Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Koleno_I.V._FINANSI._2013.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
2.54 Mб
Скачать

Тема 1: «предмет фінансової науки як пізнання сутності фінансів»

1.1. Предмет і метод курсу

1.2. Фінансові категорії

1.3. Функції і роль фінансів

1.4. Взаємозв’язок фінансів з іншими категоріями

Понятійний апарат: фінанси; фінансові відносини; фінансова діяльність; грошові потоки; первинний розподіл; первинні доходи; перерозподіл; вторинні доходи; фінансовий контроль

1.1. Предмет і метод курсу

Фінанси являють собою досить складне багатопланове суспільне явище, яке характеризується різними сутнісними ознаками та формами прояву. Як і будь яке явище, вони можуть розглядатися на різних рівнях узагальнення і деталізації.

Блок фінансових дисциплін можна умовно поділити на три рівні:

  • Перший – загальна теорія Фінансів, яка визначає і характеризує головні фінансові відносини, формує основні форми і поняття.

  • Другий – конкретна (диференційована) теорія, яка визначає і характеризує окремі сфери і ланки фінансових відносин: фінанси підприємств, страхова справа, державні фінанси, податкова система, міжнародні фінанси, гроші та кредит.

  • Третій – прикладна теорія, яка визначає конкретні методи використання та управління фінансовими відносинами: фінансовий менеджмент, страховий менеджмент, банківський та кредитний менеджмент, фінансовий ринок.

В загальноприйнятому значені фінанси – це система економічних відносин, які складаються між державою, підприємствами й громадянами з приводу привласнення частини національного доходу через механізм оподаткування та перерозподілу НД у відповідності із виконанням державою соціально-економічних функцій.

Предметом вивчення курсу “Фінанси” є грошові відносини, які виникають у зв’язку із формуванням і використанням фондів грошових засобів між:

  • державою та юридичними або фізичними особами;

  • окремими державами ;

  • окремими юридичними особами .

Метою курсу “Фінанси” являється вивчення основ функціонування грошових відносин :

  • в матеріальному виробництві та у нематеріальній сфері економіки;

  • виявлення специфічних принципів організації фінансових відносин на підприємствах, які здійснюють як комерційну, так і некомерційну діяльність;

  • розкриття принципів організації державних фінансів, фінансів суб’єктів господарювання та кредитно – банківської системи в цілому;

  • визначення особливостей страхового захисту виробничого процесу;

  • та соціального захисту населення.

Видима сторона фінансів проявляється у грошових потоках, які рухаються між суб’єктами фінансових відносин. Ці відносини і характеризують економічну сутність фінансів, що є загальним предметом вивчення фінансової науки

Прихована сторона фінансів пов’язана з рухом вартості створеного в суспільстві ВВП, тобто який відображається через обмінні та розподільні відносини. Від налагодженості цих відносин залежить ефективність економічної системи та розвиток суспільства.

Фінанси, відображаючи реально існуючи в суспільстві виробничі відносини, які мають об’єктивний характер, виступають як об’єктивна економічна категорія. Найважливішою ознакою фінансів є грошовий характер цих відносин.

Фінанси – це економічні відносини, які виникають в процесі розподілу і перерозподілу вартості ВВП та частини НБ, в зв’язку із формуванням грошових доходів і фондів у суб’єктів господарювання або держави та використанням їх на розширене відтворення, матеріальне стимулювання працюючих, задоволення соціальних та інших потреб суспільства.