Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
313.01 Кб
Скачать

1.5.5 Вимоги охорони праці в аварійних ситуаціях

Аварія на виробництві - це надзвичайна ситуація. Аварії виникають внаслідок порушення технології виробництва, а також під час стихійного лиха (землетрусу, повені тощо). Найтиповішими наслідками аварії бувають вибухи, пожежі, зараження довкілля отруйними речовинами.

Кожен працівник повинен знати основні правила поведінки під час аварії, вміти діяти в обстановці, що складається. Кожен має знати, як викликати пожежну, газорятувальну команду, швидку допомогу. Необхідно знати план евакуації виробничих приміщень та евакуаційні шляхи й виходи.

Діяти потрібно рішуче, спокійно і впевнено. Паніка може стати причиною значних людських жертв.

План евакуації під час аварії – документ, у якому вказані евакуаційні шляхи і виходи, встановлені правила поведінки людей, а також порядок і послідовність дій персоналу, який обслуговує об’єкти на випадок аварії. При розробці плану евакуації працівників з приміщення, особливу увагу приділяють шляхам евакуації. Ці шляхи мають бути завширшки не менше 1 метру, двері – 0,8 метра. Встановлення гвинтових сходів, підйомних дверей і воріт, а також дверей, що обертаються, і турнікетів на шляхах евакуації не дозволяється.

Двері на шляху евакуації повинні відчинятися у напрямку виходу з будинку. Зовнішні евакуаційні двері будинків не повинні мати засувів, які можуть бути зачинені з зовні без ключа.

Електротравма- результат впливу на людину електричного струму або електричної дуги. Електричний струм, проходячи через живий організм, виробляє: термічне (теплове) дія, яка виражається в опіках окремих ділянок тіла, нагріванні кровоносних судин, крові, нервових волокон та ін; електролітичне (біохімічне) дія, яка виражається в розкладанні крові та ін органічних рідин, викликаючи значні порушення їх фізико-хімічного складу; біологічна дія, яка виражається в роздратуванні і порушенні живих тканин організму, супроводжується судорожним скороченням м'язів (в т. ч. серця, легенів). Електротравми підрозділяються на місцеві, викликають локальне пошкодження організму, і загальні, коли уражається весь організм через порушення нормальної діяльності життєво важливих органів і систем. До електротравм відносяться електричні опіки (струмові або контактні; дугові; комбіновані чи змішані), електричні мітки, металізація шкіри, механічні пошкодження, електроофтальмія, електричний удар (електричний шок)

Електротравматизм - Це найбільш часте ураження промисловим і побутовим струмом при напрузі 42-380 В. Воно може призвести до смерті від задухи, зупинці серця і кровообігу. Тяжкість електротравми залежить від сили струму та тривалості його впливу.

Шоб уникнути електротравматизму - Необхідно дуже швидко:

відключити рубильник, вимикач розімкнути штепсельне з'єднання вивернути пробки видалити запобіжники.

Якщо швидко відключити електроустановку неможливо, рятувальник, перш ніж доторкнутися до потерпілого, зобов'язаний захиститися від ураження електричним струмом, використовуючи наступні заходи: необхідновстати на сухі дошки, колоди, згорнуту сухий одяг, гумовий килимок або надіти діелектричні калоші. Потрібно одягти діелектричні рукавички або обмотати руку сухою тканиною, шарфом чи краєм рукава, та не доторкатися до металевих предметів і до тіла потерпілого. Можна торкатися тільки його одягу. [3. с .207]