Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
147
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.17 Mб
Скачать

Тема 10. Ризик і невизначеність при оцінці проектів

10.1. Поняття ризику і невизначеності в проектному аналізі

При оцінці проектів передбачається, що всі вихідні величини, крім величини грошових потоків, відомі або можуть бути вірогід­но визначені. У реальній ситуації так практично не буває. Параме­три, що визначають величину грошових потоків, можуть набувати значень, які значно відхиляються від очікуваних. У зв'язку з цим необхідно розрізняти поняття «ризик* і «невизначеність».

Невизначеність передбачає наявність факторів, при яких ре­зультати дій не є детермінованими, а ступінь можливого їх впливу на результати не відома; і невизначеність - це неповнота або не­точність інформації про умови реалізації проекту.

Ризик - це діяльність, пов'язана з подоланням невизначеності в ситуації неминучого вибору, у процесі якого існує можливість кількісно і якісно визначити імовірність досягнення передбачува­ного результату, невдачі і відхилення від цілі.

Таким чином, ризик виникає за наявності таких умов:

  • наявність невизначеності;

  • необхідність вибору альтернативних рішень;

  • можливість оцінити імовірність здійснення цих рішень. Ризик капітальних вкладень - це ризик конкретного виду під­приємницької діяльності і пов'язаний з можливістю не одержати бажаної віддачі від вкладених коштів.

Ризики поділяють на дві групи: внутрішні і зовнішні (рис. 10.1). За сутність і змістом вони є протилежними.

Внутрішні ризики перевалено перебувають в залежності від фі­нансово-господарської діяльності підприємства. Управлінський персонал підприємства може активно впливати на внутрішні ри­зики. Тому вони називаються керованими.

Зовнішні ризики з'являються незалежно від внутрішньої дія­льності підприємства і тому називаються некерованими. Хоча по­вною мірою існує можливість передбачення зовнішніх ризиків і керування ними.

224

Рис. 10.1. Ризики в проектному аналізі

10.2. Керування ризиком інвестиційних проектів

Алгоритм керування ризиком інвестиційних проектів предста­влений на рис. 10.2.

Рис. 10.2. Алгоритм керування ризиками

При керуванні ризиком мають застосовуватися такі кроки:

1. Аналіз ризику

Призначення аналізу ризику - дати потенційним партнерам необхідні дані для прийняття рішень про доцільність участі в про­екті і здійсненні заходів для захисту від можливих фінансових втрат.

226

2. Заходи щодо усунення та мінімізації ризику. Аналіз ризику включає:

  • збір і опрацювання даних по аспектах ризику;

  • якісний і кількісний аналіз.

Аналіз ризиків у проекті поділяється на два взаємодоповнюючі види: якісний аналіз, головне завдання якого полягає у визначенні факторів ризику й обставин, що призводять до ризикових ситуа­цій, і кількісний, який дозволяє обрахувати розміри окремих ри­зиків і ризику проекту в цілому проектів і т.д.

Таким чином, якісний аналіз - виявлення джерел, причин, фа­кторів ризиків. Встановлення потенційних зон ризиків, його ви­дів. Особливе значення мають порівняння можливих вигод і втрат від ризикового проекту. Крім того, важливо виявити та ідентифі­кувати всі можливі види ризиків.

Кількісний аналіз - кількісне визначення окремих ризиків і ризику проекту в цілому. На цьому етапі визначається кількіс­не значення імовірностей настання ризиків та їх наслідків. Здійснюється кількісна оцінка ступеня ризику і визначається допустимий рівень ризику. Якісний аналіз проводять на почат­ковій стадії аналізу з метою виявлення можливих недоробок в інвестиційному проекті і полегшення наступних розрахунків кількісної оцінки ризиків. Існує кілька якісних методів оцінки ризику. Розглянемо найбільш використовувані з існуючих ме­тодик.

Так, наприклад, метод аналізу доречності витрат дозволяє ви­явити потенційні зони ризику і частіше використовується інвес­тором для зниження ризику втрати капіталу. Цей метод передба­чає, що збільшення витрат по проекту може виникнути внаслідок впливу таких факторів:

  • початкової недооцінки вартості;

  • змін масштабів проектування і відмінністю в продуктивності;

  • збільшення початкової вартості.

Метод аналогій передбачає опрацювання даних про реалі­зацію подібних закінчених проектів з метою виявлення про­блем їх реалізації й урахування ризику в нових проектах. Ін­формацію про проекти збирають з літературних джерел, дослі­дницьких робіт, проектних організацій, опитувань менеджерів і т.д.

15* 227