Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
станции щпорі мк2 женя.docx
Скачиваний:
40
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
410.68 Кб
Скачать

1.Призначення і класифікація вантажних станцій

Вантажні станції призначені для переробки вагонопотоків і виконання вантажних операцій. Вантажні станції є стиковими пунктами різних видів транспорту.

У залежності від призначення розрізняють вантажні станції: 1) неспеціалізовані, де переробляються вагони з різними вантажами, подача і прибирання вагонів з під'їзних колій; 2) спеціалізовані, для обслуговування під'їзних колій і перевезень окремих видів вантажів.

3) розташовані на під'їзних коліях, де обробляються вагонопотоки, що ідуть з магістральної мережі на різні промислові підприємства, а також обслуговуючі пункти навантаження-вивантаження.

По характеру робіт вантажні станції:

1) навантажувальні 2) розвантажувальні 3) вантажні з великими обсягами навантаження-вивантаження.

4) перевантажувальні станції

По технічним ознакам: з великим, середнім і малим обсягом роботи.

У зал.від відносного розташув.парків:поперечного,поздовжнього.напівпоздовжнього типів

2. Основні пристрої

Прифм.-відправні і сорт.колії, сортувальні пристрої, вантажний район, пристрої для екіпірування локомотивів і ремонту вагонів, виробничо-технічні будівлі та інші споруди.

Колійний розвиток включає приймально-відправні, сортувальні, вантажні, виставочні, сполучні і ходові колії. Приймально-відправні колії використовуються для прийому і відправлення поїздів на сортувальну чи дільничну станцію. На сортувальних коліях відбувається формування, а в деяких випадках і відправлення поїздів чи передач на основну станцію вузла, формування подач по окремих точках навантаження-вивантаження.

Сортувальні пристрої на вантажних станціях вибираються в залежності від обсягів роботи. Витяжні колії зі стрілочною вулицею на ухилі будуються при переробці в добу до 100 вагонів і наявності менш чотирьох пунктів навантаження-вивантаження, витяжні колії - при обсязі роботи до 250 вагонів і більш чотирьох пунктів, сортувальна гірка - у випадках коли переробляється більш 250 вагонів у добу. Крім того, є пристрої водопостачання, каналізації, освітлення, зв'язку, телебачення і механізована пошта для пересилання документів між технічною і товарною конторами, пристрої для ремонту вагонів, екіпірування локомотивів, промивання і дезінфекції вагонів. Одним з основних є вантажний район.

3. Вантажні райони, їх призначення та класифікація

Одним з основних пристроїв вантажних станції є вантажний район.

Вантажні райони в залежності від обсягу і характеру роботи бувають двох видів: 1) загального типу (неспеціалізовані), призначені для переробки кількох видів вантажів; 2) спеціалізовані райони для переробки окремих вантажів (улаштовуються звичайно у великих вузлах з декількома вантажними станціями). Бувають: поперечного типу з 1м маневровим районом, поперечного типу з 2ма маневровими районами, послідовного типу.Вантажні райони повинні мати: 1) колійний розвиток – навантажувально-розвантажувальні, виставочні і з'єднувальні колії; 2) складські і службово-технічні будівлі; 3) засоби механізації, зв'язку і СЦБ; 4) пристрої освітлення, електропостачання й інше устаткування, необхідне для виконання робіт. Вантажні райони бувають тупикового, наскрізного чи комбінованого типів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]