Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота. 15.12.14....docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
299.86 Кб
Скачать

3.5. Забезпечення контролю за достовірністю інформації щодо товарів, які переміщуються через митний кордон України

Достовірність економічної інформації, її адекватність господарським явищам визначається достовірністю результатів аналізу, правильністю й обґрунтованістю висновків та пропозицій, що випливають із них. Використання в аналізі недостовірної інформації викривляє наші уявлення про реальну економічну дійсність і призводить до помилкових рішень. Тому вся відібрана для аналізу інформація має ретельно перевірятися.

Контроль за достовірністю використовуваної інформації можна здійснювати у різних формах. Здебільшого вирізняють формально-логічний контроль і розрахункову перевірку. Мета формально-логічного контролю полягає у перевірці повноти і правильності заповнення різних документів.

Ознака повноти дотримана, якщо при контролі: проаналізовано всі підрозділи об'єднання (підприємства), наявні необхідні форми звітності, передбачені відповідними інструкціями, заповнено всі розділи типових планових і звітних форм, а також всі макети аналогічних таблиць вихідних даних, розроблених на основі програми збирання інформації.

Правильність заповнення показників із формально-логічного погляду передбачає відповідність певних даних їх змісту в рядках і графах, де вони проставлені. Перевіряють також наявність обов'язкових реквізитів – назв чи кодів організації та її підрозділів, підписів відповідних посадових осіб, дати складання і т. ін.

Розрахункова перевірка є більш трудомісткою операцією. Вона визначає рівень певних навичок і знань. Основне значення розрахункової перевірки зводиться до:

• перевірки взаємоузгодженості, або тотожності, показників, наведених у різних документах. При цьому важливо знати порядок формування показників і відображення їх у звітності.

Крім простих форм взаємоузгодження зв'язку даних, коли необхідно лише зіставити їх величини, вказані в різних документах, є складніші, де потрібно здійснювати спеціальні розрахунки. У таких випадках необхідно керуватися методичними вказівками щодо перевірки звітності, виданими Міністерством фінансів України;

Митний контроль поряд з митним оформленням, відповідно  є однією з найважливіших функцій митних органів. З'ясування сутності митного контролю неможливе без розгляду системи принципів митного контролю, до числа яких належать:

  • загальність митного оформлення і митного контролю;

  • законність митного оформлення і митного контролю;

  • принцип мінімальної необхідності митного контролю, заборони використання митного оформлення та митного контролю у ролі адміністративної нетарифного заходи регулювання;

  • вибірковість і достатність митного контролю;

  • використання системи управління ризиками при застосуванні митного контролю;

  • можливість звільнення від застосування окремих форм митного контролю;

використання методів аналізу ризиків для визначення і ступеня перевірки.

Митний контроль може проводитися тільки митними органами і тільки у формах, перерахованих а саме:

перевірка документів і відомостей;

усне опитування;

отримання пояснень;

митне спостереження;

митний огляд товарів і транспортних засобів;

митний огляд товарів і транспортних засобів;

особистий огляд;

перевірка маркування товарів спеціальними марками, наявності на них ідентифікаційних знаків;

огляд приміщень та територій для цілей митного контролю;

митна ревізія.

Перевірка документів та відомостей - форма митного контролю, що застосовується посадовою особою митного органу при проведенні митного оформлення, для перевірки документів.

Згідно інструкції про дії посадових осіб митних органів, що здійснюють митне оформлення та митний контроль при декларуванні та випуску товарів, перевірка документів і відомостей позначена документальним контролем.

Перевірка документів та відомостей - форма митного контролю, що застосовується посадовою особою митного органу при проведенні митного оформлення товарів, для цілей: перевірки правильності оформлення документів; встановлення достовірності документів; перевірки достовірності відомостей, що містяться в документах.

Відповідно до застосування даної форми митного контролю є:

встановлення достовірності документів (термін дії, наявність і справжність необхідних реквізитів (печатки, підписи, штампи);

перевірка достовірності відомостей, що містяться в документах (дані про відправника, одержувача товару, декларанта, відомості про переміщувані товари (найменування, вартість, кількість, країна походження та ін), відомості про сплату митних платежів та ін дані);

перевірка правильності оформлення документів (правильність заповнення відповідних граф ВМД, відсутність виправлень).

Перевірка документів та відомостей проводиться у кілька етапів:

а) перевірка самих документів на предмет їх автентичності та правильності оформлення (перевірка форми документа);

б) перевірка відомостей, необхідних для митних цілей (перевірка змісту документа).

При реалізації даної форми митного контролю митні органи не пов'язані представленими документами та відомостями, що містяться в них, а тому самостійно має права користуватися інформацією, отриманою з інших джерел, у тому числі за результатами проведення інших форм митного контролю, аналізу відомостей спеціальної митної статистики, обробки відомостей з використанням програмних засобів.

Переліки перевіряються документів та відомостей залежать від конкретних митних операцій і митних процедур (подання товарів у місці прибуття на митну територію України, оформлення внутрішнього митного транзиту, поміщення товарів на тимчасове зберігання, митне декларування товарів).

Проведення перевірки документів та відомостей, в окремих випадках, допускається до переміщення товарів через митний кордон.

Особи, що переміщують товари та транспортні засоби через митний кордон України або здійснюють діяльність, підконтрольну митним органам, зобов'язані представляти останнім документи та відомості, необхідні для митного контролю.

Відомості, необхідні для митного контролю, митні органи можуть отримувати від податкових та інших контролюючих органів. Законодавець наділяє митні органи правом отримувати від банків та інших кредитних установ відомості і довідки про операції та стан рахунків осіб, які переміщують товари і транспортні засоби через український митний кордон, митних брокерів або інших осіб, які здійснюють діяльність, контроль за якою покладено на митні органи.

Документи, необхідні для митного контролю, за своїм призначенням можуть бути класифіковані в наступні групи:

торгові документи. До них відносяться контракти, рахунки, фактури, специфікації, інвойси, пакувальні документи та ін Копії контрактів та виписки з них повинні бути завірені підписом керівника організації, що уклала контракт, а також печаткою цієї організації. Однак при наявності підстав вважати, що подані документи містять недостовірні відомості, посадові особи митних органів вправі вимагати оригінали контрактів. Для підтвердження відомостей про контрактодержателя можуть прийматися підготовлені ними листа-заяви із зазначенням реєстраційних та банківських реквізитів, підписані керівником і головним бухгалтером та завірені печаткою організації.

За транспортними документами товари переміщуються через митний кордон: коносаменти, накладні, стосовно до залізничного транспорту - дорожні відомості, вагонні листи, передавальні відомості, багажні квитанції.

Митні документи. Такі документи видаються та засвідчуються посадовими особами митних органів. Митними документами є митні декларації, інші документи на товари, що підлягають врученню митному органу призначення (документи контролю доставки), свідоцтва про допущення транспортних засобів (контейнерів) для перевезення товарів під митними печатками і пломбами, різні ліцензії та кваліфікаційні атестати, які видаються митними органами (ліцензії наздійснення діяльності в якості митного брокера, митного перевізника, кваліфікаційний атестат фахівця з митного оформлення), а також інші документи. Інші документи, необхідні для митного контролю. До таких документів можуть бути віднесені установчі документи, що підтверджують право заняття зовнішньоекономічною діяльністю; сертифікати якості, відповідності; карантинні, дозвільні документи, видані іншими державними органами; військові пропуску та ін 1.

Наказ від 25 квітня 2007 р. N 536 "Про затвердження переліку документів і відомостей, необхідних для митного оформлення товарів у відповідності з обраним режимом" до необхідних при декларуванні документів також відносить: документи, що видаються уповноваженим органом, підтверджують особливості здійснення валютних операцій, коли переміщення товарів через митний кордон України або зміна їх митного режиму на підставі договору, на який відповідно до Українськьго законодавства та іншими нормативними правовими актами України не поширюється вимога про оформлення паспорта угоди / паспорта бартерної угоди;

Письмове підтвердження уповноваженого банку, що веде відповідно до міжнародного договору за участю України кредитний рахунок, при поставках товарів за державним кредитом або в рахунок погашення державногокредиту, із зазначенням номера рахунку та коду валюти;

Документи, що оформляються та видаються кредитними організаціями, включаючи банківські виписки з рахунків; інші документи, що підтверджують здійснення валютних операцій, пов'язаних з переміщенням через митний кордон України декларованих товарів у разі, якщо зазначені валютні операції здійснені до дня подання декларантом митної декларації;

Зведені відомості, що формуються на підставі видаткових або прибуткових касових ордерів на загальну кількість переміщуваної за період валюти, - при декларуванні валюти, що переміщується через митний кордон України у зв'язку з торгівлею на бортах повітряних суден, з використанням періодичної митної декларації;

Документи, що підтверджують право на отримання тарифних преференцій або пільгового оподаткування, що не випливають із змісту або умов заявленого в митній декларації митного режиму, якщо стосовно товарів, що декларуються у відповідності до Українського законодавства при їх переміщенні через митний кордон України надаються пільги по сплаті митних платежів.

Перераховані види документів уважно перевіряються посадовими особами митних органів до прийняття рішення про випуск та використання товарів і транспортних засобів відповідно до обраного митного режиму.

Перевірка документів у їх вивченні з точки зору відповідності з діючими правилами митного законодавства та повноти їх оформлення.

Посадова особа митного органу має право вимагати від декларанта надання додаткових документів, необхідних для митних цілей. Перелік таких документів встановлюється митними органами виходячи з цілей митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України, і доводиться до декларантів інших зацікавлених осіб у письмовому вигляді.

При здійсненні документального контролю уповноважена посадова особа проводить перевірку дотримання умов випуску товарів шляхом здійснення наступних операцій:

а) перевірки відповідності відомостей, заявлених в митній декларації, у тому числі про найменування товарів, їх кількісних даних (кількість місць, вага та ін), відомостям, що містяться в документах, представлених у митний пост для перевірки митної декларації, а також в електронних копіях митних документів;

б) контролю правильності визначення класифікаційного коду за ТН ЗЕД України;

в) контролю правильності визначення країни походження по товарах, щодо яких застосовуються заходи тарифного і нетарифного регулювання;

г) контролю за додержанням актів Українського законодавства, що встановлюють заборони і обмеження на ввезення України і на вивезення з України окремих товарів (далі - заборони та обмеження);

д) виявлення товарів, що містять об'єкти інтелектуальної власності, включені до реєстру, і володіють ознаками контрафактних;

е)валютного контролю та контролю за виконанням зовнішньоторговельних бартерних угод;

ж) контролю митної вартості;

з) контролю статистичної вартості;

і) контролю правильності обчислення та своєчасності сплати митних зборів, податків, а також внесення забезпечення сплати митних платежів та його розміру (якщо потрібно);

к) контролю дотримання вимог і умов заявленого митного режиму, а також заявленої процедури переміщення товару;

л) виявлення ризиків, що містяться в профілях ризику, доведених до митних органів у паперовому та (або) в електронному вигляді.

Проведення документального контролю за умови відсутності ризику (ризиків) повинно здійснюватися уповноваженою посадовою особою в такі строки:

а) не більше 1,5 годин робочого часу з моменту передачі для проведення документального контролю митної декларації (при декларуванні від 1 до 10 найменувань товарів);

б) не більше 4 годин робочого часу з моменту передачі для проведення документального контролю митної декларації (при декларуванні від 11 до 50 найменувань товарів);

в) не більше 8 годин робочого часу з моменту передачі для проведення документального контролю митної декларації (при декларуванні від 51 і більше найменувань товарів).

При цьому за рішенням начальника митниці, в регіоні діяльності якої здійснюється декларування товарів, погодженим з начальником вищестоящого регіонального митного управління , допускається з урахуванням місцевих умов, категорій оформлюваних товарів, рівня їх оподаткування, інших факторів збільшення зазначених термінів.

При здійсненні звірки відомостей, заявлених в митній декларації, про найменування товарів і їх кількісних даних (кількість місць, вагу) з відомостями, що містяться в документах, представлених митному посту для перевірки декларації, а також з електронними копіями митних документів уповноважена посадова особа здійснює :

а) узгодження кількісних даних (кількість місць, вагу);

б) узгодження вартісних даних;

в) звірку відомостей про контракт, комерційних, транспортних та митних документах.

При контролі правильності визначення класифікаційного коду товару за ТН ЗЕД України уповноважена посадова особа здійснює:

а) контроль достовірності та повноти відомостей, заявлених в митній декларації для цілей ідентифікації товару, а також класифікації товару згідно з ТН ЗЕД України;

б) перевірку відповідності та повноти опису товару у митній декларації встановленим вимогам, у тому числі опису його упаковки;

в) контроль правильності визначення класифікаційного коду за ТН ЗЕД України у випадках, віднесених до компетенції митного поста;

г) перевірку відповідності заявлених відомостей про товари відомостей, що містяться в рішеннях про класифікацію товарів, прийнятих вищестоящими митними органами відповідно до іншими нормативними правовими актами.

При контролі країни походження товарів, що декларуються уповноважена посадова особа здійснює:

а) контроль достовірності та повноти відомостей, заявлених в митній декларації та документ, що підтверджує країну походження товарів, якщо країні походження даних товарів України надає тарифні преференції відповідно до міжнародних Українських договорів  або Українським законодавством (у випадках, віднесених до компетенції митного поста );

б) перевірку відповідності заявлених відомостей про товари відомостей, що містяться в рішеннях про країну походження товарів, прийнятих вищестоящими митними органами відповідно до іншими нормативними правовими актами України;

в) внесення інформації по прийнятим рішенням про країну походження в графу "С".

При контролі дотримання заборон і обмежень уповноважена посадова особа здійснює:

а) контроль достовірності та повноти відомостей, заявлених в митній декларації, з метою дотримання особою, що переміщує товари, заборон і обмежень;

б) перевірку наявності та правильності оформлення дозволів, ліцензій, сертифікатів, а також відомостей, що підтверджують проходження ветеринарного, фітосанітарного та інших видів державного контролю;

в) передачу у встановлених випадках у відповідне функціональне підрозділ митниці інформації про виявлені випадки недотримання заборон і обмежень.

Після завершення проведення операцій документального контролю, передбачених пунктом 30 Інструкції, уповноважена посадова особа на зворотному боці митної декларації (першого примірника бланка форми МД1) проставляє відмітку "Перевірено", яку завіряє підписом з зазначенням своїх прізвища та ініціалів, дати та часу закінчення перевірки.

Якщо документальний контроль проводився кількома посадовими особами, то після завершення проведення операцій документального контролю кожним з уповноважених посадових осіб, які проводили документальний контроль, на зворотному боці митної декларації (першого примірника бланка форми МД1) проставляється послідовно порядковий номер операції документального контролю з відміткою "Перевірено". Відмітка засвідчується підписом із зазначенням прізвища та ініціалів, дати та часу закінчення проведення операції документального контролю.

Зазначені позначки уповноважені посадові особи проставляють також у відповідних полях електронної копії митної декларації.

При цьому уповноважена посадова особа проставляє у відповідних полях електронної копії митної декларації також такі позначки:

а) якщо декларуються товари, які ввозяться в Україну та доставлені до місця їх тимчасового зберігання автомобільним транспортом, - митний номер накладної (номер, присвоєний уповноваженою посадовою особою згідно з порядком, встановленим іншим нормативним правовим актом, міжнародної товарно-транспортної накладної (при ввезенні товарівв Україну) або внутрішньої товарно-транспортної накладної (при перевантаженні (перевалки) товарів у пунктах пропуску через державний кордон України або по шляху проходження товарів));

б) якщо декларуються товари, що ввозяться автомобільним транспортом в Україну з Російської федерації, - номер української митної декларації, в тому числі транзитної, що міститься на міжнародній товарно-транспортної накладної;

в) якщо декларуються товари, що ввозяться автомобільним транспортом в Україну з Республіки Казахстан, - номер казахстанської митної декларації, в тому числі транзитної, що міститься на міжнародній товарно-транспортної накладної;

г) якщо декларуються товари, які ввозяться в Україну та доставлені до місця їх тимчасового зберігання, - код залізничної станції призначення (в графу 27 ВМД).

Уповноважена посадова особа за результатами проведення документального контролю і в разі виявлення ризиків доповідає начальнику митного поста або особі, їм уповноваженому, про необхідність проведення митного огляду (огляду) товарів (якщо вказівка ​​про проведення такого огляду міститься в профілі ризику) із зазначенням причин, його виду та обсягу, які є адекватними для перевірки відомостей, заявлених в митній декларації.

Основні напрями вдосконалення документального контролю товарів розміщені під режим експорту

Саме така форма контролю як "перевірка документів і відомостей" є найбільш трудомісткою, вимагає значного часу на її проведення і в більшості випадків не забезпечує в процесі митного оформлення необхідної ефективності в умовах обмеженості термінів митного оформлення та випуску товарів.

При проведенні митного контролю лише у формі перевірки документів та відомостей оформляє інспектор повинен провести згідно існуючої технології понад 40 перевірочних операцій за 1,5 години, відведені йому для проведення документального контролю, включаючи контроль митної вартості, перевірку правильності визначення коду ТН ЗЕД і т.д . Виникає питання ефективності такого контролю, коли в середньому на одну перевірочну операцію відводиться дві хвилини.

З іншого боку - існуюча сьогодні тенденція скорочення термінів митного оформлення призводить і до скорочення часу митного контролю, який з метою забезпечення дотримання митного законодавства України і збереження своєї ефективності не повинен бути обмежений часом митного оформлення. В іншому разі митний контроль стане просто формальної митною процедурою і, як наслідок, неефективним, або, як в даний час - призведе до збільшення фактичного терміну випуску товарів.

Так, залежність часу проведення митного контролю у формі перевірки документів та відомостей від суб'єктивних і об'єктивних умов контролю (наприклад - необхідність надання інших необхідних документів та відомостей) та існуючі технології оформлення допускають можливість здійснювати фактичний випуск товару у строк понад три дні. Сьогодні, подавши митну декларацію, декларант може отримати товар протягом дня, через три дні або тиждень, а в окремих випадках і більш пізні терміни, все залежить від термінів виконання декларантом додаткових вимог, пред'явлених митним органом при здійсненні ним функцій митного контролю. При цьому формально, без урахування часу призупинення митного оформлення, товар випускається в термін, що не перевищує трьох днів.

Таким чином, здійснення митного контролю у формі "перевірки документів та відомостей" за рамками основного митного оформлення, тобто після випуску товарів, - є реальний шлях істотного скорочення часу митного оформлення без зниження ефективності митного контролю.

Причому для цього не потрібно значних фінансових витрат і структурних змін. У митних органах сьогодні створена необхідна функціональна структура, здатна здійснювати митний контроль після випуску товарів. Необхідно тільки перерозподілити операції документального контролю з основного митного оформлення на контроль після випуску товарів.

Необхідно при подачі митної декларації розумно розділити товари, щодо яких митний контроль буде проводитися до або після випуску. Відсортувати товари, щодо яких митний контроль проводиться в процесі митного оформлення або після випуску, можна з використанням форм і методів, що застосовуються у системі управління ризиками.

Наприклад, навіщо проводити в повному обсязі митний контроль у процесі основного митного оформлення щодо товарів виробничо-технічного призначення, періодично надходить для власних потреб з метою використання в технологічних процесах на адресу великого учасника ЗЕД, розташованого в регіоні діяльності митниці? У даному випадку в цілях реального скорочення часу митного оформлення та спрощення митних процедур митний контроль доцільно провести протягом 1 року після випуску товарів, і лише в тому випадку, якщо за результатами аналізу митного оформлення після випуску будуть виявлені ризики можливого недостовірного декларування. Іншим прикладом, коли необхідно поєднувати з метою мінімізації можливих ризиків митне оформлення і митний контроль, може служити ввезення товарів з метою їх подальшої реалізації на території України учасниками ЗЕД, що володіють ознаками фірм-одноденок. У цьому разі митний контроль у повному обсязі слід поєднувати з митним оформленням і проводити при декларуванні товарів.

Індикатором і вирішальним чинником при ухваленні рішення про проведення документального контролю до або після випуску товарів має стати одна умова - можливість або неможливість проведення митного контролю після випуску товарів.

Перевірка документів та відомостей - форма митного контролю, що застосовується посадовою особою митного органу при проведенні митного оформлення товарів, для цілей: перевірки правильності оформлення документів; встановлення достовірності документів; перевірки достовірності відомостей, що містяться в документах.

Відповідно до застосування даної форми митного контролю є:

встановлення достовірності документів (термін дії, наявність і справжність необхідних реквізитів (печатки, підписи, штампи);

перевірка достовірності відомостей, що містяться в документах (дані про відправника, одержувача товару, декларанта, відомості про переміщувані товари (найменування, вартість, кількість, країна походження та ін), відомості про сплату митних платежів та ін дані);

перевірка правильності оформлення документів (правильність заповнення відповідних граф ВМД, відсутність виправлень).

Документи, необхідні для митного контролю, за своїм призначенням можуть бути класифіковані в наступні групи:

торговельні документи;

транспортні документи;

митні документи;

інші документи, необхідні для митного контролю.

Перевірка документів та відомостей проводиться у кілька етапів:

а) перевірка самих документів на предмет їх автентичності та правильності оформлення (перевірка форми документа);

б) перевірка відомостей, необхідних для митних цілей (перевірка змісту документа).

При реалізації даної форми митного контролю митні органи не пов'язані представленими документами та відомостями, що містяться в них, а тому самостійно має права користуватися інформацією, отриманою з інших джерел, у тому числі за результатами проведення інших форм митного контролю, аналізу відомостей спеціальної митної статистики, обробки відомостей з використанням програмних засобів.