Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
317
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
316.93 Кб
Скачать

4. Види мислення

Дихотомічні класифікації:

1. За характером засобів, використовуваних при вирішенні задач:

1.1. Продуктивне мислення – репродуктивне мислення

Мається на увазі наявність чи відсутність у минулому досвіді суб'єкта готових засобів виконання задачі. Якщо такі засоби є, то ситуація не буде для суб'єкта проблемною і її виконання зведеться до використання сформованої розумової навички, до репродукції наявних знань і умінь. За відсутності готових засобів виникає необхідність їхнього пошуку, створення – продуктивне, творче мислення.

1.2. Інтелектуальне мислення – візуальне мислення

Поняття “візуальне мислення” було введено в психологію Р.Арнхеймом, американським психологом, одним із творців сучасної психології мистецтва. При інтелектуальному мисленні засіб виконання задача – поняття, при візуальному – уявлення.

2. За характером перебігу розумових процесів.

2.1. Реалістичне мислення – аутистичне мислення

Аутистичне мислення було виділене Е.Блейлером, швейцарським психіатром і патопсихологом, який визначив, що одним із симптомів деяких психічних захворювань є перевага внутрішнього життя, що супроводжується активним відходом із зовнішнього світу.

Аутистичне мислення Блейлер протиставляє реалістичному за такими ознаками:

  •      реалістичне мислення відповідає дійсності; аутистичне уявляє собі те, що відповідає афекту (принцип задоволення протистоїть принципові реальності);

  •      метою реалістичного мислення є правильне пізнання навколишнього світу, пошук істини; аутистичне мислення намагається викликати уявлення, “забарвлені” задоволенням, і витиснути протилежно “забарвлені” уявлення;

  •      реалістичні механізми регулюють наше ставлення до зовнішнього світу, вони служать для збереження життя, добування їжі, нападу і захисту; аутистичні механізми створюють безпосереднє задоволення, викликаючи “забарвлені” задоволенням уявлення, не допускають невдоволення, перепиняючи доступ до уявлень, які пов'язані з невдоволенням.

Таким чином, людині притаманне реалістичне й аутистичне задоволення потреб. Той, хто задовольняється аутистичним шляхом, має менше підстав або зовсім не має підстав до того, щоб діяти.

Аутистичне мислення переважає в таких випадках:

1) у дитини, поки в неї немає досвіду, необхідного для оволодіння логічними формами мислення і для пізнання можливостей, що лежать у зовнішньому світі;

2) у питаннях, що взагалі недоступні чи не зовсім доступні нашому пізнанню і нашій логіці – світогляд, релігія, любов;

3) у тих випадках, де почуття через якісь причини одержують звичайно їм невластиве значення, наприклад при сильних афектах, коли логіка відступає на другий план;

4) там, де ослаблений логічний зв'язок, де асоціації втрачають своє значення: у сновидіннях здорової людини та при шизофренії.

2.2. Інтуїтивне мислення – аналітичне мислення

Розрізняються за трьома ознаками: часовою (час протікання процесу), структурною (членування на етапи) і рівнем протікання (усвідомленість або неусвідомленість). Аналітичне мислення розгорнуте в часі, має чітко виражені етапи, відбувається на свідомому рівні. Інтуїтивне характеризується швидкістю протікання, відсутністю чітко виражених етапів, мінімальною усвідомленістю.

3. За характером виконуваних завдань.

3.1. Теоретичне мислення – практичне мислення

Теоретичне мислення – це пізнання законів, правил. Відкриття періодичної системи Менделєєвим – продукт його теоретичного мислення. Основне задача практичного мислення – підготовка до перетворення дійсності: постановка мети, створення плану, проекту, схеми. Практичне мислення було глибоко проаналізоване Б.М.Тепловим у праці “Розум полководця”. Теоретичне мислення найбільш послідовно вивчається в контексті проблем наукової творчості.

Одна з найважливіших особливостей практичного мислення полягає в тому, що воно розгортається в умовах дефіциту часу. Так, для фундаментальних наук відкриття закону в лютому чи березні того самого року не має принципового значення. Складання ж плану ведення бою після його закінчення робить роботу безглуздою. У практичному мисленні дуже обмежені можливості для перевірки гіпотез. Усе це робить практичне мислення часом ще більш складним, ніж мислення теоретичне.

3.2. Творче мислення – критичне мислення

У цій дихотомії творче мислення розглядається як альтернатива не репродуктивному (продуктивне – репродуктивне), а так званому критичному мисленню, звідси і його розуміння й визначення. Ці два види мислення виділені в праці американських психологів Г.Ліндсея, К.С.Халла, Р.Ф.Томпсона. Творче мислення – це мислення, результатом якого є відкриття принципово нового чи удосконаленого вирішення того чи іншого задача. Критичне мислення являє собою перевірку запропонованих рішень з метою визначення області їхнього можливого застосування. Творче мислення спрямоване на створення нових ідей, а критичне виявляє їх недоліки й дефекти. Для ефективного вирішення задачі необхідні обидва види мислення, хоча використовуються вони роздільно: творче мислення є перешкодою для критичного і навпаки.

4. За змістом спонукальних механізмів розумового процесу.

4.1. Оцінне мислення – емоційне мислення.

Цю дихотомію ввів Г.Майєр у 1908 р. Оцінне мислення, спонукається пізнавальним інтересом, емоційне – потребами почуття й волі. Емоційне мислення, у свою чергу, підрозділяється на вольове й афективне. Останнє тісно пов'язане з естетичним і релігійним мисленням.

5. За функціями, які виконує мислення у загальному процесі життєдіяльності розрізняють абстрактну і конкретну “розумову установку” (К.Гольдштейн). Таке розрізнення необхідне для аналізу мислення у хворих з ураженням мозку. Здорова людина вільно володіє обома установками: якщо навколишні умови знайомі й звичні, вона діє в них “конкретно”, якщо ж об'єктивна ситуація істотно змінюється й потрібно зрозуміти, як треба в ній поводитися, людина переходить до “абстрактного” способу. Остання здатність утрачається хворими, і відтоді навколишній світ вимагає спеціальної організації, щоб конкретна поведінка в ньому була адекватною. Таким чином, абстрактна розумова установка є необхідною умовою функціонального забезпечення конкретної.

Генетична класифікація видів мислення:

Мислення людини протягом життя не залишається незмінним, воно має вікову динаміку, що дозволяє розглядати види мислення як рівні його розвитку (генеза).

Виділяють три основних рівні розвитку мислення: наочно-дійовий; наочно-образний; словесно-логічний.

Кожний із цих рівнів визначається двома критеріями. Першим із них (ліві частини назв) служить та конкретна форма, у якій потрібно пред'явити суб'єкту об'єкт чи ситуацію, щоб ними можна було успішно оперувати: а) об'єкт як такий у своїй матеріальності й конкретності; б) зображений на малюнку, схемі, кресленні; в) описаний у тій чи іншій знаковій системі. Уміння виконувати практичні, наочні, вербальні задача служить найбільш простим показником відповідних рівнів розвитку мислення. Оперування об'єктами, поданими в усе більш віддалених від конкретності узагальнених формах, вимагає як освоєння нових розумових засобів, так і продуктивного розвитку пізнавальної сфери в цілому.

Другий критерій виділення рівнів мислення (праві частини назв) відповідає тим основним формам чи способам, за допомогою сама людина уявляє й пізнає навколишній світ: а) через практичну дію з об'єктом; б) за допомогою образних уявлень; в) за допомогою логічних понять й інших знакових утворень.

Соседние файлы в папке 7.Конспект_Загальна психологія