Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Програма держ. іспиту.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
219.14 Кб
Скачать

2.2 Проектний аналіз

Предмет, цілі і завдання дисципліни. Поняття, сутність та мета проектного аналізу. Основні складові проектного аналізу. Інвестиційна діяльність і держава. Правове забезпечення інвестиційної діяльності. Поняття проекту: визначення проекту, ознаки проекту та його концепція в проектному аналізі. Класифікація проектів, оточення та його основні учасники.

Поняття життєвого циклу проекту. Ідентифікація: ідея проекту, визначення цілей, попередній аналіз здійснимості проекту. ТЕО проекту. Розробка. Експертиза. Переговори. Реалізація. Завершальна оцінка. Життєвий цикл по фазам: передінвестиційна, інвестиційна, виробнича.. Етапи управління проектом.

Поняття цінності та вартості проекту. Вигоди і витрати в проектному аналізі. Альтернативна вартість та альтернативні рішення. Інформаційна база проектного аналізу.

Головні причини зміни вартості грошей у часі. Сутність методу дисконтування. Поняття коефіцієнту дисконтування та ставки дисконтування. Визначення теперішньої та майбутньої вартості.

Визначення грошового потоку. Релевантні та додаткові грошові потоки. Розрахунок дисконтованого грошового потоку. Вплив амортизації на величину грошового потоку. Обчислення загального грошового потоку. Проектно-кошторисна документація.

Критерії ефективності проектів. Метод чистої приведеної вартості ( NPV – метод ). Розрахунок періоду окупності інвестицій, РР. Внутрішня норма дохідності інвестицій (ІRR). Визначення індексу прибутковості (рентабельності) РІ. Аналіз альтернативних проектів. Урахування інфляції в проектному аналізі.

Структура витрат проекту: інвестиційні витрати, поточні витрати, непрямі витрати. Управління структурою витрат проекту. Розрахунок точки беззбитковості., маржинальний дохід, запас міцності. Графік точки беззбитковості проекту.

Цілі і завдання аналізу проектних ризиків. Поняття проектних ризиків. Класифікація та способи зниження проектних ризиків. Критерії оцінки ризику при виборі варіанта інвестування. Кількісний підхід до оцінки ризику. Аналіз чутливості проекту. Аналіз сценаріїв. Імітаційний метод Монте-Карло. Врахування ризику при прийнятті інвестиційних рішень. Метод визначення дисконтної ставки з урахуванням ризику. Принципи управління проектними ризиками. Ризик-аналіз інвестиційного проекту в сучасних умовах .

Мета та завдання маркетингового аналізу. Маркетингова стратегія. Аналіз ринкових можливостей. Прогноз обсягу збуту продукції проекту. Розробка комплексу маркетингу.Сучасні підходи в ціноутворенні.

Зміст та напрямки технічного аналізу інвестиційного проекту. Етапи робіт з виконання технічного аналізу: місце розташування проекту; масштаб проекту; обладнання, технології, організація експлуатації та ремонту; інфраструктура проекту; виробничі схеми. Оцінка проектних витрат.

Мета та завдання інституціонального аналізу. Оцінка впливу зовнішніх фаторів на проект. Оцінка впливу внутрішніх факторів на проект: аналіз організаційної структури, аналіз виробничого менеджменту, аналіз персоналу. Аудит в управлінні інвестиційним проектом.

Поняття та зміст екологічного аналізу. Передумови та особливості екологічного аналізу. Склад робіт з екологічного аналізу. Система ОВОС та ОВОП проекту, етапи їх проведення. Методи екологічного аналізу. Проблеми врахування часового діапазону в екологічному аналізі проекту.

Передумови до соціального аналізу. Мета соціального аналізу та його основні складові. Послідовність виконання соціального аналізу. Соціальне середовище інвестиційного проекту та його оцінка. Проектування соціального середовища.

Мета та завдання фінансового аналізу. Схема фінансового аналізу: аналіз фінансового стану підприємства та аналіз фінансової ефективності проекту. Методи розрахунку грошових потоків проекту. Джерела фінансування та розрахунок бюджету проекту. Фінансове планування в проектному аналізі.

Поняття та основні завдання економічного аналізу інвестиційного проекту. Визначення економічної привабливості проекту та підходи до визначення приоритетних напрямків розвитку країни, регіону, галузі. Методика тіньового ціноутворення. Трансфертні платежі. Зв΄язок та основні відмінності в розрахунку грошового потоку в фінансовому та економічному аналізі.