Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom2_vysokomolek_tekhnologii.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
829.44 Кб
Скачать

2.1.1 Методи визначення якості вихідної сировини

Відбір проб - за ГОСТ 10852.

Визначення зараженості шкідниками - за ГОСТ 10853.

Визначення сміттєвих та олійних домішок - за ГОСТ 10854.

Визначення вологості - за ГОСТ 10856-96.

Визначення кислотного числа олії у насінні - за ГОСТ 10858

або ГОСТ 26597.

Ураженість білим або сірим гниллям визначають по результатах попередньої оцінки рослин соняшнику у полі, перед збиранням врожаю.

Визначення ртуті - за ГОСТ 26927.

Визначення миш’яку - за ГОСТ 26930.

Визначення цинку - за ГОСТ 26934.

Визначення пестицидів та мікотоксинів - за методами, які затверджені Міністерством охорони здоров’я СРСР.

Визначення запаху і кольору - за ГОСТ 27988.

2.1.2 Транспортування та зберігання вихідної сировини

Насіння соняшнику розміщають, транспортують і зберігають в чистих, сухих, без стороннього запаху, транспортних засобах і зерносховищах, які не заражені шкідниками; за правилами перевезення, які діють на даному виді транспорту; санітарними правилами та умовами зберігання, які затверджені в установленому порядку.

Партію насіння соняшнику, яке призначене для вироблення продуктів дитячого харчування, розміщають, транспортують та зберігають окремо в умовах, які виключають можливість змішування його з другими партіями.

На тимчасове зберігання строком до 1 місяця необхідно закладати насіння з вологістю не більше 9,0% і засміченням не більше 3,0% при умовах їх активного вентилювання.

На тривале зберігання, в зерносховища без активного вентилювання, треба закладати насіння соняшнику з вологістю не більше 7,0% і засміченням не більше 2,0%.

2.2 Характеристика готової продукції

Одержуваний після подрібнення ядра матеріал називається м’ятка і відрізняється дуже великою у порівнянні з вихідним насінням новоствореною поверхнею, по якій відбувалося руйнування. Окрім руйнування клітинних оболонок при подрібненні інтенсивно руйнується також і олієвмістна частина клітини. По мірі її руйнування велика частина олії вивільняється і відразу ж покриває що утворюється величезну поверхню частинок м’ятки у вигляді дуже тонких плівок. Чим інтенсивніше подрібнення, тим менше клітин залишається незруйнованими, тим більше олії буде знаходиться у вигляді тонких плівок на поверхні частинок м’ятки.

При хорошому подрібненні м’ятка повинна складатися з однорідних за розмірами частинок, не містити цілих незруйнованих клітин і в той же час кількість дуже дрібних (борошняних) часток у ній має бути невелика, тому що дрібні частинки ускладнюють ведення подальших технологічних процесів.

Фізичні властивості одержуваної м’ятки визначаються, перш за все, вологістю і температурою насіння. Сухі насіння при подрібненні дробляться на порошок. Подрібнення при низьких температурах також веде до отримання борошнистої структури. Підвищення вологості і температури при подрібненні збільшує пластичність матеріалу і дозволяє отримати м’ятку у вигляді пластинок-пелюсток, практично вільну від борошнистих частинок. Пелюстковий помел містить найбільшу кількість зруйнованих клітин, олія в ньому найбільш доступна технологічним впливам. При дуже високій вологості ядра робота вальцьових верстатів стає важче - через підвищену пластичність ядро ​​налипає на поверхні валків, забиває рифлі.

Для досягнення найкращої якості помелу необхідно мати оптимальну вологість насіння і ядра і оптимальну температуру, які забезпечують необхідну пластичність подрібнювального матеріалу.

Якість помелу м’ятки погіршується також зі збільшенням лужистості

ядра. Лушпиння має тверду структуру у порівнянні з ядром, її присутність у ядрі збільшує відстань між розмельними валками і призводить до погіршення тонкощі помолу м’ятки.

Якість одержуваної м’ятки визначається шляхом просіювання крізь сито з отворами діаметром 1 мм, має характеризуватися проходом її часток у кількості не менше 40% маси м’ятки.

  1. ОПИС ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]