей, що легко модифікуються.

КОМПАС - Графік автоматично генерує асоціативні види тривимірних моделей (зокрема розрізи, перетини, місцеві розрізи, місцеві види, види по стрілці, види з розривом).

Імпорт-експорт моделі Засоби імпорту-експорту моделей (КОМПАС-3D підтримує формати IGES, SAT, XT, STEP, VRML) забезпечують функціонування комплексів, що містять різні CAD/CAM/CAE системи. Інтерфейс системи Нова версія системи - КОМПАС-3D V13 - містить безліч нововведень і вдосконалень. Зазначимо тільки деякі з них:

-вбудований інтерактивний навчальний посібник Азбука КОМПАС - набір вправ для самостійного вивчення основних прийомів роботи в КОМПАСІ;

-інформація про об'єкт, розширене виділення, повтор останніх команд;

-функціонал, що забезпечує коректну колективну роботу з документами КОМПАС-3D;

-спрощена сітчаста прозорість;

-можливість створення таблиць змінних у моделях і графічних документах;

1.4.Програмний пакет MathCad

На відміну від потужного і орієнтованого на високоефективні обчислення при аналізі даних пакету MatLab, програма MathCad (поточна версія 15) - це, швидше, простий, але просунутий редактор математичних текстів з широкими можливостями символьних обчислень і прекрасним інтерфейсом. MathCad не має мови програмування як такого, а движок символьних обчислень запозичений з пакета Maple. Зате інтерфейс програми MathCad дуже простий, а можливості візуалізації багатий. Всі обчислення тут здійснюються на рівні візуальної запису виразів в загальновживаної математичної формі. Пакет має хороші підказки, детальну документацію, функцію навчання використанню, цілий ряд додаткових модулів і пристойну технічну підтримку виробника (як можна бачити за версією продукту, оновлення цієї програми відбувається частіше, ніж інших, згаданих у цьому огляді, хоча рік випуску першої версії у них приблизно один і той же - 1996-1997 роки). Однак поки математичні можливості MathCad в області комп'ютерної алгебри набагато поступаються системам Maple, Mathematica, MatLab і навіть Derive. Однак за програмою MathCad випущено багато книг і навчальних курсів.

Сьогодні ця система стала буквально міжнародним стандартом для технічних обчислень і навіть багато школярі освоюють і використовують MathCad.

Для невеликого обсягу обчислень MathCad ідеальний - тут все можна виконати дуже швидко і ефективно, а потім оформити роботу в звичному вигляді (MathCad надає широкі можливості для оформлення результатів, аж до публікації в Інтернеті). Пакет має зручні можливості імпорту / експорту даних. Наприклад, можна працювати з електронними таблицями Microsoft Excel прямо всередині MathCad-документа.

Загалом, MathCad - це дуже проста і зручна програма, яку можна рекомендувати широкому колу користувачів, у тому числі не дуже обізнаних у математиці, а особливо тим, хто тільки осягає її ази.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]