Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці та безпека життєдіяльності+.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
780.8 Кб
Скачать

6 Охорона праці та безпека життєдіяльності в надзвичайних ситуаціях Вступ

Однією з найважливіших особливостей машинобудівного виробництва є забезпечення безпечних умов праці, для чого необхідне строге дотримання правил безпеки праці.

До небезпечних чинників при обробці металів різанням відносяться: рухомі частини верстатів виробу або заготовки, стружка і осколки інструментів, нагріті поверхні устаткування, інструменту і заготовок, висока напруга в силовій електричній мережі і статична електрика, підйомно-транспортний пристрій і вантажі, які переміщують.

Шкідливими виробничими чинниками є: підвищена або знижена температура, високі вологість і швидкість руху повітря робочої зони, підвищені рівні ультразвука, теплових, іонізуючих, інфрачервоних і інших випромінювань, підвищений вміст пороши і газів у області робочої зони, високий рівень шуму і вібрації, недостатня освітленість, підвищена яскравість світла і пульсації світлового потоку.

При роботі автоматичними пристроями з вище перелічених чинників особливе значення як показує досвід експлуатації мають наступні чинники: рухомі частини верстата і деталі, зливна металева стружка або дія розжарених частинок роздрібнюваної стружки, перевантаження верстата викликані порушенням правил експлуатації верстата або порушенням режимів різання, шум і вібрація при роботі верстата, шкідлива дія ЗОТЗ (змащувально - охолоджуючий технологічний засіб), пилові частинки металу при обробці бронзи, латуні, чавуну і інших крихких матеріалів.

Збереження здоров'я людини і висока ефективність праці можуть бути досягнуті при забезпеченні відповідності технічних параметрів з устаткування антропометричним, фізіологічним, психофізичним і психологічним можливостям людини.

6.1 Охорона праці Захисні огорожі, забарвлення і блокування, що забезпечують безпечну експлуатацію проектованого устаткування

Згідно ГОСТ 12.2.009 - 80 рухомі частини, наприклад передачі (ремінні, ланцюгові і зубчаті і ін.), що розташовані поза корпусом верстата і представляють безпеку травмування, повинні мати огорожі (суцільні, з жалюзі, з отворами), що мають відповідну міцність, які при необхідності оснащують пристроями (рукоятками, скобами і т.п.) для зручного і безпечного їх відкриття і зняття переміщення і установки.

Найбільш виступаючі при роботі за габарити станини зовнішні торці складальних одиниць, здатні травмувати ударом (переміщення із швидкістю V = 150 мм/с.), повинні забарвлюватися смугами жовтого і чорного кольору під кутом 45 , ширина жовтої смуги повинна складати 1 -1.5 ширини чорної смуги.

Внутрішні поверхні дверей, закриваючих місця розташування рухомих елементів верстата (шестерень, шківів), що вимагають періодичного доступу при наладці, зміні ременів і т.д., і здатні при русі травмувати робітника, повинні бути забарвлені в жовтий сигнальний колір. Із зовнішнього боку огорожі повинен знаходитися застережливий знак небезпеки по ГОСТ 12.4.026 - 76 (жовтого кольору рівносторонній трикутник з вершиною до верху з чорним оздобленням і чорним знаком оклику у середині). Під знаком встановлюється табличка по ГОСТ 12.4.026 -76 з пояснюючим написом - «При включеному верстаті не відкривати!». При небезпеці травмування дверці повинні мати блокування, що автоматично відключає верстат при їх відкритті. Унаслідок необхідності частого доступу в робочу зону напівавтомата для настройки автооператора, дверці захисних споруд повинні переміщатися зусиллям не більше 40Н. Захисні пристрої повинні бути жорсткими, виконані з листової сталі завтовшки не менше 0.8 мм, листового алюмінію не меншого 2 мм. Або з міцної пластмаси завтовшки не менше 4 мм. Захисний пристрій має оглядове вікно достатніх розмірів. Скло завтовшки не менше 4мм безпечне по ГОСТ 5727 -83 або інший прозорий матеріал, схожий по експлуатаційних властивостях.

Допускається застосування інших видів захисних пристроїв, що забезпечують ефективну огорожу зони обробки.

У верстатах - автоматах і напівавтоматах для обробки заготовок із швидкістю різання більше 5 м/с, з внутрішньої сторони оглядового вікна повинні бути встановлені грати із сталевих стержнів діаметром не менше 5 мм.

В конструкції верстата передбачені деталі і механізми, що забезпечують безпечну роботу на верстаті.

Таблиця 6.1

Блокування, що забезпечує безпеку верстата

Що блокується и в якому випадку

Чим блокується

1

Блокування включення шпинделів у разі не закриття захисних дверцят

Кінцевий вимикач

2

Блокування включення робочого циклу автомата в випадку, коли не закриті кришки коробок передач

Кінцевий вимикач типу ВКП - 2110

3

Блокування передачі обертання на розподільчому валу при перезавантаженні.

Зрізна шпонка на розподільному валу

4

Обмеження руху всих супортів в передньому положенні

Жорсткий упор

Блокування щитів огорожі робочої зони здійснюється за допомогою кінцевого вимикача 1, на який впливає натискна планка 2 під дією направляючої 3, кронштейна 4. (рис. 6.1). Необхідно контролювати установку упорів 5, що забезпечують надійну установку щитів направляючих.

Дверцята коробки передач, блоку шпинделя, кришки ручного коміра розподільчого вала і поздовжнього супорта блокується за допомогою кінцевого вимикача 1, на який впливають упор 2, встановлений на дверцятах або на кришці (рис. 6.2) При відкритті дверей подача і головний привід відключаються.

Рис. 6.1 Кінцевий вимикач щитів огорожі робочої зони

Рис. 6.2 Кінцевий вимикач дверцят коробки передач