Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання на екзамен по дисципліні.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.65 Mб
Скачать
  1. Нормування паливно-енергетичних ресурсів (пер) на залізницях України. Загальні визначення.

Норма витрати електроенергії (витрата по нормі) - це економічно обґрунтована витрата електроенергії на виконання фактичного обсягу роботи, випуску продукції, надання послуг за визначений період на основні фактичного обсягу цієї роботи та встановлених питомих норм.

Норми питомої витрати – це затверджений уповноваженим на те Кабінетом Міністрів України органом виконавчої влади показник їх використання на одиницю виробленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг встановленої якості, орієнтований на прогресивне виробництво.

Планова норма витрат електроенергії - це економічно обґрунтований обсяг електроенергії на визначений період, необхідний для виконання установленого планом обсягу робіт та затверджених (встановлених) норм питомої витрати електроенергії.

Норми витрати електроенергії служать для планування споживання енергоресурсів та оцінки ефективності їх використання. Виконання установлених норм витрати є обов’язковою умовою при визначенні матеріального заохочення за економію енергоресурсів.

Норми питомих витрат електроенергії повинні:

  • розроблятися на всіх рівнях планування за номенклатурою про­дукції та видів робіт;

  • враховувати умови виробництва, досягнення науково-технічного прогресу, планів організаційно-технічних заходів, які передбачають ра­ціональне та ефективне використання електричної енергії;

  • систематично переглядатись з урахуванням плану розвитку та технічного прогресу виробництва, досягнутих найбільш економічних показників використання електричної енергії;

  • сприяти максимальній мобілізації внутрішніх резервів економії електричної енергії, виконанню виробничих завдань і досягненню висо­ких економічних показників виробництва.

  1. Класифікація норм питомих витрат пер.

Норми питомих витрат електроенергії в виробництві поділяються:

  • за ступенем агрегації – на індивідуальні та групові;

  • за складом витрат – на технологічні та загальновиробничі;

  • за періодом дії – на річні та квартальні (на підприємстві можуть установлюватися помісячні норми).

Норми питомих витрат ПЕР класифікуються за такими основними оцінками:

За ступенем агрегації- на індивідуальні та групові норми:

Індивідуальною називається норма питомої витрати одного чи декількох видів ПЕР на одиницю однойменної продукції, яка визначається для окремих агрегатів , установок, машин, технологічних процесів у конкретних умовах виробництва.

Груповою називається норма питомої витрати одного чи декількох видів ПЕР, яка визначається на одиницю однойменної продукції для різних рівнів управління суспільним виробництвом (дільниця, цех, виробництво, підприємство, об'єднання, галузь).

За складом витрат ПЕР - на технологічні та загальновиробничі:

Технологічною називається норма питомої витрати одного чи декількох видів ПЕР, яка враховує їх виробниче споживання та технічно неминучі втрати, пов'язані тільки із здійсненням основних та допоміжних технологічних процесів виробництва продукції даного виду.

Загальновиробничою називається норма питомої витрати одного чи декількох видів ПЕР, яка враховує їх виробниче споживання та втрат у основних та допоміжних технологічних процесах також їх витрати на допоміжні потреби (освітлення, опалення, вентиляція тощо), пов'язані з виробництвом продукції.

В залежності від того, на яку продукцію воші встановлюються та які витрати та втрати ПЕР на допоміжні потреби виробництва враховують -цеху (дільниці, служби) чи підприємства в цілому, загально виробничі питомі норми поділяються на цехові та заводські.

За періодом дії- на річні та квартальні (місячні);

За сферою дії - на міжгалузеві (загальновиробничого характеру), галузеві та регіональні: вони встановлюють нормі питомих витрат для технологічних процесів та пристроїв широкого застосування (котлів, освітлення тощо).

Залежно від рівня управління можуть розглядатись норми, орієнтовані на види продукції, на яку вони встановлюються, - диференційовані та укрупнені.

Диференційованою називається норма питомої витрати одного чи декількох видів ПЕР, яка визначається для окремого виду (сорту, типорозміру) виробленої продукції.

Укрупненою називається норма питомої витрати одного чи декількох видів ПЕР, що встановлюється як усереднена величина для груп виробленої продукції одного виду, але різних сортів (типорозмірів), або для груп виробленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг різного виду.