Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПЕРСПЕКТИВА укр 2.doc
Скачиваний:
59
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
688.64 Кб
Скачать
  1. Перспектива прямої лінії загального положення

Зображення в перспективі прямої лінії, розташованої в просторі, буде також у вигляді прямої, як результат перетинання двох площин: картини й променевої площини, що утворена сукупністю променів зору, що проектують окремі крапки заданої прямої.

Тому що положення прямої в просторі визначається двома її крапками, те й перспектива прямої визначається перспективами двох її точок.

На Рис. 1 перспектива прямій AB й її вторинна проекція (перспектива підстави прямій) визначені перспективами й вторинними проекціями двох її точки A й B, заданих в ортогональних проекціях.

Рис. 4

Перспектива прямих ліній приватного положення практиці часто доводиться будувати перспективи прямих, перпендикулярних до площини картини.

Для того щоб знайти крапку сходу такій прямій, потрібно з точки зору S провести промінь, перпендикулярний до площини картини. Такий промінь перетне картину в головній точки Р

Рис. 4.3

Отже, головна крапка P є перспективою нескінченно вилученої крапки прямій, перпендикулярної до картини.

На Рис. 4.3 наведено схему побудови перспективи прямій b, перпендикулярної до картини.

На мал. Рис. 4.4 зображено перспективи прямих, всі крапки яких равноудалены від площини картини. До них ставляться:

1) пряма AB паралельна картині;

2) пряма CD паралельна одночасно картинній і предметній площинам;

3) пряма MN перпендикулярна до предметної площини.

Рис. 4.4

Вторинні проекції прямих AB і CD паралельні підставі картини.

  1. Перспектива паралельних прямих

Розглянемо побудову перспективи паралельних прямих AB й CD,

Продовживши кожну із прямих до перетинання з картиною, знайдемо їхні початки - крапки N й N'. Другою крапкою, що визначає шукані перспективи, буде загальна, нескінченно вилучена крапка F, для побудови якої з точки зору S проводять промінь паралельно даним прямим.

Отже, якщо прямі лінії в просторі паралельні, те їхньої перспективи проходять через загальну крапку сходу.

Рис. 6.2

Мал.6.2

Отримані перспективні проекції вертикальних відрізків зображуються також вертикальними прямими. Крім того, зауважуємо, що всі відрізки, крім AB, проектуються зменшеними проти натури. Причому зменшення тим більше, ніж далі відрізок вилучений від картинної площини. Відстані між відрізками, рівні один одному в натурі, вийшли теж скороченими.

  1. Вибір точки зору й положення картинної площини

  1. Положення точки зоруповинне забезпечувати гарну обозреваемость предмета

  2. Кут зору φ - кут між променями, що проектують, спрямованими в крайні крапки плану предмета, можна брати в межах від 18 до 53°. не більше 23°.

  3. Наилучшим кутом зору для картини вважається кут φ = 28°.

  4. 3 Картинну площину орієнтують так, щоб головна крапка P виявилася в межах середньої третини ширини картини, а горизонтальний слід ДО1 картинної площини з однієї зі сторін плану (найчастіше - з головним фасадом) становив кут від 25 до 35°.

  5. Целесообразно, крім того, картинну площину сполучити з одним з ребер предмета, що на перспективній проекції буде зображено в щиру величину.

  6. На практиці для вибору точки зору й положення картинної площини застосовують шаблон, виготовлений з листового картону по розмірах, зазначеним на мал..6.

  7. Для переносу крапок з комплексного креслення на картину застосовують поворотну лінійку, виготовлену також з листового картону по розмірах.

  8. 4. Висоту обрію звичайно приймають на рівні очей людини, що коштує на землі, тобто h = 1,5 - 1,7 м. При зображенні забудови великого району висоту обрію беруть рівної 100 м і більше. Таку перспективу називають перспективою "із пташиного польоту".

  9. Итак, на першому етапі побудови перспективи по заданих прямокутних проекціях будинку або предмета необхідно:

  10. - вибрати положення точки зору щодо предмета;

  11. - установити напрямок головного променя;

  12. - визначити положення картинної площини.

Рис. .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]