Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
75.21 Кб
Скачать
  1. Сутність державного програмування, види програм.

Важливе місце в теорії і методології державного управління відіграє програмування. Програма ‒ поодинокий прояв планомірності в рамках розв’язання локальної проблеми.

Слід розрізняти державні макроекономічні програми (ДМП) розвитку національної економіки загалом як системи і державні цільові програми (ДЦП).

Слід зазначити, що державні макроекономічні програми розробляються на довго- (до 10-ти років з коригуванням і продовженням планового горизонту через 4-5 років), середньо- (4-5 років) та короткострокову (1 рік, розробляються, як правило, паралельно з проектом державного бюджету) перспективу.

Макроекономічні програми включають національну, галузеві та регіональні програми.

Метою розроблення ДЦП є сприяння реалізації державної політики на пріоритетних напрямах розвитку держави, окремих галузей економіки та адміністративно-територіальних одиниць; забезпечення концентрації фінансових, матеріально-технічних, інших ресурсів, виробничого та науково-технічного потенціалу, а також координації діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій для розв'язання найважливіших проблем. Цілі, на які має бути спрямована ДЦП, зумовлені стратегією соціально-економічної політики держави, наявністю певної конкретної або кількох суміжних соціально-економічних проблем.

За своєю спрямованістю ДЦП поділяються на економічні, наукові, науково-технічні, соціальні, національно-культурні, екологічні, оборонні, правоохоронні та ін.

  1. Розробка Державної програми економічного й соціального розвитку України.

В Україні макроекономічне планування здійснюється у формі розроблення та реалізації Державної програми економічного і соціального розвитку України (ДПЕСР). Правовою основою державного прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку є Конституція України, Закон України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України» (2000 р.), інші нормативно-правові акти.

Державна програма економічного і соціального розвитку України − це документ, в якому визначаються цілі та пріоритети економічного і соціального розвитку, засоби та шляхи їх досягнення, формується взаємоузгоджена і комплексна система заходів органів законодавчої і виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, спрямованих на ефективне розв'язання проблем економічного і соціального розвитку, досягнення стабільного економічного зростання, а також характеризуються очікувані зміни в економіці та соціальній сфері.

ДПЕСР України розробляється щороку на короткостроковий період взаємоузгоджено з проектом державного бюджету України на відповідний рік. Проект державної програми на наступний рік подається до Верховної Ради України водночас із проектом державного бюджету.

У ДПЕСР України мають бути відображені:

аналіз соціально-економічного розвитку країни за минулий та поточний роки і характеристика головних проблем розвитку економіки та соціальної сфери;

вплив очікуваних змін зовнішньополітичної та зовнішньоекономічної ситуації на економіку країни;

цілі та пріоритети економічного і соціального розвитку в наступному році;

система заходів щодо реалізації державної політики з визначенням термінів виконання та виконавців;

перелік державних цільових програм, що фінансуються в наступному році за рахунок коштів державного бюджету;

ДПЕСР України затверджується Верховною Радою України. Відповідальність за розроблення та реалізацію програми покладено на Кабінет Міністрів України.

Державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку спирається на певні закономірності − принципи. Основними принципами, визначеними Законом України «Про державне прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку України», є: цілісність, об'єктивність, науковість, гласність, самостійність, рівність, дотримання загальнодержавних інтересів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]